Глоба до 250 лева, ако не се впишеш в етажната собственост

Сракът за подаване на декларация е 15 дни
15 сеп 2023 16:14, Стела Стоянова
43
Глоба до 250 лева, ако не се впишеш в етажната собственост
Снимка БГНЕС, архив

Собствениците в жилищни сгради вече трябва да подават декларация по образец, за да бъдат вписани в книгата на етажната собственост, иначе рискуват глоба. Това решиха депутатите на второ четене, заедно с множество други промени в Закона за управление на етажната собственост. Приемането на поправките е част от пакета закони, които парламентът трябва да одобри, за да получи страната евросредства по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщава "Сега".

В декларацията трябва да са описани членовете на домакинствата, обитателите и домашните любимци. За това се полага 15-дневен срок, считано от придобиване правото на собственост или ползване, в противен случай се предвижда глоба от 50 до 250 лв. Същото се отнася и до наемателите. Такова задължение съществува и сега, но в закона не се предвижда вписването да става със специална декларация. Образец на документа, както и на книгата на етажната собственост, ще бъде утвърден от регионалния министър.

Собствениците в вече ще са длъжни да участват във вземането на решения от общото събрание на етажната собственост – лично или чрез пълномощник.

Съществена промяна беше намаляването на нужния кворум, за да се проведе събранието. Досега, за да бъде законно, трябваше да присъстват най-малко 67 на сто от собствениците – лично или чрез представител. Сега се намаляват на 51 на сто.

Когато събранието не може да се проведе в уречения час поради липса на кворум, то може да се отложи с един час, след което да се проведе законно с участието на 26 на сто от собствениците. Преди в същата хипотеза се изискваше да присъстват поне 33 на сто.

Предвиден е и случаят, при който един от собствениците – човек или фирма, притежава повече от 51 процента от сградата. Тогава, за да се проведе събранието, трябва да участват най-малко 75 на сто от собствениците.

Улеснява се взимането на решения от събранието за основно обновяване, основен ремонт или усвояване на средства от ЕС, държавния или общинския бюджет. Нужното мнозинство се намалява от 67 на сто на 51 на сто. Депутатите дори добавиха към закона възможността събранието да одобри изграждането на зарядни точки за електрически превозни средства – с 50 на сто мнозинство. Също толкова ще бъде необходимо за избор на управител, включително и професионален управител - търговец.

Новост е възможността общото събрание да се провежда в смесен режим – някои да присъстват лично, а други онлайн чрез видео връзка. Урежда се и неприсъственото гласуване – чрез саморъчно подписана декларация, пусната до управителя в 7-дневен срок от провеждането на събранието.

Регионалното министерство ще трябва да поддържа регистър на професионалните управители – търговци. Законът подробно урежда изискванията, на които трябва да отговарят професионалистите, за да бъдат вписани в регистъра. Ако някой работи като такъв, без да е регистриран, се наказва със санкция от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1500 до 2000 лв.

Същото наказание ще се отнася и за професионален управител, който по някаква причина е заличен от регистъра, но продължава да упражнява същата дейност. Глоба е предвидена и ако такъв управител не изпълнява задълженията си спрямо етажната собственост – от 1000 до 2000 лв.

Управителят трябва да представя ежемесечен отчет за приходите и разходите на етажната собственост. Той трябва да бъде окачен на видно и общодостъпно място на входа на сградата. Всеки собственик или наемател също ще може да си поиска такъв отчет – на хартия или на електронна поща. Той трябва да бъде по образец на регионалния министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
до 4 Вярно бях чувал за тоя технически паспорт. И защо ще искат 500 лева за човек? Каква е тази идиотщина? Че аз съм в 35 годишна панелка и може да издържи повече от тухлените нови кочини кооперацийки. Да не говорим при земетресения.
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Честито на новодомците.На тези който са накупували 2...4...7 ... апартамента за печалбарство. И това е само началото. Вече ще трябва да се регистрират живеещите в апартамента трудно ще се дават под наем на черно
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди година идва една вечер тази която събира парите за асансьор, осветление, за чистачка за входа и ми дава една декларация в която да си попълня личните данни, откога съм в този имот, колко квадрата е....всичкото това защото обещали от ЕС средства за саниране на входа безплатно. Преси 2 месеца я срещам и я питам: К'во стана със санирането от ЕС, съседке? И тя щото малко мъжкарана ми вика: Заебиии бе! Няма безплатен обяд.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега вече ще има законова основа съседите да се топят един друг като пращат сигнали, че някой има наемател и не го е вписал чрез попълване на декларация. И като дойдат на проверка и се уверят, че наемател няма, комшията ще рече "Ама той сутринта се изнесе!"
8
1
 
34
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 7 месеца
Не е само това. Под лупа ще гледат дали някоя бабичка не се е завряла да спи в кухничката на гарсониерката си, за да даде единствената стая под наем на някоя студентка, та в резултат на това да има пари за храна и лекарства. Но за парно пак няма да й остават. Държавата обаче не се интересува от това, интересува я да изцеди от бабата данък върху наема. Как иначе да компенсира това, че едрите строителни предприемачи не плащат данъците си и ощетяват хазната с не-знам-колко милиарда годишно?
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
МНОГО ГИ СЪРБИ ДА ВЗЕМАТ ЕДНИ ПАРИ ОТ ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И УСТОЙЧИВОСТ,ЗАТОВА Е НАЙ-ДОБРЕ ВЪВ ВСЯКА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ,ЗАКОНЪТ ДА ПРЕДВИЖДА ДОСТАТЪЧЕН КВОРУМ ОТ ЕДИН ЛОЯЛЕН ЧЛЕН НА "СГЛБОКАТА" И ХАЙДЕ НА ГОЛЯМОТО ПЛЮСКАНЕ ПО МЕД И МАСЛО!!!...
6
0
 
25
 
! Отговори
Лилав брат преди 7 месеца
Мхм искам да видя кой ще събира ефективно глобите :D
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като в соца.:))
4
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Собствениците в вече ще са длъжни да участват във вземането на решения от общото събрание на етажната собственост".......В нашия блок събрания не сме правили никога, няма и да направим. Въртим се през няколко месеца кой да събира парите за ток и асансьор и приключваме дотам. На никой не му се занимава със селските ви събрания.
3
0
 
25
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
Каква глоба ще отнесе Стела заради "срАкът"? А без майтап, какво да се прави с тарикат, който не плаща за ток, асансьор итн.?
2
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А мислили ли са кой ще си губи времето да се занимава с всичките тези глупости?
1
7
 
28
 
! Отговори
преизбирайте си пак преди 7 месеца
тея дето са ги избирали те да плащат глобите за техните касички.Нас 60% дето не сме гласували не ни закачайте