2000 души губят работа, ако затвори ТЕЦ-ът в Перник

Искаме работа, не подаяния, написаха протестиращите
30 сеп 2023 17:45, Стела Стоянова
76
2000 души губят работа, ако затвори ТЕЦ-ът в Перник
Снимка БГНЕС, архив

За втори пореден ден енергетиците и миньорите от област Перник излязоха на мирен протест на републиканския път за Кюстендил в района на автогарата в Перник. В съботния ден работниците отново изразиха своето недоволство от решението на правителството да внесе плановете за справедлив преход.

По време на протеста изпълнителният директор на топлофикацията инж. Чавдар Стойнев призова перничани да обединят усилията си в борбата за оцеляването на централа. "В момента дружеството осигурява препитанието на около 500 човека и техните семейства. Като прибавим и тези, които работят в съпътстващите фирми към нашето дружество, то става ясно, че около 2000 човека може да загубят работните си места, ако затворят ТЕЦ „Република“.", посочи инж. Стойнев.

По думите на директора на топлофикационното дружество в случай, че се стигне до затварянето на „Топлофикация Перник“ около 20 000 домакинства, детски градини, училища, учреждения и здравни заведения ще останат без възможност да си гарантират надеждно и сигурно отопление през зимата на най-достъпната цена. Той заяви, че алтернативата за отопление с електроенергия не е приемлива, особено за жилищните блокове, чиито инсталации не са пригодени за подобно натоварване. Инж. Стойнев посочи, че в момента „Топлофикация Перник“ предлага най-ниската цена на топлоенергията в страната.

Инж. Стойнев коментира, че днешният мирен протест е и знак на солидарност с колегите им от Стара Загора.

В съботния ден протестиращите отново коментираха, че вчерашното решение на правителството, не ги удовлетворява. Работниците напомниха, че нееднокрако са канили Министерството на енергетиката да дойдат и да видят какво се прави за намаляване на емисиите в атмосферата.

Събралите се граждани носиха плакати с надписи „Искаме работа, не подаяния“, „Не убивайте енергетиката в България“, „Трансформация, не ликвидация“, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: перникпротестТЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
15
 
! Отговори
една оВца преди 7 месеца
До Анонимен 27 А бе,шиле,можеш ли да обясниш с думи прости защо АЕЦ-а работи на 30% от максималната си мощност,а мариците надуват ли надуват!?Защо те трябва да правят ток от ***,а АЕЦ-а се ослушва!?Щото само чиновниците в мариците са над 12,000!Това говори ли ти нещо!?
31
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 27 - От глад не мреш, защото имаше евтина газ и ток, дето може да имаме производство и през зимата.
30
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки си е прав да протестира, като не е доволен, но че теца било най-евтините за отопление не съм съгласен, едва се измъкнах от блок с тец. Седях в една стая и имах два пъти по-големи сметки от сега за топло зимата + пак имах и ток.
29
5
 
12
 
! Отговори
До 27 преди 7 месеца
Ти да не си поредния пророк вещаещ апокалипсис?Нито сега някой е умрял от глад,нито след 15 години ще умре без централите?
28
7
 
9
 
! Отговори
морен сокол пие преди 7 месеца
С това евро кво ни чака свят ми се завива!!!!!!
27
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато има недостиг на ток, ще търсят от къде да внасят. Но от сега е ясно, че няма от къде да се внесе. Токът, който евентуално ще се внася - ще е непосилно да го плащаме, бре, овцеее!
26
8
 
10
 
! Отговори
ВЕтЪра на ПОДмяната преди 7 месеца
Затваряй тая държава и да ни дават на турците Ама няма да ни дадат,нужни сме за изкупителни жертви. Еврото въведем ли ще теглим заеми(държавата /политиците) без проверка можем ли да обезпечим заема защото вече ще сме с евро, не лева . И тогава ще видите родните политици как ще гласуват за големи нови заеми .Освен че свободно ще теглим заеми в евро ще трябва да поемем частично заемите на другите страни от ЕС.Така е в големите семейства, дългът е общ! Усещате ли вятъра на ПОДмяната?
25
7
 
10
 
! Отговори
не разбирам преди 7 месеца
Как е възможно след 34(!) години демокрация да мислиш по комунистически!?Къде живеят тия хора!?
24
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мен ако ме уволнят някой ще ми даде ли 36 заплати?Я стига сте ги дундуркали,че вече много се изнервям и ще взема да ги посетя с не много добри намерения.
23
10
 
10
 
! Отговори
Христо преди 7 месеца
В кол центровете с немски дават 3 хиляди лева заплата. Търсят се също и програмисти, дават 6 хиляди лева.
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да въртят търговия с банани и тоалетна хартия.
21
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Целта им е да свалят правителството.Много прозрачно,но не се усещат ,че като падне кабинета,тия дето сега ги ръчкат и това няма да им дадат.Въпросът е кой от ат-овете да грабне големите пари от Брюксел,а работниците са само машата в нечии ръце.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Демокрацията не е само банани и тоалетна хартия!СВИКВАЙТЕ!
19
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това, че зеленясалите в ЕССР искат да закрият енергетиката ни се знае от години, ама тези се сетиха да протестират след като закриването им е договорено. Против съм да им се плащат 36 заплати, които са равни на около 150к. Тези по 5 к на месец ли взимат?
18
6
 
11
 
! Отговори
17#, преди 7 месеца
За кюмюрджиите нема ли борса също
17
7
 
9
 
! Отговори
До 14-Иван преди 7 месеца
Борса няма ли за вас?
16
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хората си търсят социализма,да работят на едно място до пенсия,та даже и след това.Думата преквалификация им е чужда.Ако не е кюмура,щели да умрат от глад.Стига,бе!
15
3
 
11
 
! Отговори
Алоо,госпожите! преди 7 месеца
Мъжете протестират,а жените им трябва да са ятаци-да носят храна!
14
6
 
18
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
Хората, които работим в частни фирми, по всяко време можем да останем без работа само срещу една заплата обезщетение. Никой обаче не пише за това в новините. Ами намираме си друга работа.
13
10
 
6
 
! Отговори
Петров преди 7 месеца
сиедиесе, сиедиесе,сиедиесе, свобода, костов, ураааа!