Купуваме си имоти за да спасим парите си от инфлацията

И все пак брокерите отчитат 10% спад на продажбите
3 окт 2023 09:07, Нели Христова
218
Купуваме си имоти за да спасим парите си от инфлацията
Снимка: БГНЕС

Българинът продължава да купува имоти, за да спаси спестяванията си от инфлацията.

Данните на Българската народна банка също го потвърждават - двоен ръст при ипотечните кредити спрямо банковите депозити.

Експертите обясняват, че клиентите продължават да теглят заеми с плаващи лихви въпреки политиката на Европейската централна банка.

В същото време брокери отчитат с около 10% спад в продажбите, съобщават от БНТ.

Домакинствата държат на влог в банките 75,485 млрд. лв. в края на август, като сумата нараства с 9,8% спрямо същия месец на 2022 година и отчита спад спрямо ръста през юли.

Увеличават се изтеглените кредити за жилище и те вече достигат 18,490 млрд. лв., като нарастват на годишна база с 18,7% (18,3% годишно увеличение през юли 2023 година).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 21: Така е с всеки пазар краткосрочно. Дългосрочно сигурно ти е ясно каква е ситуацията. А на мен като ми трябва жилище, не мога да чакам да умра от старост, че тогава да си го купя.
29
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никога, ама никога не бих вложил в имот с цел печалба. Да, давам сума имоти под наем, но наследствени, сантиментални за мен в сгради паметници на културата, а не панелни коптори или ЕПК. Имаме и 2, купени с жена ми ново строителство. Вече сме в къща. Носят доход не споря, но има много по-смислени вложения- ей го на Перспектива ти дава 4.5% доходност на година. Първият фонд с нисък риск вече носи и той толкоз, че и нагоре. За среден и висок да не говорим. П2П кредитиране, акции, крипто. Това е.
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вижте къде се намираме по отношение на лихвите -Европейската банка обясни че няма да ги сваля ако е необходимо ще ги качи още ,в момента чакат инфлацията да поспадне и да се изравни и да падне под лихвите като ниво,тогава вече процеса удря икономиката ,работните места ,и всичко потреблението ,пазара на всичко не само на имотите ,следващите години ще има ръст на безработицата
27
1
 
35
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Спестяват твглейки кредити ли? Нов вид икономика трябва да е това
26
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Михаел Шумахер колко имота има и какво го топли от това....? Мой съученик имаше 4 апартамента и го намериха умрял от инфаркт в един от тях... Човек не знае дали ще се събуди след сън, а ще влага парите си в тухли и хоросан.... Ха-ха-ха! Върховна пpocтотия!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нека ориентираме читаттелите ,Централните банки вдигат лихвите ,процеса е *** ,лихвите се вдигат ,вдигат ,и стигат до едно високи ниво ,в същото време банките спират НО не свалят лихвите ,в същото време инфлацията почва да пада полека ,лека ,банките не свалят лихвите ако е нужно още ги вдигат ,в един момент лихвите стават по високи от инфлацията ,тогава шоуто се реализира и имаме безработица,стагнация ,криза ,сега сме почти на финала ,банките са почти на върха на ставките си за лихвите
24
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Следващата стъпка е да се вдигнат драстично данъците за второ и трето жилище. Тогава ще падне една продажба. Докато са 500 лева за 100 кв. м. ще е така.
23
6
 
7
 
! Отговори
Знаем,знаем... преди 7 месеца
Купувате си имоти с грантовете от Козяк... Някои демокраДци даже си купиха и в Солун,Барселона,Брюксел,Чикаго и Ванкувър, но не е полит-коректно нек'си,налЕ?
22
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Продават се коптори на измислени цени.
21
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Платена статия .Медията е тясно свързана с имотния бизнес с портала imoti.net .Сайта даже раздава годишни награди на брокерските агенции на годишни събития .Сделките падат а след това ще паднат и цените на жилищата ,първо падат продажбите защото намаляват купувачите ,а продавачите държат цените все още високи и затова се отчитат ръстове,така е и на борсата ,цената на акцията лети,лети балъците купуват да не изпуснат влака ,акцията стига една точка ...и се срива нанадолу,така е с всеки пазар
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кви пари статията маа Нелоо
19
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И как спестяваш парите от инфлацията като купуваш надценени имоти с 30%?
18
0
 
38
 
! Отговори
Това е преди 7 месеца
Платено от алчните брокери.
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 6, 10% от населението получава заплата над 3400 лв. на месец. Второ, кредитът е финансов инструмент. Само бедняк смята, че кредитът ще го направи по-богат. Може, но трябва да знае как да оперира с тези пари. Не говорете от името на всички. Не всички имат вашите липси. Има начин да изтеглиш кредит и да го инвестираш срещу печалба. Малка :) КОйто се надява на 30% увеличение на вложеното за година е незнаещ. И 10% няма да получите за година.
16
1
 
27
 
! Отговори
Абе.... преди 7 месеца
По-голяма измислица не бях чел от месеци.
15
1
 
42
 
! Отговори
Ипотечните пари преди 7 месеца
Не са наши, а на банките. Така че българинът не може да спасява пари, които няма. Просто се набутва още повече.
14
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-голяма глупост от тази едва ли може да се измисли.... Ха-ха-ха! Който има пари отдавна си е купил...
13
8
 
19
 
! Отговори
Im-дртiйУАЙТBOY! преди 7 месеца
Аз пък смятам, че истински умните и предвидливо мислещи хора влагат натрупаните си спестени авоари в ценни метали /злато/, биткойни и др. виртуални валути; ценни книжа като акции и облигации; скъпи произведения на изкуството - там инфлация просто НЕМА; и др. подобни доказали се с течение на времето умели и перспективни инвестиции, докато на имотния /и автопазара/ пазар са хвърлени пари, но доколко ще се рентират ще покаже най-вероятно бъдещето...
12
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще спасим ли парите си от инфлацията? Каква е гаранцията, че утре няма да ни отнемат закупените имоти в изпълнение на нови европейски правила? Къде отиде неприкосновеността на частната собственост?
11
2
 
36
 
! Отговори
хахахаха преди 7 месеца
надувайте момчееета, да стане на парчееета. БУМ!