БАБХ: Украинските стоки са безопасни, няма тежки метали

Д-р Татяна Николова обясни как точно ще бъдат проверявани храните
20 сеп 2023 17:15, Анисия Иванова
159

Вносът на украинско зърно отново е разрешен. Засилено ще се следи за радиоактивност и наличие на тежки метали в зърното.

Д-р Татяна Николова, която е директор на дирекция в БАБХ, каза в студиото на "България сутрин", че от понеделник са били разпоредени допълнителни проверки на храните, които са с произход Украйна.

"На зърното се извършва фитосанитарен контрол, вземат се проби за лабораторен анализ, които показват качествените характеристики на зърното, наличие на складови вредители. Ще извършваме официален контрол на всякакви храни и фуражи от растителен и животински произход от Украйна. Проверка на всички документи, с които пристига храната от Украйна. Физическа проверка за идентичност и съответствие на документите. Ще бъдат взимани проби за лабораторен анализ", обясни тя.

От думите на госта стана ясно, че зърното пристига у нас с фитосанитарен документ - сертификат, който гарантира неговия произход. Храните са придружени и с анализни сертификати, гаранции за качество и безопасност.

Николова посочи, че от октомври миналата година до май месец тази година е извършван такъв контрол на влизащите стоки от Украйна. Взети са 575 проби, като в нито една от тях не са установени тежки метали, остатъци от пестициди и радиоактивност. Храните са пристигали с редовни документи за произход, подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.

Лабораторните изследвания изискват около седмица време за излизане на резултатите, като в това време пратките няма да бъдат поставяни под забрана. Ако се установи обаче храна, при която има несъответствия, ще може да се докаже коя е пратката и тя да бъде проследена.

"Гръцките колеги пускат пратките за свободно обращение на територията на общността и носят отговорност, извършвайки основния контрол на храни с произход от трета страна", поясни д-р Татяна Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
17
 
! Отговори
Dff преди 7 месеца
И ние ти повярвахме.
68
2
 
29
 
! Отговори
Оставка,ТътяноУ! преди 7 месеца
Щом са безопасни - покажи как ядеш от украинските стоки заедно със роднините си! Ако нищо не ти се случи до 6 месеца,може и да ти повярвам! Иначе пропагандата е същата като през лятото "Морето е чисто" и като свърши сезона - мън мън мън,ама имало бактерии,вируси,тежки метали мън мън мън ама нямало туристи... Айде у лево,платена п0длог0!
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До66.За украинките или добро или нищо.Раздават на макс.Защо?Защото много укрозърно са изяли и са станали красиви и разкрепостени.Но не и много умни.Това зърно не прави чудеса все пак.Вълшебно е това зърно.Дава ти красота но взема от акъла.
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Малко радиация и малко барут....мммм.....вкусно.
65
1
 
15
 
! Отговори
Гнило правителство преди 7 месеца
Избори, докато се изчистят авгиевите обори!
64
2
 
28
 
! Отговори
Жиката преди 7 месеца
Не е много ясно какво се договориха земеделците.Обаче според БАБХ в Украйна няма радиация дори около Чернобил.
63
10
 
10
 
! Отговори
Габонеца преди 7 месеца
Цял Габон го яде това укрозърно защо и българите да не го ядат?
62
1
 
14
 
! Отговори
За стоките разбрахме преди 7 месеца
А украинките безопасни ли са или и те са опасни? Някой имал ли си е работа с тях?
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нещо за размисъл БАБХ по стечение на обстоятелствата трябва да си съгласува проверките с други държавни структури - БАБХ е такъв разграден двор че въпросните структури се се видяли в ЧУДО и дори извършват проверките вместо БАБХ за да върви някакси работата(независимо че е неетично най-малко, а и вероятно незаконно)... ХОРИЦА ТРИ ПЪТИ ПРОВЕРЯВАЙТЕ ТОВА КОЕТО ВИ КАЗВА БАБХ ЗА ВАШЕ ДОБРО Е!!!
60
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българите сме африканците на Европа.Някой на Запад дори ни наричат и индианци.Затова каквото ни кажат това ще ядем.
59
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 7 месеца
Д-р Николова,по снимката ,разбирам,че сте били младо девойче,по време на аварията ,в чернобил,световни учени,се изказаха,че урана в почвата,ще се разпадне,минимум,за 200г.,вие в лабораториите ви нямате такава техника,за изследване на почвата,за съдържание на уран.
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бабх-лъжете!
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Западна Европа не го искат това укрожито ама в Африка го искат.Африканците са гладни и това жито го ядат отдавна.Сега и в България ще го ядем.
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не ям нищо с брашно.
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма какво да ядем и ревем.БББ- ***,бедни,болни.Стигнахме дъното.И ракия няма.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще дойдат тракторите
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 52, Надежда всяка оставете... тези никога за нищо не са предпазили никого. И с "огромния" си личен състав нито искат, нито могат, нито правят нещо полезно, нито пък са ги сложили да вършат каквато и да е полезна работа. Това е група ***, които предполагам, че се отчитат както и където трябва, а безопасността на храните хич не ги интересува, както е станало с твоята диня, преди това с отровните яйца от Полша и т.н. ... Колко хиляди тона ядем отровни с пестициди зеленчуци от Турци
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е Гмо пшеница.
51
1
 
21
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 7 месеца
kато е толкова хубаво това зърно защо Западните държави отЕС не го купят
50
2
 
16
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 7 месеца
Че то и морето е мнооогооо чисто нали така И какво стана с тези дето стачкуваха много бързо свиха знамената нали уж българското земеделие ще предпочитаме ще развиваме най качествени български продукти а то било как да получат едни пари