БАБХ: Украинските стоки са безопасни, няма тежки метали

Д-р Татяна Николова обясни как точно ще бъдат проверявани храните
20 сеп 2023 17:15, Анисия Иванова
159

Вносът на украинско зърно отново е разрешен. Засилено ще се следи за радиоактивност и наличие на тежки метали в зърното.

Д-р Татяна Николова, която е директор на дирекция в БАБХ, каза в студиото на "България сутрин", че от понеделник са били разпоредени допълнителни проверки на храните, които са с произход Украйна.

"На зърното се извършва фитосанитарен контрол, вземат се проби за лабораторен анализ, които показват качествените характеристики на зърното, наличие на складови вредители. Ще извършваме официален контрол на всякакви храни и фуражи от растителен и животински произход от Украйна. Проверка на всички документи, с които пристига храната от Украйна. Физическа проверка за идентичност и съответствие на документите. Ще бъдат взимани проби за лабораторен анализ", обясни тя.

От думите на госта стана ясно, че зърното пристига у нас с фитосанитарен документ - сертификат, който гарантира неговия произход. Храните са придружени и с анализни сертификати, гаранции за качество и безопасност.

Николова посочи, че от октомври миналата година до май месец тази година е извършван такъв контрол на влизащите стоки от Украйна. Взети са 575 проби, като в нито една от тях не са установени тежки метали, остатъци от пестициди и радиоактивност. Храните са пристигали с редовни документи за произход, подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Лабораторните изследвания изискват около седмица време за излизане на резултатите, като в това време пратките няма да бъдат поставяни под забрана. Ако се установи обаче храна, при която има несъответствия, ще може да се докаже коя е пратката и тя да бъде проследена.

"Гръцките колеги пускат пратките за свободно обращение на територията на общността и носят отговорност, извършвайки основния контрол на храни с произход от трета страна", поясни д-р Татяна Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
25
 
! Отговори
sis преди 7 месеца
Да зареждат с украински стоки стола на парламента.
108
3
 
24
 
! Отговори
Еххх преди 7 месеца
Значи първо ще пускат камионите да продават зърното след една седмица ще го търсят ако радиоактивно , по-смешни *** от тия няма къде да се намират,и по долни същества.
107
2
 
26
 
! Отговори
СЛАВА на РУСИЯ преди 7 месеца
Ще ядете отровно и радиоактивно зърно по Заповед на посолството.
106
25
 
2
 
! Отговори
ККК преди 7 месеца
Слава на Украйна. Браво. България е с вас
105
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тая лъже като дърта ромка.Какви документи за фитосанитарен контрол имат усраинците ***,та те си ги пишат сами без никакви проверки.Фашистите крадат зърното от селяните,пишат си сами документите и го карат да го продават.Ако качеството му е добро защо в усраина не правят хляб от тяхно зърно,а само от вносно?!?!?
104
2
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 85 преди 7 месеца
Семето е такова, каквото го продават западните фирми, вие да не мислите, че няма европейски директиви и изисквания, определени фирми продават и препаратите, и селскостопанските машини. Фермерите са само част от проблема, ЕС си е измислил схемата парите да се връщат обратно при тях.
103
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
то туй много украински хляб е яло..на ненормално прилича
102
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Има едно прсто средство да проверка на това твърдение - съберете тези "корифеи" на едно място и ги хранете, само, с "безвреди" украински храни,поне в продължение на един месец!
101
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
нямат бе..те момбите с райски газ,нямат обеднен уран..
100
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
зеления плъх затова е в щатите, европа вече не дава нищо, едно че файда няма, друго че и те нямат!...СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ!
99
1
 
14
 
! Отговори
да преди 7 месеца
така ще кажеш, ами как, иначе-в кравефермата на село! и какво ще помогне това на разбитата украйна, тя си отива, нито жито, нито оръжия ще и помогнат, братушките си вършат работота, бавно и постепенно!
98
1
 
17
 
! Отговори
До 93 преди 7 месеца
Така беше навремето ... в казармата казаха, че трябва да се промени храненето заради Чернобил.... А сега тая ще ми разправя, че нямало нищо... Явно главата й е празна..
97
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който иска чиста храна, да се върне на село да копа....
96
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поляците официално взеха да ги слагат на мястото им украинците. Викнаха украинския посланик запади речта на Зельо, намаляват издръжката на украинците, дето ги отглеждат и там. Украйна се държала като удавник, завличала и спасителя си. Точно това прави зеления, ама ще го пуснат май скоро сам да си потъва.
95
2
 
17
 
! Отговори
мак преди 7 месеца
Който вЕрва, да ги яде. Засилено и до пръсване. Приятен апетит.
94
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Брашно от украйна или брашно от скакалци, изборът е Ваш!
93
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А ГМО може, каза посолството.
92
2
 
18
 
! Отговори
ъцз преди 7 месеца
тези обясняваха как и на морето водата е чиста...
91
2
 
19
 
! Отговори
хе хе хе преди 7 месеца
Калинките от БАБХ ще спрат нещо, което е разрешено изрично от Посолството? Това е особено смешно:)
90
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе те и за Царево казваха, че водата е чиста, а всички видяхме заровените тръби на метри в морето. Който е луд - да им вярва. Без мен.