Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство

Русия има нотариален акт за собственост от 1997 г.
26 сеп 2023 16:25, Петър Бойчев
165
Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщават от Агенцията по вписванията след запитване на БНТ.

"След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация.

Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство", се казва още в становището на Агенцията по вписванията.

След като бяха изгонени руските свещеници от храма по обвинения в шпионаж, в медиите се появиха няколко тълкувания за собствеността му, които породиха съответните спорове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Гиб Мелсън_ако попа е шпионин какво дъно сме ударили?
86
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нотариалният акт издаден през 1997, по заповед на купения от Русия Стефан Софиянски, е нищожен. Защото СССР през 1935 дава безвъзмездно, на БПЦ и на българската държава всички храмове, в които се служи и на руски, включително и т.н. Руска църква в София. Правителството на Софиянски и платените нотариус Дахтерев, са пренебрегнати доста актове, чрез които БПЦ е надзорник и стопанин на Руската православна църква. Която е построена от българската държава, към руската легация за руските емигранти.
85
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
мутрофанова да връща ключовете и да спрат с имотните си претенции в чужди държави, запада конфискува имущество на руснаци, а ние тука ще им се молим...
84
6
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 7 месеца
С това гонене на попове ударихме дъното. Няма по-долу от това вече. Тандема Винету и Киру Украинеца е невероятно примитиивен. И забележете, нито един турски, американски или сръбски шпионин няма в България.
83
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Не е така! - Кое не разбираш? 1952-а руската църква прехвърля на българската, а 1997-а България връща църквата на Русия. В случая валиден е последния документ. Тя земята реално сигурно е ня някой римски легионер от 132-а година сл.Хр., обаче впоследствие са се променили разни неща... :)
82
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
нотариален акт от 1997-***... кога е построена църквата и кой я е харизал на тия алкохолизирани шпиони?...
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Що няма протести бре? Само в неделя ли ще са?
80
12
 
9
 
! Отговори
Не е така! преди 7 месеца
Руската православна църква със свое решение от 10 ноември 1952 г. прехвърля в юрисдикция и владение на Българската православна църква всички руски православни църкви на територията на България! Нотариалният акт е фалшив и трябва да бъде отменен, а на издалият го нотариус да бъдат отнети юридическите права!
79
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много красива църква! Гaню ще я краде
78
6
 
1
 
! Отговори
сУмалиец преди 7 месеца
пак червените са виновни и изведнъж синият кмет янчулев позволил емблематичната сграда на пъпа на София да стане руска собственост. след него мафиянски, после бб и фъндъчката - никой не знае! също както гаргамел продаде рафинерията в бЪргас на ***, а вие *** сега ще я експроприирате също както червените преди 70 години. хак да ви е!!!
77
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Независимо чия собственост е свещенодеиствията и свещениците трябва да бъдат одобрени от митрополота на чиято територия е храмът. Никой Православен Свещеник няма право да извършва Богусложения и да свещенодейства в храма ако Патриарх Неофит не го е одобрил.Нещо се съмнявам изгонените свещеници да са искали подобно одобрение! Май, РПЦ се е разпореждала както е намерила за добре, а Софийдкият митрополит Патрирх Мсксим, сега Неофит са си траели.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сглобката е фряш с *** които атеисти силно прегърнали диалектическия материализъм и закърмени с марксизма-ленинизма (справка: министър Денков и комуниста сдал партийната си книжка Борисов щото мразел всякакви книги и книжки
75
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Истинските комунисти които наричат себе си "демократи" не зачитат частната собственост
74
8
 
7
 
! Отговори
Парадокс преди 7 месеца
Атеистите от КГБ си присвоили църква, за да има къде да донасят местните продажници. Ролята на Иван Костов (агент на ЦРУ) е известна много отдавна. Никога няма да има демокрация в България, ясно е.
73
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен Цървката не е българска.... Това си личи и с *** поглед.. Защо казваш "дали сме..". Може ли българин да направи такава църква, според тебе? Виж приликата й с църквата на Шипка. Това са си РУСКИ цървки, не български, затова са и толкова красиви!
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Явно русофобите не разбират какво означава Върховенство на закона
71
3
 
3
 
! Отговори
Румен Радев БКП преди 7 месеца
Нали знаете, че частната собственост вече не важи, "другари"??
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Щом е руска църквата, ще седи затворени. А тея, дето много се тръшкат, че нямало черкви да се молят, аре нема нужда - пълно е. Аз досега пренаселена църква, освен ако не е празник или събитие не съм видял. Виж ако е за кръчма, може и резервация да трябва.
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо БПЦ не изкара нотариален акт за църквата, щом не била руска?
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 54 БПЦ никога не е била собственик или ползвател на Църквата.Стига с неграмотните изказвания.Парцела е дарен през 19 век и после руснаците са построили Църква на него.Никога БПЦ не е имала нещо общо с нея.