Най-много пушим и пием, и имаме една от най-ниските физически активности в ЕС

Мъжете у нас живеят в здраве 61.6 години, жените – 65.1 години
5 окт 2023 15:41, Нели Христова
96
Най-много пушим и пием, и имаме една от най-ниските физически активности в ЕС
Снимка: БГНЕС

Българите ходят на лекар между 5 и 6 пъти годишно, като това се доближава до средното за европейските държави. Посещението при зъболекар обаче е под веднъж на година, обикновено когато ги заболи зъб. Данните са част от изследване, което беше представено в рамките на гражданската инициатива Здравен барометър, която наблюдава и анализира състоянието, ефективността и развитието на здравната система у нас.

Всеизвестната истина, че сме най-пушещата и най-често консумиращата алкохол нация в Европа, беше припомнена по време на днешното представяне на данни от Здравен барометър. Като гост се включи бившият здравен министър Асена Сербезова, която презентира част от събраната информация от европейски изследвания и такива на НСИ.  

"Около 44% от българите имат нормално тегло. Нареждаме се близо до средноевропейските стойности. България е сред европейските страни с най-ниска физическа активност. Някои социално значими заболявания се проявяват по-рано и по-тежко. Българите са сред европейците, които консумират сравнително малко плодове".

През 2020-та година българите са ходили на лекар за консултация или изследвания по-малко пъти годишно, отколкото в предходните две години. По данни за 2019-та година около 40 процента от употребяващите лекарства са посочили, че това са медикаменти по лекарско предписание. Въпросът е какви лекарства си купуват останалите 60 процента, обясни Асена Сербезова.

"Има едно схващане, че лекарствата, които се отпускат без лекарско предписание са едва ли не безопасни. Няма безопасни лекарства!"

Най-дълго в добро здраве живеят хората в Малта, показва наблюдението на Здравен барометър.

"Мъжете у нас живеят в здраве 61.6 години, жените – 65.1 години. Това е близко до средните стойности за европейските държави".

Според Здравен барометър процентът на хората, посещаващи профилактични прегледи при лекар, е намалял, макар и незначително, през 2022 година спрямо предпандемичната 2019-та година. На профилактика са отишли най-голям процент от населението на областите Пловдив и Велико Търново. В тази връзка председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров разказа за проведен от организацията експеримент. При него е позвънено на пациенти и им е отправен въпрос дали са наясно, че имат право на безплатни профилактични прегледи. 30% от запитаните са заявили, че това не ги интересува.

По време на събитието беше обсъден недостига на лекарства у нас. Според представени от Асена Сербезова данни за последните 10 години от българския пазар са изтеглени над 3000 лекарства, заради това че е малък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
2
 
! Отговори
Жълтопаветник преди 6 месеца
Нация от бачкатори, които на всичко отгоре са и про-руски настроени. Какво очаквате?! Култура и интелект?! Погледнете ги само как гласуват по изборите и ще ви стане ясно защо сме на дъното на всички класации. Опростачването на тази нация и избиването на интелигенцията от комунистите ще има сериозни последствия още много години. Плюскането и пиенето ще ни е най-малкия проблем.
69
3
 
0
 
! Отговори
Признахте си! преди 6 месеца
Нали сте на хранилката,вие,"независимите медии" сте като мъпети на посолството и бълвате денонощно тяхната пропаганда. Забравихте да си кажете и за грантовата мотивация да следвате мейнстрийма на "добрите трансатлантици" и да показвате "единствената правилна гледна точка",щото така е демократично и полит-коректно :)
68
7
 
5
 
! Отговори
До 58 преди 6 месеца
Къде видя детски площадки. ?Ако искаш да ги държим у дома да цъкат на компа за да не пречат на родителите си психясали айтита да си заработят 10к които даже не знаят какво да ги правят.
67
12
 
11
 
! Отговори
Сержант преди 6 месеца
Пиеме и пушиме като за последно, но сме против зърното от Украйна, защото било имало ГМО. *** народ, слаба държаваю
66
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Николай "Нали не си мислите че щъркела ви е донесъл на тази земя а!????" - Не, но аз съм клониран от баща си и заченат инвитро.
65
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди ходихме еднин път на 5 години, сега 5-6 пъто на година ... еййййй
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 65 вижда се, че ти е изчезнал мозъкът на тебе
63
8
 
6
 
! Отговори
Николай преди 6 месеца
До АнонименНикой няма да изчезне. Всеки има мисия на земята. Щом я изпълни приключва мисията му. И нищо не можем да направим. Всичко зависи от нашия създател. Нали не си мислите че щъркела ви е донесъл на тази земя а!????
62
8
 
17
 
! Отговори
Пею преди 6 месеца
Яжте пийте и си носете новите дрехи. Живота е кратък. Кой колко ще живее не зависи от нас. Създателя ни е определил на всеки колко да бъде на тази земя. Всичко онова което пишат е от нямане какво да правят и да ви държат в стрес. Живейте както ви е добре.
61
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 30 години изчезваме даже като нация.Някакви главанаци по чужбина ще казват колко им липсва България и си я обичкат.Затова са офейкали догде е навреме.
60
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Във всичко сме най.Откъм добро сме най-зле,откъм зло сме сме най-добре.Болен народ сме.Като гледам какъв е материала от 12-35г. в момента лошо да ти стане.
59
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как да си здрав с болни русофили наоколо?... Сеят зараза и умопомрачение за чужди интереси
58
5
 
7
 
! Отговори
тулуп преди 6 месеца
последните 5-10 години малко мъже достигат 60
57
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С икономически реформатор като Иван Костов няма как да има други показатели.
56
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радев е виновен
55
14
 
10
 
! Отговори
aa преди 6 месеца
и после ваксините са виновни... много глупав народ, затова е и мизерен
54
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Редовно ставам свидетел на млади родители, които се събират по детските площадки преди всичко да пият, пушат и да люпат семки пред децата си, така че нямайте големи надежди и за идващите поколения.
53
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За да идеш на лекар трябва пачка. За физическо ама нали направиха метро и сички се возат а не пеша. За какво го прават тогава. Цигари и алкохоло държавата печели яко и не ги забранява като наркотика.. Е кой е виновен.
52
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За сметка на това сме най-добрите е ба чи
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 54 - То с "без да пречи на останлите", обаче го забравих енолибералките. На тях все им пречи,а ко някой не харесва гейове. Мнгоо им пречи, ако някои има пари и ресрусри, котио те няат ... абе ... не е много демократично, да ти кажа.

Спонсорирани публикации