България блокирана, какъв ще е изходът от "войната" между власт и зърнари?

Какво се случва в различни точки на страната?
Обновена: 18 сеп 2023 11:39 | 18 сеп 2023 11:39, Александър Попов
670
България блокирана, какъв ще е изходът от "войната" между власт и зърнари?
Снимка: БГНЕС

Протест на земеделските производители се провежда в цялата страна. Блокада има на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове, утре ще се пренесе утре в София.

Къде и какво се случва?

Блокада на ГКПП "Дунав мост"

Земеделски производители организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт. Участниците в недоволството, което е част от националния земеделски протест, издигнаха транспаранти с надписи "Системата ни убива!".

"Ние работим на загуба. Около 80-90 % от производителите са на загуба, защото добивите на пшеница, слънчоглед и царевица са ниски, както и цените. В момента продаваме под себестойност", каза Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно". По думите му украинската пшеница и слънчоглед могат да блокират пазара в България, тъй като у нас има много от тази продукция в складовете. "Това ще доведе до пълен крах на българското производство", смята той.

Синан Вейсал, областен координатор за Русе на браншова камара „Плодове и зеленчуци“, каза, че секторът не е в добро състояние от много години и се бори за оцеляване.

Протестиращите обясниха, че имат пет искания. Част от тях са въвеждане отново на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна, както и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, плодове и зеленчуци, мляко, месо, живи животни и мед. Милен Коев каза, че друго искане е изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство заради войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта. Държавата да компенсира и земеделските производители със 100% пропаднали площи.

Земеделци блокираха Пловдивско на четири възлови места

В Пловдивска област земеделските производители протестират на четири възлови места. Първият пункт е на международния път Пловдив – Хасково в района на Първомай, вторият и третият са на пътя Пловдив – Карлово в района на селата Калояново и Труд. Четвъртият пункт е на Орта хан, на пътя Пловдив – Пазарджик, на кръговото за Цалапица и Стамболийски. Очаква се протестиращите и техниката да влязат в Пловдив през "Карловско шосе" и да се насочат през бул. "България" към "Пазарджишко шосе", където при Орта хан ще се съберат. От там те ще тръгнат за София.

Освен зърнопроизводители, в протеста участваме животновъди, зеленчукопроизводители, оризопроизводители, производители на мед и пчелни продукти и други сектори от бранша. Протестиращите скандираха "оставка", която искат от премиера Николай Денков. Те коментираха, че са лично обидени на министър-председателя за изказването му, че не преговаря с терористи.

Протест в района на Кресна

Земеделски производители и животновъди протестират в района на Кресна. Около 10:00 часа днес те се събраха на мирен протест в центъра на Кресна. Производителите затварят периодично движението по главен път Е-79. Има засилено полицейско присъствие в района.

Трактори и комбайни на Петолъчката

Земеделски производители от Югоизточна България блокираха със стотици трактори, комбайни и друга тежка техника кръговото кръстовище на пътния възел Петолъчката край Ямбол. На този етап не е ясно кога блокадата на Петолъчката ще бъде преустановена. Над 100 са земеделските машини от област Ямбол, към тях се присъединиха приблизително още толкова земеделци с тежка техника от Сливен, Бургас, Айтос и Карнобат. Протестът продължава, като периодично ще бъдат пропускани колони с автомобили.

Затвориха главния път София-Варна при п. в. „Боаза“

Земеделски производители от Ловешка област се включиха в общонационалния протест за спасяване на българското земеделие. Протестиращите затвориха главния път София – Варна при кръговото кръстовище в края на автомагистрала „Хемус“ при п. в. „Боаза“ в района на село Брестница. Те дойдоха със земеделска техника и леки автомобили. Вече се образуват колони от автомобили в двете посоки.

„Все още не бяхме ожънали слънчогледа, когато се заговори, че забраната ще бъде вдигната, търговците спряха да купуват или свалиха цената. Първият събран слънчоглед реализирахме на цена от 790 лева на тон, в момента цена над 700 лева няма. Предполагам, че ще я свалят още. При среден добив от 200-250 кг от декар говорим за приход от 140 лева от декар, като само рентите ни са 60 лева на декар в нашия регион. Ние сме в средата на страната, далеч сме от пристанища и бази, нямаме наблизо преработватели. Имаме транспортни разходи от 60-70 лева на тон“, каза БТА Цанка Начева, председател на Сдружение на зърнопроизводителите – Ловеч. По думите ѝ към исканията им се присъединяват и животновъдите.

Блокада и на Видин

Земеделските производители протестират в момента във Видин. Те блокираха пътя за Дунав мост-2 и в двете посоки. Около 100-150 машини и представители от различни браншове на земеделието - растениевъдство, животновъдство, пчеларство и други се намират на пътното платно.

"Нашите основни искания са пет, но най-важното от тях е преразглеждане на оттеглянето на забраната за внос не само на украинско зърно, но също така и на плодове и зеленчуци", обясни целта на протеста за БТА Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Той допълни, че на този етап не разглеждат искания за оставки, защото смятат, че е необходимо да има правителство и искат да водят диалог.

Протестиращите държат табели с надпис "Искаме държавна политика, а не държавно безхаберие", "Да спрем разрухата в българското земеделие", "Без фермери няма прехрана" и др.

Лозарите до зърнарите в Бургас

Протестът на зърнопроизводителите от Бургаска област срещу вноса на украинско зърно беше подкрепен от лозари, пчелари, производители на плодове е зеленчуци. Те искат държавна подкрепа за сектора.

„Ние сме трактористи не терористи. Всеки ни брои колите, но никой не изчислява колко средства сме вложили“, коментираха протестиращите.

