Колко от бомбоубежищата у нас са готови за използване?

Най-голямото скривалище в София е метрото
15 окт 2023 21:13, Нели Христова
105
Колко от бомбоубежищата у нас са готови за използване?
Снимка: БГНЕС

Продадени, използвани за търговски дейности, бомбоубежищата у нас често провокират бизнес апетити, пишат от bTV.

От всички 292 бомбоубежища само 38 попадат в така наречената първа категория – в добро техническо състояние и готови за използване. Останалите 254 са в "задоволително състояние".

От всички 28 области само в 10 от тях част от бомбоубежищата са в "добро състояние". Най-много в София - с 18, последван от Бургас - с 4 и Ловеч.

В Благоевград има само един бункер, където хората могат да се скрият при евентуална опасност. Той е заключен, а ключът оказа се, се пази в сградата на община Благоевград.  

Предстои ремонт на помещението, който ще е по-скоро козметичен, тъй като към настоящия момент, общината не разполага със средствата да извърши капитален ремонт.   

През 1989 година е имало частни интереси към бункера, но те не са се реализирали.

В града има и още 1 убежище – за 600 души. Намира се в частна собственост.

Над 50 са бомбоубежищата в столицата. Най-голямото скривалище - оказва се е метрото.

При опасност там могат да се скрият над 900 000 души.

Всички метротунели, метростанции са проектирани и изчислени, така че да могат да поемат ударна вълна от бомба или ракета. Общо тунелите са 43 км.

При опасност - само 5 станции няма да се използват, защото са надземни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 59 За кой говориш, че трият номерата и сега поста ми е под 56.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 72 = До 64Ами Кировистичния Кокорчизъм е на мода. Може ли тия иззммекяри да се таковат в онаковото и да се разкарат най-накрая оттук, където са ги ИНСТАЛИРАЛИ на бай им Дън ЛГБТ-тата! Предпочитам Вучич. А троловете (на български - ллаайййнометите) - да си го заврат отзад.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ха да ви кажа: В Люлин има бомбоубежища, за които има строителни апетити. На няколко пъти ние, избирателите на самоизбралите се, ги опазихме. Вече ще ни трябват... И хич не ме интересува коя мутра колко иска да спе1ели, защото си е купила някакво нещо. Вижте как в Люлин някакви мутраци заградиха и пътеката до пощата... Искате да живеете?! Верно ли?! Ми ако Кирчо-кокорчовци разпродадат всичко и забягнат за Канада или някъде другаде на м***ййната си? А вие да го дууууууууухате?
53
2
 
6
 
! Отговори
До 64 преди 6 месеца
Да припомним, че наскоро балканският Путин /Вучич/ и унгарският Путин /Орбан/ заплашиха, че ако някой им спре евтиния руски газ, това ще означава война. Очевидно, газовата война излиза на дневен ред. Киро, Денков и Асен измислиха данък на транзитния газ. От 13.10.2023 е в сила такса от 20 лв./МВтч, която се отнася до вноса и транзита на руско "синьо гориво". Заплахата е реална.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 60 Ако беше заради Киро още преди година и половина щяха да ни нападнат руснаците бе, изоглавен.
51
0
 
2
 
! Отговори
09 преди 6 месеца
Готвим се. И така Цял живот
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 59 Добре де, защо е тази статистика за да ни я припомня за пореден път тази Христова- автора на статията? Сякаш се готвим за нападение от чужда държава ли? Защо на годината един или два пъти ни го набива в главите бройката на бомбоубежищата които са качествени и надеждни?
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всяка панелка има бомбоубежище
48
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Божкеее! Как за какво ще ни нападат? Заради голямата уста на Киро и заради данъка на газта. Орбан вече е вдигнал мерника на Кокорчо и Киро.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 58 Ми те такива като 56 писаха и преди седмици че дронът с мината на Тюленово е знак че вече руснаците ще ни бомбардират. А то дронът с мината се оказа че е влачен от течението който е паднал до Крим и се озова в Тюленово. Болни мозъци колкото искаш.
46
0
 
3
 
! Отговори
до 58 преди 6 месеца
Хипотетично говорим. Нали автора на статията пита колко скривалища са готови за използване?
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 56 К'во нападение бе? Кой ще те напада бе? За какво да ни нападат? Дай ми само една причина да ни нападне някой. Вие да не параноясахте съвсем бе?!
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В София ако има бомбардировки е по-добре да отидеш на Витоша или на север в Стара Планина на палатка или с каравана, особено през топлия сезон, отколкото да се криеш, като плъх в подземия. На Витоша и по насевер в Стара Планина, никой няма да бомбардира и да хаби бомби, така че там ще е доста безопасно, а е и достатъчно близо до града.
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никой няма да има време да стигне до скривалище. А и да стигне някой - нито вода има, нито храна. На третия ден ще се избият помежду си вътре. То сега без война ще се избият, а камо ли като се вдигне адреналина при нападение.
42
0
 
6
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 6 месеца
По време на атака с ракети и бомби е важно да залегнете по лице , и да си сложите ръцете на главата - така ще ви разпознаят по лицето след атаката .Българската армия има протокол при ядрена атака - Важно е Автомат Калашников да се носи напред , за да не ти тече по краката разтопения метал .
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само не мога да разбера на тази Христова неистовата и жажда да пише за нашите бомбоубежища. Няколко статии има за бомбоубежищата у нас. Кой ще те бомбардира маааа, куклоооо???? Спи спокойно, гледай си мъжа и си ходи на работа.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 6 месеца
В кварталното ни училището има бомбоубежище, но незнам за колко човека е.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 47 Мавзолеят БЕШЕ бомбоубеще наистина. Навремето три пъти му слагаха тротил в основите за да го съборят смеееешниците демократски. Не падаше и не падаше.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хралупата на Атанасова също е бомбоубежище и може да побере милиони, но вонии ужасно.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мавзолея също е бомбоубежище. Но колко хора ще успеят да стигнат от точка А до бомбоубежище? А тези с офисите по високите етажи? В детските градини няма бомбоубежища, нито в училищата.