Забраняват от догодина продажбата на ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия

Вече не може и да ги рекламират
Обновена: 5 окт 2023 16:55 | 5 окт 2023 14:11, Стела Стоянова
9
Забраняват от догодина продажбата на ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия
Снимка БГНЕС, архив

От догодина продажбата на ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия ще бъде забранена. Това гласуваха на първо четене депутатите от икономическата комисия в парламента.

Забраната е вкарана в Закона за тютюна и е в резултат на евродиректива от юни 2022 г., която въвежда същите ограничения пред продажбата на нагреваемите цигари, каквито има конвенционалните тютюневи изделия.

"Забранява се предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на мириса или вкуса на съответните тютюневи изделия или на интензитета на техния дим или аерозол", гласи текстът.

Освен това на всяка опаковка на нагреваеми тютюневи изделия трябва се постави предупреждението "Пушенето убива" , както и други информационни и здравни съобщения, които предупреждават за вредния ефект от тези изделия.

С промяна в Закона за тютюна се забранява също така рекламата и промотирането на изделията за пушене, несъдържащи тютюн, както и на контейнери за многократно пълнене и тютюневи течности.

В момента у нас продажбата на нагреваеми тютюневи изделия е напълно свободна. Целта на промените е да се намали привлекателността на тютюневите изделия и да се повиши информираността относно риска от тяхната употреба, се казва в мотивите. Отчита се, че нагреваеми тютюневи изделия стават все по-популярни сред младите хора, затова е необходимо да се предприемат сериозни ограничения за тяхната консумация.

Промените в закона влизат в сила от 23 октомври, тъй като това е крайният срок за прилагане на евродирективата. Ще бъде разрешено обаче наличните количества нагреваеми тютюневи изделия да бъдат продавани до края на тази година, въпреки че няма да отговорят на новите законови изисквания.

За нагреваеми тютюневи изделия предстои още една промяна - от 1 януари 2024 г. Министерството на финансите планира да въведе акциз и за тези, които не съдържат тютюн. Това означава, че се очаква поскъпване на изделията за пушене, съдържащи растения, плодове или билкови смеси, вместо тютюн, и в момента не са подложени на акцизно облагане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
9
 
! Отговори
Страхил преди 6 месеца
Много добра новина за (нас ) контрабандистите на цигари.Тези електронни *** много ни пречеха, защото народо-населението започна масово да ги употребява.Сега като се покачат цените и на обикновените цигарии станат 7-8 лева, пушачите отново ще започнат да нитърсят . . .
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дреме ми на фаса....
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Европейски диктат,тия са мнооого по зле от СССР....Дано по скоро се разпада тая извратена диктатура ,тая лицемерна псевдо култура
6
1
 
27
 
! Отговори
Нане преди 6 месеца
А кренвиршите кога, ще бъдат забранени, те са по вредни от тютюна.... ===)))
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Очаква се поскъпване и на изделията от плодове и билки вместо тютюн" С това окончателно показахте, че пет пари не давате за здравето, а гледате да си пълните гушите с този евангелистки лов на вещици против пушещите!
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Откъденакъде, някой в Брюксел, дето не може да вдигне и 8 кила от лежанка, ше ми забранява на мен ...
3
1
 
7
 
! Отговори
www преди 6 месеца
***! Забранява се продажбата на малолетни и непълнолетни лица, а не продажбата по принцип!
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мамка Ви гаднааааа ...... Всичко ни спирате! ВСИЧКООО!
1
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да попитам кога ще забранят продажбите на маргарина и другите ментаци наречени храна, които тровят масово хората и уж са евтини, уж са храна, а са пълни ГOBНA? Не е нужно да има двоен стандарт за отровите, които се предлагат на хората