Лекари: Е-рецепти няма да оправят проблема

Няма да се намали дефицита, нито реекспорта
16 окт 2023 16:45, Стела Стоянова
14
Лекари: Е-рецепти няма да оправят проблема
Снимка БГНЕС, архив

„С електронните рецепти за антибиотици няма да се реши нито дефицитът, нито реекспортът, нито ще се промени съществено отпускането на медикамента, защото електронната рецепта не е задължително условие, което да отвори НЗИС и да бъде отпуснат антибиотикът. Предвидена е възможността да се отпусне медикамента и без издаден национален референтен номер, като е описано, че това ще доведе до санкции, което означава, че имаме врата в полето“. Така, в ефира на БНТ, д-р Гергана Николова – членът на УС на Асоциацията на общопрактикуващите лекари. Тя коментира влизането в сила от днес изискване за задължителното електронно изписване на антибиотици и лекарства за диабет.

„Системата ще бъде силно затруднена. Тези пациенти, които петък, събота и неделя са се преглеждали в неотложни и спешни центрове, няма да знаят какво им е изписано. Личните лекари също няма да знаят какво е изписано на техен пациент. Нещо повече. Пациентът няма да знае и да вижда личният лекар също какво му изписва. Не виждам моето указание, защото на хартиената рецепта ние даваме прескрипция и казваме дайте, отпуснете еди какво си лекарство, но вътре описваме подробно на пациента колко количество как се взима, в какво съотношение. Един пациент не може да запомни всички неща, които сме му дали в кабинета“, категорична е д-р Николова.

Тя подчерта, че БЛС и НСОПЛБ настояват да остане възможността за издаване и на хартиена рецепта, за да бъде защитен пациентът. „Идеята е да няма възможност да се отпусне антибиотик без рецепта. Броят на рецептите трябва да отговаря на броя на отпуснатите медикаменти. На маймуни станахме и ние, и пациентите. Защо трябва да се въвежда нещо, което не решава проблема, но пък затруднява достъпа?“, попита д-р Николова.


„С електронните рецепти за антибиотиците и лекарствата за диабет ще се увеличи драстично контролът. Няма да е възможно да се отпускат без рецепта или с предписание по вайбър. В аптеката пациентите трябва да представят ЕГН и дата на изписване на рецептата, за да бъде намерена в НЗИС. Това обаче няма да доведе до подобряване на положението с дефицита на лекарства“, каза и Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той заяви, че в началото на годината антибиотици са липсвали, защото е имало свръхпотребление заради многото болни хора. „Независимо от електронното изписване, това пак ще се случи, ако има много болни. При диабетните лекарства свободната продажба влияеше на един или два медикамента. За цялата група обаче основният проблем е реекспортът, който не се влияе от начина на изписване“, каза Костов.  


Той съобщи, че в момента има над 420 лекарства по лекарско предписание, които липсват. „Основно липсват две групи. Едната е на тези, които се изнасят, те са около 160 и при тях трябва да бъде забранен износът. По-голямата част липсва по производствени причини, но повечето имат заместител“, каза още Николай Костов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: аптекилекарства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
В почивни дни лекарят няма задължение да издава рецепти. Освен това рецепта се издава само след присъствен преглед, издаване на амб.лист и подпис на пациента в него. Другото е нарушение.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има нестиковки в самия сайт за издаване на т.нар. ,.бели рецепти,,. Лекарства по НЗОК се отпускат биз проблем. Просто трябваше да оставят две буферни седмици,докато се уточнят някои несъответствия в програмите при лекарите и аптеките.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тази Гергана е доста ограничена. На какво основание я представят като ,,говорител,, на БЛС? Самозванка. В същност в момента всеки човек знае какво му е изписано. Това стана с платформата ,,e здраве,,. Виждат се всички направления,рицепти изследвания. Какво не й харесва? Че ще се вижда всичко. А личните данни на хората са защитени.
10
2
 
6
 
! Отговори
несъгласен преди 6 месеца
Изобщо не съм съгласен личните ми данни - ЕГН, домашен адрес, да са достъпни във всяка аптека. Дали няма да се злоупотребява с тези данни? Вярва ли някой на аптекарите? Аз - не!
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не изпълняваме програмата за намаляване населението на България - хората трябва да умират повече, а българите нагло продължават да живеят повече от необходимото и все още са над 6 млн.
8
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вместо да са доволни, че не ги пращат за рецепти при арменския поп, тук някакви неблагодарни граждани се гневят...
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Правителството призова хората да не се разболяват от диабет и да си купуват антибиотици от чужбина, за да помогнат на здравната система.
6
0
 
16
 
! Отговори
Anonimen преди 6 месеца
Помислете повече за болните . Бърза помощ- малко линейки и лекари,молиш ги да дойдат чакаш към час. Имаш късмет,жив си още.Или ,болен-личен лекар,направление,друг лекар/такъв специалист има в момента в друга поликлиника/болница,хайде изследвания, друг етаж.Не си припаднал още,спокойно има време_ чакаш резултатите.после отново опашката при лекаря, Ами ,за друг колега сте.......и отново същата плоча.И да си здрав ,вече ще си болен ,Електронни рецепти, объркан код ,няма да си получиш лекарствата...
5
0
 
19
 
! Отговори
anonimen преди 6 месеца
Така, реален случай - дъщеря ми с цистит, личната - 10 дни отпуск, предписа антибиотика. Бяхме при заместника й - ама той няма достъп до компютъра й, не може да изпише рецепта. А по антибиограма пределно ясно на какво е чувствително, просто да се пусне рецепта. По спешност заместващия център - не били нефролози, да си търся нефролог. Дотук - найсет разговора и две посещения. Обясних в аптеката, дадоха З.нат и приключи одисеята. Идиотизъм, сър, идиотизъм....
4
1
 
21
 
! Отговори
😭 преди 6 месеца
Друго си е да си болен по празници или почивни дни и да ходиш 2-3ч.да постоиш с 40градуса температура пред спешен кабинет или достъп до личния лекар в делничен час след 2 седмици...и чак тогава достъп до лекарства. Това е ограничаване на човешките права, да вземе да се сезира някоя организация, че ще задминем англичаните, ще се лекуванме с аспирин и ибупрофен докато не не мине....
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е, ама пък на некоя ИТ-фирма на наши хора ще й се оправи проблема, кво! Важното е да се усвояват парите на държавата, за да не стигнат до простолюдието! По-лесно се контролират бедни хора.
2
0
 
14
 
! Отговори
007 преди 6 месеца
То, Реекспортът е основната причина, да никнат аптеки след аптеки от определени търговски вериги! Това е и причината, да се лобира за електронни рецепти - щото трябва да ескалира търсенето и да започнт да си правят схемите без износ!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мислех, че по-пpocтu oт xaйкaтa на Tuквyн няма, ама се оказа, че имало и това е ПП-ДБ!

Спонсорирани публикации