Протестите на миньори и енергетици продължават, "Тракия" остана блокирана цяла нощ

Напрежението около Стара Загора не е стихнало
Обновена: 30 сеп 2023 08:31 | 30 сеп 2023 08:27, Красимир Ангелов
483
Протестите на миньори и енергетици продължават, "Тракия" остана блокирана цяла нощ
Снимка: БГНЕС

Продължават протестите на миньори и енергетици, след като вчера правителството прие Плана за справедлив преход.

От управляващите увериха, че е решено въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 г. Постигнато е и съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

Въпреки това блокирани остават магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката (Хаинбоаз). Пропускат се единствено линейки и автомобили с бременни жени.

Хората не останаха доволни от изявленията след извънредното заседание на кабинета и реагираха остро. Отказаха да изпратят преговарящи с правителството и на свой ред поканиха представители на властта да дойдат при тях на място. Призивите на премиера Денков за спиране на протестите също не доведоха да спад на напрежението, предаде БНТ.

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а целия енергиен сектор, който по думите им, е последният бастион на българската независимост. Днес се очаква да се реши дали ще продължи блокадата и как ще се действа.

Протестиращите настояват поне  до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписано в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Правителството ще изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като преговорите по плановете могат да продължат до края на ноември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
389
6
 
13
 
! Отговори
Реалност преди 7 месеца
А защо само миньорите протестират и искат оставката на най-некадърното правителство в историята ни ? Защо останалите български овце не искат оставката на шмекерите от ППДБ , ГЕРп , ДПС ??? Защо позволяваме да ни правят на овце ? Къде са днешните Левски, Бенковски, Раковски ....? НЯМА ГИ !! Днес имаме Про100 Киро, Кокорчо, Боко Тиквенов , Пинокио, Дебелян Пеевски ( истинският мин.-председател) , разни Лени-Хиени....! Ужас и позор за 1300 г. България !
388
1
 
10
 
! Отговори
????? преди 7 месеца
До *** кви вносниСлед войната в Украйна , Полша вдигна оборота на въглищните мини , а Германия която бе консервирала своите от няколко месеца прави пълна проверка и октомври ги пуска в действие .Ще викат , съскат и ще се карат , но още 10 години ще караме и на въглища !
387
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Територията трябва да се оччисти.
386
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
правителството - тия продажници никога няма да подадат оставка - забрането им е от американското посолство - ще увъртат ще лъжат ще мажат - защото ако народа се усети и ги свали и господарите им нама да се сетят за тях
385
17
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
Не е работа на държавата да хаби обществен ресурс за да държи на командно дишане фалирали отрасли! Ако въглищата ни ставаха за нещо, щяхме да изнасяме от тях, а те са такъв ***, че половината ни тецове са на вносни въглища! Когато банките фалираха ревяхте против държавата да ги спасява, а сега искате да направи същото и, то под вашият натиск! Да са си модернизирали мините, да са мислили за други мини с други ресурси, а не да чакат да се *** и после да реват държавата да ги бърше и чисти!
384
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо за една шепа някаквици трябва да страдам и да немога да се придвижвам свободно, и всичко това е за техните интереси, а не за друго. Който ще прави стачка да отива на жълтите павета. Затваряйте ги и на борсата!
383
6
 
15
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 7 месеца
Оставка на СГЛОБКАТА!!!
382
2
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 7 месеца
До Анонимен 412 А какво да каже козлодуйчанина с 10 милиона печалба ? Изплетени след 14 години по 200 000 на година. С 200 000 на година , не може да подхване сериозен бизнес.След 14 години ще има 100 000 лева. Не може и да духне с печалбата. Да не дава Господ такава огромна печалба и на края нищо.
381
4
 
14
 
! Отговори
Ника преди 7 месеца
Ако имаше Р А Б О Т Е Щ И синдикати,нямаше да има протести.Още ли има наивници,които мислят,че т.н..синдикати защитават интересите на работниците?Би било наивно(да не кажа - глупаво)
380
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те и старозагорци иг подкрепят, както и цялата околя от Хасково, да Сливен и Ямбол, зщаото знаят, че секне ли се ТЕЦ-а, работатаще отиде на мнгоо зле. Кризи и режими на тока, както и тотална икономичека смърт. Денков каза, че имало "копмания". АХХАХА! За кво, бе Денков? Какво ще прави тая "компания"? Ще назначава роднини на съпартийците и ще точи дъравна пара?
379
0
 
0
 
! Отговори
413 преди 7 месеца
Нилиони минсуи служи, но знаеш, че съм прав! Защо го направи? Кео не ти хареса. Горови!
378
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 404 - И след нея, 20 години печелеше опозицията ... защо ли?
377
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 404 - ТЕЦ-ът не е мина и не раборти на загуба, освен ако държавата не го постави, да работи на загуба. Миналата година, за по-малко от филаклната година, плати дългове за 10 години назад, изкупи си квотите за години напред, направи ремонти и остана с 1.5 млрд лева печалба, които Киро взе, за да си пълни дупките (бщджетните, ама може и другите). А това, че тока излиза на 8 стотнки, зщао не го говрим?
376
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Арменчето - даже и да ги вземат отнякъде, какво ще направят? Ще ндуеш инфалцияат в странта, парите ще се топят и до 1 година, ще е пак тотал щета. А и дургото - бъглария Губи 60% от енергийния си капацитет и ще трябва, да се моли я на Ердоган, я на САЩ, за да пращат ток и газ.
375
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ама нали бяха 3 коли с хора?
374
6
 
11
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Откакто сме в ЕС само затварят, закриват, ликвидират! Така ли ще достигнем евро стандартите?
373
8
 
12
 
! Отговори
Пълна преди 7 месеца
Подкрепа .С вас е до победа.Оставка на продажното и вредно за България правителство!
372
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това не са енергетици а изнудвачи и мутри... вижте ги само! какви енергетици са това? вСичките отговарят на профила "Мутра", с татуировки, точно както украинските нацисти!
371
1
 
1
 
! Отговори
Арменчето преди 7 месеца
Пак лъжат хората,поне 20 000души са заети--ако всичките решат напуснат средно по 2500лв.взимат,от къде държавата ще намери,смятайте 36заплати на човек ---- 1 800 000 000лв.няма от къде да ги вземат,бат ви бойка разписа 2019г.за сектора за затваряне,и угризки за сектора-2021-2022следващите потвърдиха подписа на бойка.що тогава не скочихте??????
370
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди 40 години в Англия Маргарет Тачър затвори 160 мини защото работеха на загуба.Сега казва че Тачър била най добрия министър- председател на Англия.