Християните честват Покров на Пресвета Богородица

Думата "покров" означава както "покривало“, така и "защита"
1 окт 2023 08:52, Елка Василева
34
Християните честват Покров на Пресвета Богородица
Снимка: архив, БГНЕС

Православната църква почита днес църковния празник Покров на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата "покров" означава както "покривало“, така и "защита".

Празникът е възникнал, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на десети век. В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, св. Андрей и още няколко души видели Богородица, съпровождана от Св. Йоан Кръстител, Св. Йоан Богослов и други апостоли и ангели. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице, обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време – през 910 г., жителите на града били заплашени от варварско нашествие, но след явяването на Богородица опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

В знак на благодарност към защитата на Божията майка църквата определила този ден като важен християнски празник, наречен Покров (покровителство) и заради начина, по който Дева Мария спасява молещите се. Чества се само в славянските страни – вероятно, защото св. Андрей, който получил видение за светостта на това явяване, бил славянин по произход, посочва БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Господи Исусе Христе преди 6 месеца
На тепсия, ке ти ги дам враговете ми, прави ги що знаеш Амин.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А вие чували ли сте за византийските зверства в Италия през 6 век?Това за тия дето все реват за падането на Константинопол 1204.Чували ли сте как Рим от половин милион по време на Византийската агресия става 10 хиляди и цяла Италия е обезлюдена и изчезва даже частната собственост.Имайте го впредвид.Както вие помните 1204, така онез итализнци са помнили какво е станало по време на похода на Велизарий в Италия.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
О, ще ви ги изнася, някои неща с удоволствие на духа! И, просто ме мързи да пиша слова, казвам ви ще ви унищожа, ....Амин.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 25. Не знам за какви 3 мъже става дума тук - ако е за мъдреците от Изтока те са дошли да се видят и да се поклонят на Царят Христос, както и да го почетат с подаръци. Насмешката е неуместна, вярвайте в каквото си искате.
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз не разбирам, хем е била "дева", хем цели 3-*** мъже идват да видят на кой от тях прилича бебето което тя ще рофи на 11 годишна възраст. Хритиянски ценности!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Kaкви богородици, какви 5 лева? В кой век живеете? в 9-ти ли? В магии вярвате ли? Ахаххахахах
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БНР откъде е взело обяснението за празника? Именно по повод Покров Богородичен има точно определена икона, точно с покрова, държаща покрова. Владимирската икона. А западните църкви не честват, защото те са сред унищожителите на Константинопол. Сред грабителите.Владимирската икона Покров Богородичен, според легендата по чудодеен начин е спряла ордите на Тамерлан, настъплението на татарите. Май и точно с нея Сталин е наредил да мине самолет над бойните позиции за защита на Москва.
19
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Треперете, гадове, че тепърва е ващо....ще ве унищожа !
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На първо време ще ви смажа, а после ще ви унищожа, така, както ме е улицата учила с филия с мас
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
О, сатанищета, обречени сте, на тепсия, ке ви дам на моя Спасител, ....треперете гадове, тепърва е ваша.......ю
16
4
 
3
 
! Отговори
не ми пука преди 6 месеца
какво празнуват лицемрите християни,като започнат да изпълняват заповедите не кради,не лъжи и не убивай могат да празнуват каквото си искат техния бог са парите,не съм видял християнин да работи и да си изкарва хляба с труд,всичко правят от интерес,уж за да отидат в рая,но ако в рая има такива като тях,не мерси,не искам да ги знам нито на този нито на онзи свят,най-много зло са ми напрвили именно тези дето ходят по църкви,алчни и проклети
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Девата в Константинопол да пази от българи и исляма, Димитър Солунски пък постоянно бранел Солун пак от българите.Явно такава ни е съдбата, днес не ни искат в Шенген и призовават я австрийци, я нидерландци да бранят ЕС от българите.Ей, ама то вярно сега разбирам нявремето траките, които се изложили навсякъде и решили да си сменят името с България.Днес е време да направим обратното, сменете името на Тракия или Романия.
14
0
 
4
 
! Отговори
до преди 6 месеца
Ами те хубаво да знаят, ама и да знаят, че пръв помагач на сарацините е христолюбеца Симеон.Даже се договорил за подялбата на плячката със сарацините.Тъй, че Богородица наистина е трябвало да иде на помощ срещу варварите българи и сарацини. Сарацините изчезнали, но Синеон и България останали да тормозят империята.Казвайте ги тия неща.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
е що го изтрихте бе? хоратя трябва да чуят за сарацинската обсада на константинопол през 910-та година...сарацински рицари! не българи.... българите са 928 ама вие от де да знаете...
12
4
 
0
 
! Отговори
Ето от предсказаният преди 6 месеца
Ще мине и това размирно време, в вериги Марс когато оковат. Нов мъж в ръцете си света ще вземе, чаровен, весел, мъдър и сърцат. - това е Месията най сетне , но никой не знаеше годината, но Аз, знам събитието:,-)
11
4
 
3
 
! Отговори
до преди 6 месеца
Ами явно за мюсюлманите не им дреме на Дева Мария и светците.Ама виж от българите винаги идат разни ангели и светци да бранят християнина.Извода се набива на очи, проклето племе сме от ранни времена.
10
1
 
2
 
! Отговори
О, простия дърводеле преди 6 месеца
Ще ви го въздаде с бляскава светлина, полет с изгрева на Слънце, леко, леко с топлина , ...
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Предлагам за национален празник 1 октомври, ден в който Дева Мария спасила от българите Константинопол.Само тя може да ни избави от българщината.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Празнуват ден срещу българите.Куриоз.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
раболепието на бачкатора виси над него като покров :)))

Спонсорирани публикации