Движението по пътя Бургас – Варна беше пренасочено още след Поморие и до напрежение на пътя и изчакващи автомобили не се стигна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Още по темата: протестземеделци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
491
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Акулите с майбасите там ли ще са или са си наели трактористи?
490
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сутринта една гъс ка от зърнарите каза, че иска да затворят пазара на зърно у нас, за да се купувало само българско зърно и да се спасяли зърнарите, че не продали миналогодишната реколта. А някакъв икономист изнесе данни, че украинския внос на зърно бил 0,3%. Та не ми е ясно защо точно протестират.
489
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Декларират 2,5 млрд. печалба, а са получили 2 млрд. субсидии!? Или, работят почти 0:0, а практически - укриват се огромни тонажи от прибраната реколта
488
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пътуващите през тези дни много ще ги заобичат.
487
1
 
11
 
! Отговори
Star преди 8 месеца
Тия новите(червени) кулаци,които заграбиха по няколко хиляди декара ревнали като вдовица за пенсия ръйш ли.Какво да кажат хорицата дето са на едната минимална заплата? А? Тия едри земевладелци и плантатори са на един кантар със хотелиерите по морета и балкани.Всички са *** на червения трендафил.До сега лапаха субсидии и се правеха на бизнесмени,но като им секнаха готовата незаслужена пара,се видя колко са кадърни.Всички са пред фалит.А това са пари от фондове,които поколенията ще връщат.
486
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ех, колко ви се иска да се върне безвремието на баце или службашките правителства. Времената когато лявата ръка не знае какво прави дясната, ама и двете са в кацата с държавните пари. Колко ви се иска - путински поточета, пилончета с български байраци, гьолчета с милиони, евросредства безотчетни, а до възглавничката кюлчета и пачки. Без индексации на пенсии, заплати и др. простотии, без контрол, без работеща правна система и т.н. Ех,........
485
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Правителоството да започне антитерористична операция по деблокиране на пътищата! Това което дършат тия руски слуги е чиста проба тероризам!
484
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Съсипаха българското висококачествено селско стопанство, сега не давайте да ви съсипят и земеделските земи на зърнарите, подкрепям протеста им! Тази работа мирише на гнило, защото бе убита една от протестиращите, подкрепяща зърнарите, самите зърнари, са били заплашвани и им е пращана полиция, упражнява се терор над тях, това не е нормално, също не е логично и оправдаването с други производства, ако аз искам да произвеждам компот от дюли, няма да казвам на произвеждащите компот от сливи да не про
483
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спрете субсидиите на зърнарите!!! 2.5 милиарда субсидии от Европа са се превърнали в 2.5 милиарда печалба за шепа алчни негодници! Подкрепа за решението на Народното събрание и Правителството за отпадане на забраната за внос от Украйна! Призовавам всички държавни институции категорично да пресекат незаконните действия на зърнарите -терористи и с цялата строгост на Закона да потърсят отговорност от подбудителите и организаторите на метежа, който не е нищо друго, освен рашистко хибридно нападение!
482
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще цитирам нещо което прочетох- "С американски трактори и европейски субсидии в подкрепа на путин." Парадокс някакъв се получава.
481
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Блокират пътни възли и държавни граници. Дано полицията действа както трябва срещу тях и дано им бъдат повдигнати обвинения! А ако преди жътва бъдат блокирани пътищата към нивите им, на тези нагли рекетьори хубаво ли ще им е?
480
2
 
3
 
! Отговори
ПОЯСНЕНИЕ преди 8 месеца
Не се връзвайте на празни приказки, че зърнопроизводителите са хора на Бойко. Той ако иска веднага може да свали правителството. Обратното е той предложи да се внася отровно ГМО жито и слънчоглед - мислете.
479
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спрете им ВЕДНАГА СУБСИДИИТЕ от ЕС!... Танковете дето не ги дадохте на Украйна, сега ги ползвайте!...Като смачкат 2-3 трактора и алчните зърнари ще се приберат по хотелите си в Гърция!
478
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От целия протест, за всички става ясно от дефилиращите като на парад нови трактори и техника финансирани по ПРСР от ЕЗФРСР на ЕС, как "окаяните" ни "фермери", разглезени до безобразие от Боко Тиквата, не могат да се справят с конкуренцията на украинските зърнопроизводители, които нямат възможност да използват скъпоструваща и високопроизводителна техника.
477
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Държавата не трябва да се поддава на шантажа на протестиращите, а да използва целия необходим ресурс и да въдвори ред.
476
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днес слушах по новините на Националното радио запис на един от протестиращите, типичен селски ЕНТЕЛЕГЕНТ, знаещ 3-4 пЦувни, с които да комуникира с околоните, който нарече членовете на правителсктово: "брюкселски под логи"! До тук с неразбирането на същината на тез протести...
475
2
 
2
 
! Отговори
HORA MISLETE преди 8 месеца
За всичко е виновна ТИКВАТА. Баце ни набуте нарочно тия полуид...иоти и сега се прави на вода ненапита. Този мръ,,,,сник и ДПС стоят зад всичко - опомнете се, А ПП и ДБ са шарла...тани и пълни идио....ти!!!
474
4
 
7
 
! Отговори
18 см преди 8 месеца
Дълга Блокада до отмяна !!!!!Ако не се приеме, Национална всеобща стачка !!!
473
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Долу корумпираното правителство! Украино-американски ***.
472
5
 
12
 
! Отговори
18см преди 8 месеца
Коментиращите тук не знаят, че от хербицидното радиоактивно окраинско фуражно зърно (3 качество),@ишките им стават малки, но им растат гърдите.