България не е поискала помощ от ЕС за наводненията

Загубата на биоразнообразие е ежедневно
14 сеп 2023 09:57, Нели Христова
10
България не е поискала помощ от ЕС за наводненията
Снимка: БГНЕС

Не можем да обвиним промените в климата за всяко природно бедствие, въздействието върху обществото е голямо, заяви еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс пред NOVA.

Той изказа съболезнования на близките на загиналите у нас при големия порой по Южното ни Черноморие преди седмица.

"Загубата на биоразнообразие е ежедневно, предстои ни много работа. Държавите в ЕС трябва да направят по-точни оценки и да работят с хората, които живеят в опасни райони.

Има два начина за справяне с природните бедствия - да инвестираме в превенция или да продължим само да се справяме с щетите. Превенцията винаги е по-евтина.

България не е кандидатствала за помощ по Механизма за гражданска защита, но има 3-месечен срок. Не е сложно изграждането на система за ранно предупреждение за вероятност от метеорологични събития.

Важно е институциите да правят оценка за строеж по крайбрежията. Те определят как се отпускат разрешителни за подобни строежи.

Има план как да се прекрати използването на въглища и как да се помогне на хората в регионите с такъв добив", допълни еврокомисарят Синкявичюс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Димитров преди 7 месеца
Защо Гърция поиска над 2 млд.евро помощ за наводненията, а България -не ? Ние толкова ли сме богати или политиците са такива и нямат нужда от пари! Но за отстраняване загубите от бедствията ще отидат народни пари!
8
0
 
2
 
! Отговори
Българоубиец преди 7 месеца
Гърби бюджета и после "логично" вдигай данъците и намалявай помощите...
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 2 И по каква логика ЕС трябва да помага на Либия? Да изброявам ли свръх богатите ислямски държави? Да им помагат те. А, и още нещо. Либия има огромни залежи от петрол. Нещо за което държавите от ЕС могат само да мечтаят.
6
0
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 7 месеца
Почнахме с наводненията завършихме с шахтите за въглища))),който по плановете на определена група лобисти трябва спешно да се консервират в България!Каза някъв изкукуригал Литовец!
5
1
 
3
 
! Отговори
няма нужда от преди 7 месеца
просия . саденето по 3 - 4 пъти е нормално . Гърците съдят по 8-9 пъти . От Турция идва добра стока . Качеството е , като на укаинското зърно . нямат вкус и са картонени, ама за снимка . По-малко вносители има и повече градинари и и с обори и ферми . До това се стига , след субсидиите на държавата , през годините . Всички предпочитат евтин внос пред заробване в технологии , без обновяване и с глоби от ЕС . Сигурно вървим към нов-стар път . Няма оправия .
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гърците ще получат помощ. българите не. защото правителството на България дори не е поискало помощ за хората си, докато гръдското е.
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това показва, на правителството колко му дреме.
2
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И за кое да искаме помощ?! За локвичките в село Царево и двете дупки 2 моста ли?! Айде по-сериозно. Гърция има нужда от помощ. Либия има нужда от помощ. Тука се надовнило едно село и олелия до небесата...
1
4
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
изсекоха горите бетонираха курортите и сега с нашите евр пари ще ги обезщетяваткаква е тази пор-но-графия категорично съм против