Българинът за цял живот плаща осигуровки, колкото е операция в Германия

Изкуственият интелект ще се отрази отрицателно на отношенията лекар - пациент
15 окт 2023 21:37, Анисия Иванова
109
Българинът за цял живот плаща осигуровки, колкото е операция в Германия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Изкуственият интелект ще се отрази отрицателно на отношенията лекар - пациент и може да засили самолечението. Дигитализацията в сектор здравеопазване върви с темпове, които не сме виждали. Липсата на пари в здравеопазването е огромен проблем, възможно е да има течове в системата, които трябва да бъдат запушени, това коментира адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Изкуственият интелект е една от водещите теми в здравеопазването. Димитрова смята, че изкуственият интелект ще се отрази отрицателно на отношенията лекар и пациент, защото пациентът ще уверен, че ще получи правилна диагноза и ще започне да се самолекува, което може да е опасно. Наблюдава се все повече случаи на хора, поставили си диагноза чрез интернет, които идват в кабинетите и очакват да им бъде предписано лекарство. Тя допълни, че може да се загуби уважението към специалистите, ако хората смятат, че лекарите не са нужни.

Димитрова заяви, че е недопустимо да няма лекарства за пациенти през 21 век. Най-важното в ситуацията е да се вкарат нещата в ред, а след това да се търси виновника, допълни тя. Маниерът на говорене през медиите изкарва на преден план минусите на здравеопазването, грешното овладяване на проблемите и че реформите, които се очакват не са започнати, а всъщност излизат нови проблеми. Тя обясни, че не подкрепя възможността за промяна на предписано лекарство в аптеките, защото лекарят е направил предписание на базата на професионалния си опит и е избрал конкретно лекарство с причина.

По темата с дигитализацията на сектора Димитрова обясни, че тя върви с темпове, които не сме виждали досега. Има въведена електронна рецепта за някои лекарства и достъп до електронното здравно досие на пациентите. Електронното здравно досие позволява на пациентите да следят своя статус от документална гледна точка, както и на лекари в различни лечебни заведения да проследяват лечението на пациента, ако той постъпи там, обясни гостът.

Липсата на пари е много сериозен проблем в здравеопазването. Димитрова допълни, че в България се отделя най-малкия процент от БВП за здравеопазване, което не покрива нуждите на гражданите. Не се стига до по-сериозна дискусия за промени в това направление, сред законодателите.

"Средностатистически българинът за целия си живот плаща толкова здравни осигуровки, колкото струва една операция в Германия или Туриця“, каза Димитрова.

Не трябва да оставяме пациентите да се лекуват в чужбина, допълни тя. Тя обясни, че е възможно да има течове на финанси в системата, които трябва да бъдат пресечени, но те се използват за оправдание да не се поглежда сериозно на проблемите. Един от възможните сценарии е да се създаде конкурентен фонд на НЗОК, каза гостът.

Част от нарасналата сума на парите, които българите харчат за лекарства, се дължи на това, че хранителните добавки се смятат за лекарства от хората, тъй като са закупени от аптека, каза гостът. По-значимият фактор според нея е самолечението.

Тя допълни, че сме болно общество, хората не си правят профилактични прегледи и често отиват при лекаря в напреднал стадии на заболяване. Ние притежаваме един от най-бързите достъпи до здравеопазване в Европа и трябва да се възползваме от специалистите ни, обясни тя.

По отношение на конкуренцията между болниците гостът смята, че тя не е на база областни, общински или частни, ами на база предоставяне на по-добра услуга. Тя смята, че приемането на проекта за приоритетните болници ще промени това. Предвижда се определени болнични заведения да бъдат приоритетно финансирани, като мотив за това е от части заплащането на възнагражденията. Тя смята, че критерият, по които се избират заведения за приоритетни, не трябва да е на база на това да си покрият разходите по възнагражденията, а на база на специфична дейност, която вършат. Тя допълни, че е твърде рано да говорим за ефекта от приоритетните заведения.

