Спират делото за смъртта на Валентин Терзиев

Неговият изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла
15 сеп 2023 15:42, Нели Христова
44
Спират делото за смъртта на Валентин Терзиев
Снимка: БГНЕС

"Военноокръжната прокуратура е прекратила наказателното производство срещу длъжностни лица от ВВС, а поради изтекла давност вече е невъзможно да се търси дисциплинарна и друга отговорност за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев и за загубата на самолета МиГ-29".
Този проблем констатира в доклада си за 3 месеца от встъпване в длъжност министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Майор Валентин Терзиев загина в нощта на 9 юни 2021 г. Неговият изтребител МиГ-29 се разби в морето край Шабла по време на нощна тренировъчна стрелба.

Последният полет на майор Терзиев, който посмъртно бе произведен в подполковник, продължава 29 минути според доклад на звеното за разследване на авиационни инциденти на Военна полиция.

Още от деня, в който стана известно, че Терзиев е загинал, вдовицата му Димитрина Попова се опасява, че виновните за смъртта на летеца ще бъдат скрити. Тя дори окачестви инцидента като убийство, а съмненията ѝ се възродиха, след като година и 5 месеца след смъртта на Терзиев, военните прокурори обявиха, че повдигат обвинения само на полк. Методи Орлов - зам.-командир по летателната подготовка на авиобаза “Граф Игнатиево”. Според прокуратурата тогава Орлов е човекът, който е ръководил стрелбите и той не е спрял Терзиев, а го е оставил да продължи атаката, въпреки че е нарушил заповедите за безопасно провеждане на учението.

Още по-рано военните пък директно обвиниха само и единствено пилота. Според тяхното разследване той се е “очаровал” от мишената и въобще не е следил уредите на изтребителя, за да разбере, че е в опасна ситуация.

Делото обаче вече е прекратено, става ясно от доклада на Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ростов На Дон подводницата, но вчера я наказаха,
36
0
 
4
 
! Отговори
АУУУУУ преди 7 месеца
Осъдете виновните.СРАМ ЗА АРМИЯТА.И тук правосъдието е гнило.ОТВОРЕТЕ ДЕЛОТО бъдете мъже .ТАКА ЛИ ЩЕ ПАЗИТЕ БъЛГАРИЯ, ТАКАЛИ ЩЕ ИЗДАВАТЕ ЗАПОВЕДИ , А ПОСЛЕ ПРИ ЖЕРТВИ ЩЕ СЕ КРИЕТЕ>
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изписано е като бял ден, че ФСБ са го убили. Все пак човека е знаел прекалено много за Терорусия и техните операции в Сирия.
34
1
 
5
 
! Отговори
Руси преди 7 месеца
С оглед на нелигитимна прокарутура и прочее ,и последните случаи на преврат, мисля че тази давност т.нар трябва да се удължи! Кого прикриват пак тоя предатели ? Ще има камъни по главата ,усещам го !
33
2
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
До Сандо кво значи "неправомерна маневра",преведено от ***? че бънди е бил пиян и го е карал усред нощ да праи кобрата "на пугачов" ?
32
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
друго също е интересно, как така "дедо" излезе на нашето черноморие, след като бе свален над змийския остров, а тука няма следи няма доказателства няма виновни черните кутии касетофона наджвакал лентата...
31
0
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 7 месеца
имал е заповед за извършване на нерегламентирана/забранена маневра и резултата е бил загуба на машинатъ и смърт за пилота
30
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 7 месеца
чисто хипотетично, ако вземем за център унищожената тор м1 установка на реквизираните от русия платформи за добив на газ, и врътнем една окръжност с дължина на радиуса оптималната далечина на полета на ракетата, дали ще стигне зоната на провежданите тогава учения?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При нас давността е обвързана с непостоянството на пространствено-временния континиум.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ква е тая изтекла давност бе ?
27
3
 
6
 
! Отговори
Митко преди 7 месеца
Май грешката е в нашето момче,но се чудим,как хем да запазим честа на пилота,хем да може да си лапне и 20 заплати,а държавата да е капо.
26
2
 
8
 
! Отговори
Рендету преди 7 месеца
Едно от трите най-важни услови за безопастноста на пилотите, освен тех. подръжка и нови и оригинални резервни части, са летателните часове!!!! Минимума са 80 часа годишно и то при наличието на тренажьор!!!!!!! А нашите пилоти от години летят много под минимума и без тренажьор, за оригинални резервни части да не говорим, за липсата им трябва да благодарим на укропите, техническият ни състав прави каквото могже, но всичко си има предел!!!! Поради тези причини Миг-29 са свалени от полети!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Заради тези длъжностни лица от ВВС се загуби живота на един подготвен човек с рядка професия. После тези същите капацитети реват, че няма специалисти и имаме демографска криза.
24
4
 
0
 
! Отговори
ДО 17 преди 7 месеца
Човече , та ти пишеш за близката История и не я познаваш ?Както ти чета Коментара имам Въпрос - на датата за Злополуката с нашия Герой , КОЙ е Президент и КОИ са били Министри ? А?
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Щатите някакви патки се сещат след десетки години че са изнасилени и осъждат разни. А тук за няколко години за убийство и давност? Каква давност бе? Виновните трябва да си носят отговорността колкото и време да отнеме едно дело, не трябва да има давност.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изминалата година и половина показа , че МиГ-овете така си падат от само себе си.
21
0
 
10
 
! Отговори
Истината е преди 7 месеца
Поредното потулване. Или самолета е бил в неизправност или има човешка грешка! Разследване!
20
7
 
7
 
! Отговори
ИВАН преди 7 месеца
КАКВО РАЗСЛЕДВАТ, ЧЕ РАЗБИ САМОЛЕТ ЗА МИЛИОНИ ЛИ?
19
1
 
11
 
! Отговори
Жеко баката преди 7 месеца
Ного ясно, няма да осъдят големите фуражки. Навремето се лежеше за къде къде по малки неща
18
0
 
21
 
! Отговори
е т'ва е преди 7 месеца
Ето поредното доказателство, че в България законите НЕ са еднакви за всички и че съдебна система няма. Постоянни доказателства по медиите, че прокуратурата е най-покварената институция, а сега и че военната прокуратура е същата.

Спонсорирани публикации