Традицията на вота повелява - нека омаскаряването започне сега

Още преди Освобождението българите се самооблагат с местни данъци
29 сеп 2023 09:47, Петър Бойчев
25
Традицията на вота повелява - нека омаскаряването започне сега
Снимка БНР

България е на прага на поредните избори за кметове и общински съветници, които формират местната власт в различните райони на страната. Като основна политическа институция на гражданите в едно демократично общество, самоуправлението по населени места е въведено, за да се даде шанс на хората да се почувстват като общност. Именно общите цели и интереси дават основание на дадена група от хора да изберат свои представители във властта, които да работят за тяхното постигане.

Първи стъпки към местно самоуправление в България

Още през ноември 1876 г. в Русия се създава Канцелария за гражданско управление на освобождаваните зад Дунава земи, които ще бъдат откъснати от Османската империя. Целта е там да се създаде военно-гражданско управление с участието на българите, които трябва да придобият управленчески опит, за да поемат по-нататък съдбата в свои ръце. Така, организирането на българска местна власт е започнато от руските военни власти от 1877-78 година, по време на Руско-турската освободителна за България война. Окупационните власти бързо се ориентират, че в лицето на църковно-народните общини българите имат традиции в самоуправлението. В тези общини още преди Освобождението българите се самооблагали с „местни“ данъци. Издържали своите училища, читалища и църкви. Назначавали учители и решавали какво и как да изучават децата им. Тези общини са представлявали българите пред османските власти и останалите етнически общности в империята. Така че, руската окупационна власт назначава за свои местни служители имено познати на населението българи, излъчени от местните самоуправляващи се дотогава общини.

Как се изгражда българското общинско самоуправление след Освобождението?

"Трудно се изгражда, трудно и постепенно като всяко нещо в една нова държава, каквато е България тогава, с липса на граждански традиции и стабилна гражданска култура сред българското население – коментира историкът и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Светослав Живков. – Руското окупационно управление влага известен ресурс в организирането на съответните общини. Казва се, че те са поставили основите на самоуправлението, но трябва да имаме предвид, че поне до 1901-1903 година общините са прекалено силно зависими от държавната власт. Затова е трудно да говорим за реално самоуправление в модерния смисъл на думата.

Както знаем, днес всеки кмет и Общински съвет имат своя мандат и има разделение между градски и селски общини. Този мандат тогава обаче, до голяма степен, е бил фиктивен, защото министърът на вътрешните работи е имал правото по всяко време да „разтури“ дадена селска или градска община. С тази своя роля той твърде често злоупотребявал до момента, в който се стига да промяна в закона, която гарантира, че министърът вече няма да има право да закрива общини."
 

И все пак периодът от Освобождението до 1944 година е интересен от гледна точка на промените, които настъпват в градовете, както и заради честите смени на градоначалниците, които ту са били избирани от народа, ту са назначавани в периода 1934-1944 г.

Анализът на предизборните кампании за местна власт до 1944 година показва, че те не се различават особено от тези, на които сме съвременници:

"Партийните боричкания, партизанлъкът, очернянето и словоблудството срещу конкурентния кандидат са съпътствали всичките ни кампании – категорична е проф. Милена Стефанова, изследовател на публичния интерес към местното самоуправление. – Още преди Освобождението, по време на Възраждането, когато българските чорбаджии като местни управници могат да бъдат възприети като прототипи на кметовете, те са формирали чорбаджийски партии. След това са се борели с всички средства и не са се свенили дори да пристъпят към убийство или разрушаване на съществуващи училища. Причината например е била, че конкурентните партии спорели в коя махала да бъде училището. Винаги е имало такъв тип нечестни прийоми. Днес, вместо това, сме свидетели на купуване на гласове и безуспешните опити за справяне с тази порочна практика."

Част от тези сюжети са достигнали и до наши дни, описани от писатели като Иван Вазов и Алеко Константинов и, може би, за да спрат да звучат толкова стряскащо актуално, е време да осмислим и променим описаните в тях черти на българския си характер, държащи ни в плен на сивите и черни страници от нашата история. Това вероятно ще ни позволи да погледнем с други очи на кандидатите за кметските кабинети и на 29 октомври да изберем онези, които най-удачно съчетават у себе си лидерските качества, компетентността и административните умения, необходими за тази длъжност.

