Пътуваме повече със самолет, отколкото с влак

Това става ясно от данни на "Евростат"
19 сеп 2023 18:36, Нели Христова
20
Пътуваме повече със самолет, отколкото с влак
Снимка: БГНЕС

През 2021 г. 16,3% от всички изминати от българите километри с превозно средство се падат на самолетите, докато само 1,7% се падат на влаковете. Тоест българите са пътували повече със самолет отколкото с влак и то в годината, в която авиокомпаниите все още се възстановяваха от ограниченията на пандемията и полетите бяха малко.

6,7% от изминатите километри се падат на автобусите, а 75,3% на автомобилите. Това показват данни на Евростат за 2021 г.

Ситуацията с автомобилите е сходна в целия Европейски съюз – на тях се пада най-голяма част от преминатите от хората километри във всички страни членки. Средният за ЕС показател в това отношение е дори по-висок отколкото в България и е 79,1%.

При ползването на самолети обаче средният за ЕС показател е 7,3% и на практика България е в топ три на страните членки, в които хората се придвижват твърде много със самолети. На първо място е Хърватия, България е на второ, а Испания на трето.

Данните в графиката показват, че авиокомпаниите и автобусните превозвачи през 2021 г. все още не са възстановили напълно от удара, който им нанесе пандемията. Това се случи едва през това лято и доведе до незапомнени отлагания на полети, липса на самолети и персонал и други проблеми при въздушния трафик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нормално, като се има предвид състоянието на влаковете в България. Който твърди, че влаковете са скъп и неудобен транспорт в цяла Европа, според мен не е пътувал никога извън БГ. Че е скъпо, скъпо е, но е изключително удобно и за разстояния до около 400 км. е многократно по-удобно от самолет. Общо взето: До 100-150 км - влак или автобусДо 250-400 км - влакНад 400 км. - самолет .В БГ влакът е практически неизползваем, нормално е по-дългите пътувания да са или с кола или със самолет.
16
2
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 7 месеца
Това срещу 70 лв до Берлин със самолет е в миналото. В момента цените са тройни, багажа е раничка. Неква промоция може да се гепи по умрело време.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пъервокласник се връща ядосан от училище след първия учебен ден. - Вие ме измамихте! Вие ме излъгахте! - Какво има, синко? - Казахте, че отивам в първи клас, а то дори не е икономична класа. Къде е самолета? Чиновете твърди, шведска маса - няма, а аниматорката е само една и тя е една нервна, неграмотна стюардеса!
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Влаковете по принцип са най-скъпият и неудобен транспорт в цяла Европа.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е то международни влакове, освен с Истанбул нямаме. Та е нормално. Вътрешни линии за самолети освен София - Варна също няма. Хората пътеващи в Европа не могат да ползват друго освен автобус или самолет. За това и автобусите и личния трянспорт са с най-голям працент.
12
2
 
9
 
! Отговори
Самолет преди 7 месеца
Извода, че българите пътуват със самолет повече от европейците не е верен. Трафика на летища София, Варна и Бургас е 10 млн. От които 30% са на българи, което съотнесено към население 6 млн. е доста по-малко от средното за Европа.
11
4
 
5
 
! Отговори
Тц! преди 7 месеца
Не пътуваме изобщо с влак,ако изобщо купчината ръждясали фургони могат да се нарекат "влак"... Пребоядисаните евроатлантически комYНяGи окрадоха всичко
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Спомням си от нашите пра, пра деди следната информация.. Преди много, много години нашите деди от балканите на коне с колесници на две колелета са отишли до Китай и са им показали как се прави "колело".. Сега в Китайската енциклопедия пише, че те са измислили "колелото". После показахме на Китайците, как се прави от руда "мед и желязо" и си записаха в енциклопедията, че те са ги измислили. Ние бялата раса, създадохме компютрите и след хиляда години, ще пише, че те Китайците са ги измислили!
9
5
 
2
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
Ако не Ви се вярва, хубаво разгледайте под микроскоп една банкнота от 100 евро, и, ще Ви се изяснят доста неща... ===)))
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Урсула, Пътувй.
7
3
 
4
 
! Отговори
Нане преди 7 месеца
Ся по план графика на конспирациите, скоро, ще се появят първите извънземни и пак, ще спрете да пътувате и отново затворени с базов доход тоз път, но за целта трябва слушкате... ===)))
6
5
 
8
 
! Отговори
Урсула преди 7 месеца
Скоро ще спрете да пътувате.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 3 Там искат да ни върнат зелените на конски впрягове като преди парните локомотиви.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сега оная исла Грета ще ми държи сметка с какво пътувам ли? С каквото искам ще пътувам да пътува.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До преди 150 години сме пътували само с магарешки и конски каручки!
2
0
 
9
 
! Отговори
Bai Dun преди 7 месеца
С влак до Малдивите е малко трудно :)
1
7
 
7
 
! Отговори
Пенчо преди 7 месеца
По соца пътувахме повече със самолет. Кеф ти Париж, кеф ти Лондон, кеф ти Валенсия. Всички бяха по почивки, но пропагандата ни насажда, че не е било така и чак стигат до там, че било забранено да излизаш извън държавата.