Димитрова обясни, че има пътеки, които са справедливо финансирани. Това означава, че парите, отпуснати за тях, отговарят на нужните финанси за даденото лечение. От асоциацията се борят да докажат, че има проблем с финансиране на някои пътеки, тъй като има пътеки, на които не е правена оценка колко е реалният разход и не се знае отделените пари дали покриват нуждите за лечение.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
1
 
! Отговори
един преди 6 месеца
Демек бедняци искат да се лекуват като богаташи. Е, как да стане.
79
1
 
0
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 6 месеца
Повече съм склонен да се доверя на врачка отколкото на днешен доктур!
78
1
 
7
 
! Отговори
Кире преди 6 месеца
Българина иска да плаща колкото германеца, даже и повече. Има някои, които стигат до там, че отиват даже в Германия, за да го правят. Не е виновен той...
77
1
 
19
 
! Отговори
Банкеръ преди 6 месеца
Абе Другарко колко изкарва през живота си Българина,колко Германеца?Къде е на магарето оная работа,къде е на мухата сливата.Такива ***,като дават акъл и взимат решения става,като по Иван Костово време закриване или продажба кон за кокошка.
76
1
 
16
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 6 месеца
Всички докторя,болници и накачените по системата безброй чиновници крадат здравните ни осигуровки!Отделно 3 милиона жипсове и тях ги лекуваме с нашите осигуровки !Всички там горе го знаят но се правят на разсеяни!Няма лекар или такъв от прогнилата система да не е милионер!
75
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пациентите били идвали при последен стадий на заболяването. Тая знае ли, че пациентите с месеци обикалят от лекар на лекар с надежда да им поставят правилна диагноза? И с надежда лекаря да се отнесе сериозно и отговорно. Най- надменните, най- арогантните и най- некадърните в държавата са с най- големи претенции за пари.
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Германия здравеопазването е безплатно за здравноосигурените лица. Тая като сравнява германска операция с български осигуровки, що не сравни първо заплатите в Бг и в Германия? Кой немец работи за 400 евро нето цял месец?! Щото в Бг масово в прованса се работи за толкова.
73
0
 
7
 
! Отговори
Дяволът,Евангелието преди 6 месеца
И ред други неща нахално прозират в тази фраза - "Средностатистически българинът за целия си живот плаща толкова здравни осигуровки, колкото струва една операция в Германия или Турция.... каза Димитрова.....както и че не могат да се сравняват несравними неща.Да не навлизаме в повече подробности, но ПАРИ ИМА, въпросът е КАК СЕ ХАРЧАТ!
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази е в голяма грешка. Пари има. Въпросът е как се разпределят. Но адвокат да коментира въпроси от здравеопазване и икономика...
71
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 91...като казвам 500 евро...не ги плащах аз а шефа на фирмата...и болшинството осигуровки там се плащат от началниците... единствено в агрото плащаш около 100 евро месечно..
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен88.Да точно така е.Ама от къде да ги вземе клетия българин говоря за хората които работят по 12 часа ча 800 лв
69
3
 
10
 
! Отговори
Мая преди 6 месеца
Малей то едни доктори в България ***.Една стотинка не заслужават .толкова народ умориха от некадърност срещу заплащане.говоря от преживяна истина.тази година най големият ми приятел и братовчед ми отделно влязоха в бг болници и умряха.млади хора
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бре, а колко му плащат на българина, та ни пускате тая "умната" да ни осветлява???
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Мая Напълно съм съгласен че няма сравнение но като факт го пиша...как с 20 лв да очакваш нормални болници и нормално лечение...Българина десетилетия свикна с безплатното лечение и сега му идва нанагорно като трябва да плаща от джоба си...
66
0
 
6
 
! Отговори
Комунист преди 6 месеца
През комуниза нямаше такива проблеми всичко ббе по конец.
65
0
 
3
 
! Отговори
Мая преди 6 месеца
До Анонимен 85Не е вярноняма място за сравнение германия българия
64
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Мая..На Вас и 5000лв да Ви направят заплатите пак ще искате да плащате 20 лв..знаем го българина...
63
1
 
9
 
! Отговори
Мая преди 6 месеца
Алоууу в немско и заплатите са други я без манипулации.
62
2
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Нищо против тези, дето са в чужбина, но моля да се спрат с това презрение към останалите, защото сте отишли наготово, без заслуги за изграждането на техните системи, независимо от това, че плащате сега данъци. Освен това един икономист се изказа доста неласкаво за прословутите ви пари дето пращате, с тях помагате на вашите родители, което е добре, и нищо на страната, затова бъдете по-скромни и ние ще ви уважаваме също.
61
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Българинът често и това не плаща, защото познавам мнозина, дошли отнякъде, години нищо не плащали, платят някаква малка сума и после ползуват услуги за много повече. Така че и българинът не е читав, крие дори и мизерни осигуровки, но иска някакво луксозно здравеопазване, перфектни улици и пр. Ама големите крадели, а малките какво - крадат по-малко, защото не могат повече. Затова малко мислете, като плюете наред всеки и всичко.