Протестите на миньори и енергетици продължават, "Тракия" остана блокирана цяла нощ

Напрежението около Стара Загора не е стихнало
Обновена: 30 сеп 2023 08:31 | 30 сеп 2023 08:27, Красимир Ангелов
483
Протестите на миньори и енергетици продължават, "Тракия" остана блокирана цяла нощ
Снимка: БГНЕС

Продължават протестите на миньори и енергетици, след като вчера правителството прие Плана за справедлив преход.

От управляващите увериха, че е решено въглищните мощности да не бъдат закривани до 2038 г. Постигнато е и съгласие, ако миньори и енергетици решат да напуснат сектора, да получат до 36 работни заплати.

Въпреки това блокирани остават магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Проходът на републиката (Хаинбоаз). Пропускат се единствено линейки и автомобили с бременни жени.

Хората не останаха доволни от изявленията след извънредното заседание на кабинета и реагираха остро. Отказаха да изпратят преговарящи с правителството и на свой ред поканиха представители на властта да дойдат при тях на място. Призивите на премиера Денков за спиране на протестите също не доведоха да спад на напрежението, предаде БНТ.

Работниците се обърнаха към българите и подчертаха, че протестът им не засяга само конкретни работни места, а целия енергиен сектор, който по думите им, е последният бастион на българската независимост. Днес се очаква да се реши дали ще продължи блокадата и как ще се действа.

Протестиращите настояват поне  до 2030 г. мините и ТЕЦ-овете да не се затварят и тогава да се мисли какво ще се прави, но всички планове да бъдат ясно разписано в документ от правителството. Другото им искане е след като плановете за справедлив преход се внесат в Европейската комисия, да се проведе широко обществено обсъждане.

Правителството ще изпрати днес в Брюксел трите плана за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като преговорите по плановете могат да продължат до края на ноември.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


483
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
2
 
8
 
! Отговори
Метеорологът преди 7 месеца
До ВъзражданеРадвайте си се на хубавото време, все едно че това лято нямаше слънце! В това време и последните работещи отрасли в страната ни биват съсипвани, последните оцелели предприятия, енергетика и земеделие. Продължаваме Подмяната, но не може всички да станем амбулантни търговци, шофьори, склададжии или някакъв обслужващ клиенти персонал, защото това ще остане накрая!
308
7
 
4
 
! Отговори
Таня преди 7 месеца
Плебса ме коментира. Ти му обясняваш какво да направи, за да бъде добре, то ти съска и плюе. Ами оправяйте се. В България въглища няма да се горят!
307
3
 
7
 
! Отговори
До 331 преди 7 месеца
Скоро очаквам опорка на САЩ че земното притегляне и въртенето на Земята са долни русофили!
306
1
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 7 месеца
Имаше режим на тока и свещите не стига за всички не помните ли.
305
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ТЕЦовете да останат! Да затворят само мините! Ще си внасяме руски въглища, защото са най-качествени и евтини!
304
1
 
4
 
! Отговори
Академик Денков преди 7 месеца
Да станат Академици като не могат да бъдат минйори!
303
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скоро очаквам протести и срещу земното притегляне и въртенето на Земята!
302
5
 
4
 
! Отговори
До Таня преди 7 месеца
Единствената ти квалификация е да копираш списък с опорки които ти пускат от НПОто!
301
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прави ми впечатление, че като има протести срещу продажниците, и третополовите им прислужници почват да пишат за русофили, путинофили, и се опитват да се правят на интересни. Така е... безполезни безработни третополови тр0л0ве
300
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като им раздадат по 150 хиляди, спокойно всички може да станат академици!
299
5
 
11
 
! Отговори
Светла преди 7 месеца
Дупе давци, нещастни, разпродадохте първо промишления сектор и нарязахте заводите, дето са ви хранили на скраб, погубите селското стопанство и ядете динозаврите сега с незнаен произход в глупавия кауфланд, затрихте нацията ,проклятие да сте, хора не мислещи за нацията, а за собствени проценти от срва от евросэюза. Ще следвате примера на Ал Божков м_р 10% к.разпродаде държавата и се затри цялата му фамилия
298
4
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 7 месеца
Като бях дете ме учиха как се прави кандило защото България беше дискотека.
297
4
 
4
 
! Отговори
До Таня от Посолство преди 7 месеца
Ти пък си една грантаджийка на САЩ без кварификации! Ако ти спрат гранта утре и в Мкдоналдс няма да си намериш работа като чистачка Танче :)
296
4
 
5
 
! Отговори
До 320 преди 7 месеца
Не е Костадинов, а третополовите ти шефове от сглобката. Не се прави на оригинална
295
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Въглищата ги копа една голяма машина на открито! Нема хиляди миньори!
294
3
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 7 месеца
До 300: но гърците блокират пътища когато така или иначе нямат работа (зимата когато за тях е слаб сезон) също така блокират и Атина, какво ми блокират Хаймбоаз, да блокират НС където се взимат решенията! И какво протестират 2 дена след крайният срок? Пак те питам къде спаха 10 години? А 4 от зелената сделка? А 2 от плана за възстановяване? Сетили се да искат аборт след раждане! Това е проблема, че е протест за търсене на решение, а за създаване на анархия!
293
6
 
5
 
! Отговори
Таня преди 7 месеца
Като всеки друг сектор и този ще претърпи големи промени. Ровенето в земята като къртици ще остане само в държави от третия свят - Русия, Индия, Китай и подобни. Преквалификацията не е страшно нещо, но се иска човек да се понапрегне малко.
292
0
 
4
 
! Отговори
До 311 преди 7 месеца
Събото сутрин е и Поколството още не е координирало опорките за този протест!
291
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тези миньори 90% са администрация и номенклатура!
290
3
 
8
 
! Отговори
ОТВРАТЕН преди 7 месеца
ТЕЦовете дават 40% от необходимият ток на България. За да бъдат затворени , преди това трябва да има построени заместващи мощности , а то няма. Следователно това правителство обрича България на ОГРОМНА енергийна криза , рязък скок на цената на тока , а от тук хиперинфлация и пълен крах на и без това умрялата ни икономика. Това може да се нарече само по един начин - НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО