Ревизоро: Сега всеки ТЕЦ ще се пазари с власттта

Успяха да излъжат протестиращите качествено
4 окт 2023 14:18, Стела Стоянова
27
Ревизоро: Сега всеки ТЕЦ ще се пазари с власттта
Снимка БГНЕС, архив

„С предложеното споразумение се запазва статуквото в електроенергийния сектор – създаване на механизъм за подкрепа на въглищните централи, който и в момента е в сила чрез различните схеми за субсидиране, така че те да могат да оцелеят. В момента нито една въглищна централа не би трябвало да е на пазара, тъй като произведената електроенергия от тях е с 6 пъти по-висока цена от тази на АЕЦ „Козлодуй“.

Това коментира пред bTV Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

„Предложеният механизъм за подкрепа не би трябвало да съществува в европейското право след 1 януари 2025 година. На практика това споразумение е поредна лъжа към миньорите и работниците в електроенергийния сектор, че секторът ще бъде спасен. Това е подвеждане и на обществеността и това ще има сериозен удар върху интереса на България да получи средствата от Плана за възстановяване“, добави той.

„Въглищната електроенергия в България оскъпява електроенергията с около 20-25%. Постепенното излизане на въглищните централи до 2030 година означава, че цената ще се понижи. Няма причина изкуствено да финансираме тези централи със средства от бюджета, които трябва да се финансират мерки за намаляване на енергийната бедност, трансформация на икономически модели, декарбонизация. Ние какво правим? България продава квоти въглеродни емисии на европейския пазар и с тези средства субсидира въглищни централи. От 2025 година това става абсолютно невъзможно. Подобно споразумение дава индикации на ЕК, че ние не сме готови за либерализация на пазара, което е една от ключовите реформи в Плана за възстановяване. Това поставя на карта всички средства от него“, категоричен е Мартин Владимиров.

„Всеки ТЕЦ ще се пазари с властта дали може още малко да поработи. Никой няма да се грижи за чистота на въздуха или каквото и да било“, посочи пък Емил Димитров, бивш министър на околната среда и водите кабинета „Борисов 3“.

„Не съм крайно зелен. Зелен съм. Аз съм за чиста природа. През последните години топлоелектрическите централи не инвестират. Казват, че инвестират, но не го правят, а сега никой няма да инвестира в чистота на въздуха, защото ще ги закрият до 2 години. Нито едно от нещата, които искат миньорите, не се случи. Капацитетът – явно ще си умрат бавно. Работните места – те отидоха, казаха какво искат. Не получиха нищо, щастливи се подписаха и си тръгнаха. Успяха да ги излъжат и то качествено. От този момент нататък те са разбити помежду си. Тази тема ще бъде затворена. Никой не е обещал за капацитета. Териториалните планове няма да се изтеглят – някой щял да води разговори, някъде си някога. Всичко остава, както преди стачката. Мачът е свирен“, подчерта бившият министър.

Още по темата

„Планирано е АЕЦ „Козлодуй“ да захранва в единия край на България, а „Мариците“ - в другия. На по-ниската система е решено, че ТЕЦ „Бобов дол“ и ТЕЦ „Варна“ ще допълват в случай на проблем. ПАВЕЦ „Чаира“ в момента не работи. Вързана е Северна с Южна България и има пръстен. Нали разбирате, че преносната система съществува, но няма да има кой да сложи в нея ток. Това означава, че има жици вкъщи, но по тях не идва ток“, обясни Емил Димитров.

Според Мартин Владимиров тази система е създадена за по-високо ниво на потребление, а през следващите години то ще намалява.

„Да са живи и здрави всички изследователи. Аз нямам претенции да съм най-големият експерт. Без тази карта ние не можем. Всичко трябва да функционира в цялост. Когато оттук не подаваш ток, ще трябва от Турция, от Гърция, от Северна Македония, от Сърбия или от Румъния да дойде. Като закрием ще трябва от чужбина да внасяме и цените ще са много по-високи“, отговори Димитров.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
@ к.29 преди 6 месеца
Продължение: От средата на октомври слънцео изгрява в 08:00 часа и залязва в 19:00 часа, а от ноември до май практическа използваемост няма. При продължителни пролетни дъждове до средата-края на юни ефективност реално няма. Така че за предпочитане са "перките", но за тях трябва вятър.Така че не очаквайте изход в зелената енергия.Това са химерите на фрау Урсула и др. и любителите на скъпоплатени проекти, дето накичиха ливадите и плодородната земя със соларни панели. Промишлеността си иска своето
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен Със слънчеви елементи и оттам панели се занимавах няколко години след 1991 г., когато западните държави ни спряха микроелектрониката. Тези панели се произвеждаха в промишлен мащаб в Ирак още през 1987 г., но Близкият изток е област на многото слънчеви дни, дългото лято и топлата слънчева есен, - по 9-10 месеца се произвежда ток при кпд 18-21%. В България особено през последните години до края на юни валят дъждове, а от средата на октомври слънчевата светлина е слаба и в/следва
19
1
 
2
 
! Отговори
Пан Володиовски преди 6 месеца
Тази карикатура Реви-Зоро е завършил хореография! Какво разбира от Енергетика? Колкото другите пародии - Делян Ковачки-Добрев, Нужкя Паша-Петкова, от енергийните смешници на Румбата ЗелениятЧорап-Радев! Жалкото, че и в Комплекса "Марица Изток" и излишника БЕХ, в т.нар. Борд на Директорите командорят подобни екземпляри, които не са стъпвали в Мина, в Централа, а са с по 25-30хил.лева заплата! НЯКОЙ ИМА ИНТЕРЕС ДА Е ТАКА! КОЙ ЛИ Е?!(ПОДСКАЗКА: БОКО, ПЕЕВСКИ, АХМЕД, НИНОВА, КОВАЧКИ, .БРЕЙ, МНОГО!)
18
0
 
1
 
! Отговори
То пък преди 6 месеца
Една власт!
17
0
 
3
 
! Отговори
сашаБез и Бехарссс преди 6 месеца
Коефициентът на полезно действие (КПД) е характеристика, която отразява ефикасността на система, служеща за преобразуване на енергия. КПД на соларен панел 18-22%, само през деня и лятото. КПД на ТЕЦ 50-60%, може да работи нон стоп и не е ограничен от атмосферни условия. Най-бедната страна в Европата в процес на развитие има нужда от енергия за да догони европата и да уж да спрем да крадем еврофондовете. Венко, Росене направете смислено изказване и новина. Саша Безуханова, Бехар до го
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този "батак" забърка един по-едричък политик през 2019 като подписа присъединяване към Зелената сделка, без да договори за въглищните централи по дълъг срок! Междувременно, в гьола на Белене потънажа милиарди, после купихме оборудване и после платихме неустойки - е така, щото можем. От там освен жаби - нищо друго не излезе. Междувременно, Ковачки с неговия Брикел продължава да трови Гълъбово и никой не може да го накара да сложи пречиствателни системи. Междувременно една "Йессър" затвори два блока на Козлодуй, а никой не направи опит да ги "живне". Междувременно стана един "ремонт" на ПАВЕЦ Че
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ало, Пернишкия мошеник, а шефът ти Тиквата кво вика по въпроса ?
14
7
 
8
 
! Отговори
На 29.9.2021 г. преди 6 месеца
вицепремиерът Атанас Пеканов коментира пред БНР Зелената сделка на ЕС, която правителството на Бойко Борисов подписа, без да преговаря относно възможността за отстъпки при въглищните централи, каквито получи например Полша. Кой журналист ще припомни фактите на БМБ и къде бяха 3 г протестиращите, май гласуваха за БМБ.....
13
2
 
9
 
! Отговори
Зелената сделка е преди 6 месеца
в мъртва хватка с концесиите. Да видим какво ще стане!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези заплатаджии по фондации и институти по нищо, да вземат да се скрият.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ревизоро е прав! изработиха ги яко.
10
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скъпо било електричеството? Няма как да не е скъпо, особено за нискообразованите и мързеливите. Средностатистическият българин няма как да забогатее ако гледа към миналото и вечната и нерушима дружба със СССР и Русия!
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 10 Да изравнят и заплатите западняците взимат много по-големи заплати от източноевропейците.
8
5
 
3
 
! Отговори
Anon преди 6 месеца
За Германия не знам, но в Щатите по цивилизованите щати електричеството е скъпо- от 30 до 50 цента на киловат
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има ли плешив нормален ?
6
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Реви Зоро, реви! Огласяй с рева си всички медии!
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя патреотин една черна станция, една от многото!
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ти ще ги ревизориш,докато видят зор и нещата ше се опраят.
3
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЕС иска да изплати на Унгария 13 милиарда евро, Орбан да не наложи вето на помощта за Украйна. Така става , когато имаш държавник, а не компроментирани вечно навеждащи се клоуни.
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Народната милиция си отива по естествен път бълвайки лъжи и мръсотии..