До 1 януари 2027 г. всички топломери и водомери - с дистанционно отчитане

Веднъж в годината обаче ще трябва да идва проверител
16 окт 2023 11:04, Анисия Иванова
29

До 1 януари 2027 г. всички топломери и водомери трябва да са с дистанционно отчитане. Очакванията са, че с възможността за отчитане в реално време качеството на услугата ще се подобри и ще се намалят проблемите с неточностите при сметките, които плащаме.

"С промените в Закона за енергетиката от 1 март 2021 г. само топлите водомери трябва да бъдат с дистанционно отчитане. Спрямо европейската директива за енергийна ефективност се налага всичките топлинноизмервателни уреди да бъдат дистанционни. За студената вода такова уточнение все още няма, но препоръчваме на домакинствата да слагат дистанционни системи и за топла, и за студена вода, за да може по този начин тяхната месечна консумация да бъде отчитана от разстояние", каза директорът на отдел "Бизнес развитие" в "Софийска вода" Станислава Стефанова.

"Модулите за дистанционно отчитане се поставят отгоре върху циферблата. Има различни водомери на пазара. Когато се обаждат клиентите в "Софийска вода", ние винаги питаме какъв е водомерът, който е на инсталацията. Знаем кои могат да бъдат надградени и кои не, за да дадем информация", коментира Станислава Стефанова в студиото на "България сутрин".

Тя посочи, че има срок за подмяна на топлите водомери и той е до 2027 г. Дотогава те трябва да са с дистанционно отчитане. Стефанова уточни, че само топлинните счетоводители имат право да одобряват типа водомер.

"Софийска вода" подписа споразумение с всички топлинни счетоводители, те дадоха разрешение да използваме нашите системи. Хората могат да направят избор от кого да закупят своята дистанционна система", обясни Стефанова.

Препоръчително е, за да се спести тримесечното посещение на проверител, да бъде поставена система и за студена вода. "Това е много удобно за потребителя, тъй като той ще получава ежемесечните си фактури на база реална консумация на водата, която е употребил", каза Станислава Стефанова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че монтирайки тази система, не отпада по нормативно изискване веднъж в годината да идва проверител, тъй като не се отчита само визуално консумация, но и се прави проверка на инсталацията и на цялото оборудване дали то работи правилно.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Колеца преди 6 месеца
Всичко УМНО от "разстояние" значи ел.магнитна КАНЦЕРОГЕННА РАДИАЦИЯ !!! Тоест ако искате да сте "МОДЕРНИ" и УМНИ монтирате такива уреди , но РАКА ви е в кърпа вързан ! Всичко безжично е на този принцип вреден .
25
1
 
2
 
! Отговори
Batman преди 6 месеца
Айдее сега започват да ни крадат електронен път,,
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В комплекс Изток има блокове през периода от началото на април до началото на ноември. Апартаментите са празни . Но централното подаване на топла вода си върви. Кои плаща тази загуба по външната улична система.?
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До22. Като се отчита прогнозно . Не е нужно уреди.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До22. Защо от собствениците . Къде го пише това основание . И как без уред се отчита сградна инсталация . И как в блок над 70-80 процента живущи няма , а се подава целогодишно горещата вода от ТЕЦ София. И не е един блок
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дали топломерите ще се отчитат всеки месец или веднъж годишно, зависи от собствениците на жилища. При месечно отчитане няма изравнителна сметка веднъж годишно. Аз съм така сега.
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Каквито и точни топломери да си сложат на радиаторите. Главния топломер в абонатната се отчита , може и да не се отчита , може и да се маха и слага. Това е само със знанието на главния рекетьори дружество топлофикация АД . Всичко става един път в годината ПРОГНОЗНО.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До17. Не са с една единствена марка . Всеки топлинен счетоводител работи със своя марка водомери . На пазара има поне десетина марки за отчитане дистанционно
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ще ме хванат за водомера!
17
2
 
16
 
! Отговори
Аууу олеле преди 6 месеца
Пък мен жената ме измерва дистанционно колко съм изпил...как познава, не знам. Хване ли ме, лошо. Заключва ме в гаража за 48 часа.
16
6
 
21
 
! Отговори
Някой преди 6 месеца
Така, къде са въпросите: "А какви водомери могат да се използват", "А какво става с хората, чийто водомери са годни (водомерите имат 10 години давност) и ако вашият е на 2 години, защо да се подменя?"Другото е, че аз питах всички доставчици и всички работят с една единствена марка водомери, от 100 на пазара, една единствена!Това е либаралният комунизъм, в който живеем тук. Никой не те пита, никой не ти дава право на избор, всеки ти казва и налага.
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оставка!
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма как да се премахне топлинният счетоводител . Той е поставен от Дружеството Топлофикация на Централното отопление . В съда при дела му казват ПОМАГАЧ. Топлинния счетоводител отчита по уредите и зад нето Стой главния рекетьори Дружеството АД . То слага прогнозния отчет на сградната инсталация. В сградната е голямата измама. По уред всеки може да отчита , но прогнозно може само рекетьора
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
У нас сложиха преди 2 години такъв водомер, били сме само трима в града, голяма гордост. Разликата е че преди инкасаторкота се дупеше в шахтата, а сега е къке къде по удобно, дупя се аз и дистанционно се провиквам през оградата с числата.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
аз винаги имам 6 кубика, а защо общия водомер отчита разлика от 30 кубика да питат комшиите :))))
11
1
 
31
 
! Отговори
топлинните счетоводи преди 6 месеца
да не се правят на могъщи, защото много хора и институции са им набрали и да вземат да сложат по-поносими цени на устройствата си или да ги направят единни. Не колкото счетоводителя, толкова и устройства. Например Не..бо са най-некоректини, изключително арогантни по телефона, като че ли си им длъжен, а забравят, че заплатите ги изкарат благодарение на клиентите си. Крайно време е да се премахнат тези счетоводители. Те не са производители, а са посредници
10
1
 
34
 
! Отговори
мак преди 6 месеца
Досега не сме ли плащали за реална ковсумация? Пак ще ни скубят, пак определени фирми ще печелят.
9
0
 
31
 
! Отговори
От народа преди 6 месеца
Бюжетя е празен!Измислили са поредната схема за пълнене на бюжетя с дране!Кривщото се зад контейнерите и по сокаците МВР не изкарва достатъчно от глоби щото отиват само за заплатите му...един вид всичката пара отива в свирката и влака не може да тръгне!
8
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И сега от дружеството на централно отопление ОТЧИТА ОТ ДИСТАНЦИЯ . Казват му ПРОГНОЗНО ОТЧИТАНЕ.
7
0
 
34
 
! Отговори
Зевс преди 6 месеца
То и сега си пускам самоотчета всеки месец и плащам реална сметка. Ако ще трябва и веднъж посещение от инкасатор, както си е и сега за изравнителните сметки, то значи всичко е за едни пари на гърба на народа пак.