За е-бележките: Ще започне звънене от училищата към лекарите

Д-р Георги Миндов: "Ще се събират огромни тълпи деца"
15 сеп 2023 09:15, Елка Василева
9
За е-бележките: Ще започне звънене от училищата към лекарите
Снимка: архив, БГНЕС

От 1 октомври медицинските бележки за отсъствие на учениците ще се издават само по електронен път.

Няма никакви технически проблеми това да се случи. Имаме други опасения, заяви пред БНР д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Още по темата
"В момента, когато прегледаме детето, тази бележка ще се издава само присъствено, не дистанционно, вместо бутон да изпринтим съответния документ, ще натиснем бутона "Изпрати". Проблемът ще бъде по-скоро в училищата, дали ще ги виждат, какво ще виждат, какви данни. Ще започне едно звънене от училищата към нас. За учителите ще стане голям проблем", каза д-р Миндов.

Бележката не може да се издава със задна дата. Затова поне за първите три дни при банални симптоми извинителната бележка трябва да може да се дава от родителя, изрази мнение общопрактикуващият лекар.

Трудно е да се определи точният период, в който детето ще отсъства, подчерта още лекарят.

"Ако трябва да сме точни, в момента, в който детето вече е добре и оздравее, тогава трябва да напиша бележката", посочи той.

Според д-р Миндов бележката, както е регламентирана в момента, може да обозначи само началото на отсъствието.

Щом има регистриран преглед и поставена диагноза, проста отметка в електронния амбулаторен лист може да се вижда в училището. Не е необходимо толкова да се усложняват нещата, коментира общопрактикуващият лекар.

Ще се събират огромни тълпи деца, прогнозира д-р Миндов.

Нонсенс са и бележките за детските градини, че детето не е контактно и тези бележки трябва да отпаднат. Тези данни може и автоматизирано да се изпращат от лекарите, смята той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
КВ преди 7 месеца
Ще се сетите за още спънки в Ел бележките , Д- р Миндов. Успех все пак. Успех и търпение на родители и лекари.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Училищният лекар или зъболекар, ще бъде достатъчно зает, няма да се охарчи държавата, достатъчно деца са в едно училище.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така е, все по проблемно е, вместо във всяко училище лекар и зъболекар, децата да тичат до *личния* лекар и с часове да чакат и разнасят зарази. Горките деца, особено по малките.
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кой ти ходи на даскало!
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Родителите и децата се изсипват в поликлиниките и болниците, заедно с болните, за да получат бележка, че не са били в контакт с болни... Още преди 20г. трябваше да се махне тази глупост.Бележка със задна дата е задължителна, най-малкото личните лекари са само по половин ден в кабинетите и това не винаги съвпада със смяната на детето.
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този път е прав. Как може лекарят да прецени колко дълго детето ще отсъства? Да не е оракул? Бележката трябва да се издава накрая, когато детето е вече здраво! ОСТАВКА на това малоумно правителство
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Контактната бележка е толкова безумно изискване... Личният лекар трябва да е оракул, защото по друг начин не виждам как може да гарантира, че детето не е било в контакт със заразно болни! Правят родителите и децата на луди да обикалят и висят пред кабинети за една хартийка, която могат после директно да хвърлят в коша!!!
2
1
 
27
 
! Отговори
?! преди 7 месеца
Контактната бележка, е най-голямата глупост. Стълпновение от хиляди родители и ученици да чакат с часове в ДКЦ, за една хартия от която и докторите и родителите, заедно с учителите, знаят че няма абсолютно никакъв смисъл.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То вече само ромеи в България те и без това, не ходят на училище така че

Спонсорирани публикации