Разрушиха къщата на Стефан Караджа в Тулча

Тя е била продадена за 30 хил. лева
Обновена: 6 окт 2023 12:35 | 6 окт 2023 12:14, Нели Христова
142
Разрушиха къщата на Стефан Караджа в Тулча
Снимка: БГНЕС

Къщата на големия български воевода Стефан Караджа в румънския град Тулча вече не съществува. Тъжната новина съобщава общественикът Методий Иванов.

БГНЕС припомня, че къщата е просъществувала повече от 160 години.

"Вместо да направим усилие да я съхраним за поколенията, я загубихме", сподели Методий Иванов.

През 2019 г. тя се е продавала за 50 хиляди евро, след което цената е спаднала до 30 хиляди, защото е била в лошо състояние. Къщата е била купена от местен, който я е разрушил.

Методий Иванов изразява съжаление, че въпреки сигналите до българските власти, "държавата не намери за нужно да закупи тази историческа светиня и да се погрижи да я превърне в музей или български културен център".

"Единственото, което направи, бе през 2007 г. съвместно с местните власти да постави паметна плоча на фасадата, която през 2019 г. вече я нямаше", заяви Иванов и добави с болка: "Но за простотии пари се намират".

Към този час няма официална реакция от мисията ни в Букурещ, която се ръководи от Радко Влайков.

Според официалните данни за Доростоло-червенската епархия през 1874 г в Тулчанския санджак е имало 12 720 българи.

Кой е Стефан Караджа

Стефан Караджа е български национален герой и революционер. Роден е през 1840 г. в елховското село Ичме, което днес носи неговото име Стефан Караджово. През 1854 г. семейството му се премества в Тулча. Поради липса на пари напуска училище. По време на сватба побеждава известен турски борец, след което е принуден да се укрие. През 1862 г. заминава за Румъния, от тогава започва и неговата революционна дейност.

Стефан Караджа се включва в Първата и Втората българска легия на Георги Раковски. След разпускането на Втората през 1868 г. заедно с Хаджи Димитър организират чета.

На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. Караджата е ранен тежко при боя в местността Канлъдере и е пленен на турския аскер. Изправен е пред съд, организират от валията на Русе Мидхат паша, който го осъжда на смърт чрез обесване.

Стефан Караджа не доживява изпълнението на присъдата и умира от раните си в Русенския затвор на 30 юли 1868 г. Тялото му е погребано от Баба Тонка.

През януари 2014 г е намерен първият надгробен камък на Стефан Караджа. Първоначално се е смятало, че той е починал на 31 юли, но от напписа става ясно, че това е станало ден по-рано - на 30 юли 1868 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
24
 
! Отговори
Чук и Гек преди 6 месеца
След победата над турския пехливан изчезнал и се върнал след 5 години странство! Местните му се оплакали от някакъв черкезин големец, който ги тормозил! Караджата отива вечерта, заварил го на чардака да гуляе и го застрелял! И пак изчезнал, дори не преспал! Във Влашко ходел по кръчмите с една тояга и де що види българи налагал наред с думите, че България чака да се запишат в четата и я освободят, а те лочат като смоци по кръчмите! Разбягвали се като мишки!
81
5
 
5
 
! Отговори
Евроатланци,сър! преди 6 месеца
Така е демократично нек'си...
80
1
 
6
 
! Отговори
Умира преди 6 месеца
от тетанус, да бъдем по-точни.
79
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 83. Побъркал си се с тия комунисти и това ДС ха ха ха ха ха ха ха ха. После не знам вече кой ше ти е виновен - македонците, сърбите, румънците и турците те руснаците са виновни преманентно. но все някойк ше ти е виновен че си некадърник. Що не отиде да я купиш ?
78
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Така е щом продължават да ни управляват комунистите и ДС.
77
4
 
19
 
! Отговори
........ преди 6 месеца
Важното е да има пари за гей-партита, финансирани от бюджета за култура, нали така *** ?
76
0
 
12
 
! Отговори
Чук и Гек преди 6 месеца
Къщата в елховското село си стои, не е занемарена, но селото, както всички села притихва с годините! До самата къща има чешма с характерната караджовска вода, която преди години я имаше и по магазините - минерална. В текста има спорни моменти! Дали Баба Тонка е погребала войводата или само главата? Във всички случаи, Стефан е бил буйна натура! Не минавало ден без да се прояви! Хаджи Димитър има буйни прояви, но не постоянно!
75
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Подставено лице,че и дворното място на Стефан Караджа тъй са разкупили с подставени лица след обявяване за връщане на собствеността от комунистическата национализация по съществуващи документи в архивите описани-наториални актове за имот,скици на парцели на регулирани участъци в населени места,че останала само къщата музей на възрождец от народното движение за национално освобождение на България и народа й,които считал за своя родина и рода на предците му,а се намерил един придобил я и унищожил.
74
9
 
11
 
! Отговори
До до 65 преди 6 месеца
Това "българче" е било на 26 години и Левски го е заклал, докато е крещяло в опит да го предаде на заптиите. Защото много добре е знаело кой е Левски и как изглежда - всичко е било капан. А за предателство присъдата е само една: смърт. Ти сам си доказателството защо.
73
2
 
4
 
! Отговори
До 77 преди 6 месеца
Разбира се, че нямаме! Ние само крадем постиженията им и се кичим с тях, както правят патриотите и другите негодници.
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е това е къщата в която е живял Стефан Караджа около сметнато по датите 6 години най-много. Нито я е строил нито нищо. Къщата на Стефан Караджа се намира в родното му село а не квартиата в Румъния. Разбира се паметна плоча може да се сложи с разрешение на собственика. А какво става с къщата на Стефан Караджа в родното му село кат сте толкоз патрЕотични ?
71
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вие нямате нищо общо с българите, които са били свободолюбиви, а вие сте робска сбирщина. С траките също нямате нищо общо.
70
6
 
4
 
! Отговори
До 75 преди 6 месеца
Няма нужда да профанизираш. Заклал го е. Името му е Стойчо Гиргинов и това е доказано в съдебен процес на най-престижната и уважавана съдебна система от онова време.
69
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Играчи са били българите идват от някъде си и и си правят държава до най-мощната империя по онова време и за капак същата империя им плаща да не я лобутят.
68
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дреме ми за бълхарите и славяните (от слейв) . Аз съм трак.
67
2
 
13
 
! Отговори
До 70 преди 6 месеца
Свят без народи няма как да съществува, а такива като тебе се претопяват в най-добрия случай в друг народ или ги елиминират. Тежко и горко на България с лош материал като тебе.
66
24
 
6
 
! Отговори
До 65 преди 6 месеца
Нещо си в грешка за Левски. "Дал е живота си" и е обесен за въоръжен грабеж и убийство на българче.
65
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако е българин трябва да се казва КАРАДЖОВ, това КАРАДЖА си е жива турска дума.
64
8
 
21
 
! Отговори
ъ преди 6 месеца
Така е по евроатлантически. Заличава се миналото на отделните нации, че да станат като американците. Или като онези, гърбоносите им началници, дето 2000 години на са могли да си направят държава. И нашенските евроатлантици приветстват - караджата е турчин, Ботьов е хаймана, Левский е терорист. Добре че му се вижда вече краят на това и атлантиците ще повисят малко - кой на самолет, кой на уличен стълб или на някое дръво зелено.
63
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цивилизацията се стреми към свят без граници и "народи", тука някакви диваци още веят лозунги от родово общинния строй.