Текст: Йоан Колев, БНР

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
да излизат биографиите на кандидатите за кмет в софия разкостихте терзиевами другите какво е това мълчание какво се крие
23
1
 
1
 
! Отговори
Съдба преди 6 месеца
След като няма партия на Гешев още , ще изчакаме да я направи и тогава ще отидем да гласуваме ! Сега няма хора - чдестни, нормални българи , за които да гласуваме ! Тези , които ни предлагат , са пълна скръб - и като хора , и като специалисти !!! Само лаладжии , без грам опит ! Естествено си вървим към пропастта и чак когато паднем в нея, тогава се сещаме , че е трябвало по-рано да реагираме. Да, но вече е късно - падаме стремглаво в дупката!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Още от зараждането на демокрацията в гръцките полиси и древен Рим, са се ползвали същите предизборни мръсни практики които виждаме днес както в България, така и в цял свят. Ние нищо не сме измисили, няма нищо уникално в нашите избори.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Машините са програмирани правилно, така че не се хабете, вървете за гъби и риба.
20
0
 
4
 
! Отговори
Хм хмм преди 6 месеца
Като коне с капаци пак ще Одиме да гласуваме, то нЕма за кой де, ама все някой трЕбЕ да се избере.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Робите назначавали учители, решавали какво ще се учи в училищата, търгували из цяла Европа и били по-богати от турското население. Руските крепостни селяни/войници се чудили кого са дошли да освобождават, като видели палатите на българските търговци.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Част от тези сюжети са достигнали и до наши дни, описани от писатели като Иван Вазов и Алеко Константинов и, може би, за да спрат да звучат толкова стряскащо актуално, е време да осмислим и променим описаните в тях черти на българския си характер, държащи ни в плен на сивите и черни страници от нашата история///Ами явно това сме си ние, такива сме си за добро или лошо...не е реалистично да очакваме да се променим.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Иван Костова България досущ повтаря Алекова България на корумпирани и дребни душички.
16
7
 
6
 
! Отговори
Софийска баница преди 6 месеца
До От странатаДругарю, вие по селата и паланките плащате такива данъци, че ако не сме ние "от софето" и още няколко големи града, няма да можете да си платите дори тока на кметството и уличната лампа пред хоремага. Толкова за "вашите данъци".
15
1
 
8
 
! Отговори
Наивник преди 6 месеца
... а навсякъде по света - в развитите демокрации като САЩ и Западна Европа има честни... демократични избори. Без компромати... без използване на власт за смазване на конкуренцията ... без платен вот.. и без манипулиране на избирателите . Ахахахаха. Не може да съм чак такъв наивник. Сигурно съм от село и никога не съм излизал от кошарата с козичките щом си вярвам на това което написах.
14
4
 
6
 
! Отговори
От страната преди 6 месеца
На трснжендърите пак Русия им е виновна че имало местна власт!Ами махайте я...то не че сега има някаква власт изобщо де!По малките градчета и паланки местната власт е само да събира данъците и да ги праща у софето че да расте,да не старее и вечно да си ремонтират жълтите павета и клатщатата се плочка на Графа с нашите пари!Из територията кал,мизерия,прахоляци,гьолища и буренаци..плюс безброй брачеди 0сиpaщи навсякъде и всичко!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Медиите са основни виновници, повечето са купени и са слугинаж на властта, манипулират хората да са кротки и премълчават това което реално се случва, кражбите и далаверите на властта. За това стават катрастрофи и няма нищо свършено, защото там са роднините на тези в парламента, некадърни хора на високи заплати.
12
0
 
9
 
! Отговори
чети внимателно преди 6 месеца
"Народът въобще не разбира от добродетели; той величае винаги долните хора, хайдуците, развратниците, престъпниците, лъжците, изнудвачите и на такива той поверява своята съдба. Такива избира той за Народното събрание, а на умните, почтените народът се присмива и ги забравя"
11
0
 
6
 
! Отговори
крадци и корумпета преди 6 месеца
Плевето е само за Военен режим!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 9. И едното и другото за народа все е зле. Замислям се дали не е по-добър първия вариант - поне ще се поочиства населението от тарикати.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гениалното и хубавото на политическата борба е , че центровете на властта и парите се борят с думи а не с оръжие. Не е идеално, но все пак си е по- добре. Иначе ще станем като "Игра на тронове" или като книгите на Жорж Амаду ако искате повече реализъм. Все си е по- добре да се разбират без кървища. Иначе идеално няма.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прочитате "БайОня(забранено име) прави избори" и научавате цялата технология за провеждане на избори в България.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
..Да ти кажа ли правичката? И едните, и другите са маскари! Ти мене слушай, па се не бой! Маскари са до един! Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена! Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата не може. Не си ли с тях спукана ти е работата! Па и мене нали ми се иска я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? Хубаво, ама като не им клатиш шапка дявол не може те избра! Тъй е! Аз съм врял и кипял в тия работи, че ги разби
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В САЩ е още по-зле. Човек, който реши да влиза в политиката трябва да е готов, че ще му бъдат извадени наяве всички кирливи ризи и ще бъде разучен до девето коляно. Живее. В 21 век.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Четете "Цялото кралско войнство". Политическа библия на изборната машина. Ми такова е...по- хубаво засега няма.

Спонсорирани публикации