Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство

Русия има нотариален акт за собственост от 1997 г.
26 сеп 2023 16:25, Петър Бойчев
165
Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщават от Агенцията по вписванията след запитване на БНТ.

"След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация.

Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство", се казва още в становището на Агенцията по вписванията.

След като бяха изгонени руските свещеници от храма по обвинения в шпионаж, в медиите се появиха няколко тълкувания за собствеността му, които породиха съответните спорове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен100, пий си лекарствата
106
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
До Пак по опорката? Първо виж какво е гласувал Парламента, тогава разтягай локуми.
105
6
 
10
 
! Отговори
Какво следва преди 7 месеца
До Анонимен 105: СССР вече го няма, драги. А и църквата е строена от Русия, не от СССР. Голям проблем за нашите евроатлантици наистина. Църквата строена от Русия на парцел на руското посолство, Русия има нотариален акт за нея, как сега да я откраднем от Русия за да се отчетем пред американското посолство. Да видим какво ще измислят.
104
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Църквата е чисто руска и България няма как да има юрисдикция над нея. Това е все едно едни хулигани да те изгонят от дома ти и после да твърдят, че той е техен, защото са те извели насила от него.Върнете моментално руските свещеници в църквата и се извинете публично!!!
103
4
 
10
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 7 месеца
До Зозо: Зозо, това е тънка работа за теб. Руската църква е построена на земя, която е принадлежала на руското посолство в София. Четете Уикипедия: " Сградата е построена върху парцел на Руското посолство по проект на Михаил Преображенски специално за нуждите на руските имигранти в столицата". Ако да речем, в двора на сегашното посолство Русия построи църква, и за нея ли от нашият Свети Синод ще искат ключовете и ще назначават свещеници?
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
защо всички кражби стават по време на заврения зет Пепеляшко. Ще гласувам за онази партия, която обяви три приоритета - разследване, осъждане и затвор на Пепеляшко.
101
9
 
7
 
! Отговори
ПОПА НАБИРАЛ ЕНИЧАРИ преди 7 месеца
В РУСКАТА ЦЪРКВА, ЧЕРВЕНИЯ ПОП-АТАМАН СЪСТАВЯЛ БОЙНИ ОТРЯДИ ОТ БЪЛГАРСКИ ЕНИЧАРИ..... ЗАТОВА КОПЕЙКИН ПЪРВИ ЦЪФНА НА ПРЕД ЦЪРКВА..... ЗАТОВА Е НА ПОСОЛСТВОТО-ЗАЩОТО НЕ Е ЦЪРКВА, А КАЗАРМА ЗА ЕНИЧАРИ.... ВЪТРЕ 100 % ИМА И КАЛАШНИЦИ, ВМЕСТО СВЕЩИ....
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Да помислим...ми сигурно са планирали да запалят свещи под народното събрание
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
98 Има документ, издаден от РПЦ и СССР, през 1935, който дава безвъзмездно право, Руската църква в София, да бъде изцяло под юрисдикцията и за стопанисване, от БПЦ и българската държава.
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зозо, как си:)))))
97
9
 
12
 
! Отговори
Да помислим преди 7 месеца
Каква заплаха за нашата национална сигурност може да са представлявали трима руски свещеници? Какво може да са правили с което да заплашат сигурността на България. Такова нещо не звучи убедително.
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бате Бойко като ходи по 7 пъти на седмица в американското посолство шпионин ли е или поп?
95
13
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Не е руска, има гласувано в Нар. Събрание - всички църкви са на БПЦ. То утре ще дойде Ердоган да си иска джамиите, строени от Султана?!?! Ай сиктир от руски слуги тука!!!
94
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Крайно време е Русия да вземе твърди мерки срещу самозабравилата се България. Не може да се доставят оръжие на вражеска държава като Украйна, да се гонят свещеници по измислени обвинения без доказателства, да се вреди хибридна война срещу Русия и това да няма реакция от руска страна!
93
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това да не е парче земеделска земя пустеещо, но обгрижвано от руския посланик, че да е придобито с обстоятелствена проверка. Този Нотариален акт на Дахтеров е нищожен.
92
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дахтерев извършва престъпление по Закона за уреждане на нотариалната собственост, като издава един несъстоателен нотариален акт/през 1997, когато кмет на София е бил Стефан Софиянски, личен приятел на кмета, на Москва Лужков, на основание на желанието на руската държава и църква да притежава имота и констативен протокол, който е меко казано неверен. Този нотариален акт трябва да бъде обявен за нищожен.
91
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Зозо, гледаш ли "Стани богат"?
90
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Нотариалният акт издаден през 1997, по заповед на купения от Русия Стефан Софиянски, е нищожен." - Ти съдия по някакво дело ли се явяваш или? Не разбрах в качеството си на какъв обяви документа за нищожен. Ааа ясно, в качеството си на коментиращ в днес.бг хахахаха Ще ме уморите от смях. Има ли документ? Има. Какво тогава не разбирате не ми е ясно. И на мен ми се иска църквата да е българска, но да отричаме документи издадени от нас е подигравка със самите нас!!!
89
6
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Хах, тя църквата каквато ще да е. Поповете вече ще са български. Край!!! Ще я отворят с шперц :))))))))))))))))))))))))))
88
2
 
8
 
! Отговори
Така е преди 7 месеца
До Не е така!: Документът за собственост в България е нотариалният акт. Щом Русия е поискала и получила нотариален акт за църквата, значи църквата принадлежи на Руската федерация. А какво е ставало през 1952 година, когато в Русия е управлявал Йосиф Висарионович Сталин, за собствеността на църквата е без значение.