Моряците на "Рожен": Гърми се, молим се върху кораба да не падне ракета

Докога ще бъде това, не знаем
16 окт 2023 19:22, Стела Стоянова
25
Моряците на "Рожен": Гърми се, молим се върху кораба да не падне ракета
Снимка БГНЕС, архив

"Ето чувате около корабите се гърми, гърмят, снимам. Докога ще бъдат тези изстрели, никой не знае. Само се молим да не падне върху кораба някоя ракета", това коментира един от моряците на българския кораб "Рожен", който в момента се намира на израелското пристанище Ашдод, съобщи БНТ.

 "Рожен" ще напусне Израел най-рано след седмица. Според изпълнителния директор на Параходство “Български морски флот" к.д.п. Александър Калчев до този момент нито един моряк от екипажа не е заявил, че иска да бъде евакуиран.

Калчев отново подчерта, че за екипажа и за плавателния съд риск няма, тъй като пристанищните власти в Ашдод не са повишили нивото на опасност и то остава най-ниската степен - първа.

На борда на кораба "Рожен" има 14 български и петима украински моряци. Във видеоклип един от тях твърди, че нивото на опасност на другите кораби, които са в пристанище "Ашдод", е трето, а само нашият е на първо. От БМФ обясниха, че нивото на опасност на корабите се определя от това на пристанището и се преценява от местните власти. В случая - първо ниво, което означава, че опасността е малка.

Корабът "Рожен" трябваше да отплава вчера, но разтоварването се е забавило поради лошите метеорологични условия. Припомняме, че само преди година същият кораб престоя близо половин година в украинското пристанище Черногорск отново във време на война. От екипажа сега изживяват това за втори път.

Моряците на “Рожен” са притеснени за сигурността си. Във видеоклип, изпратен до БНТ, един от тях разказва, че воят на сирените не спира и непрекъснато се чуват гърмежи.

"Хората са на ниво 3, ние сме на ниво 1. Ето това е на нашата фирма нивото. Няма война за тях и ние сме безсмъртни, това е", каза един от моряците.

"Сирените завиха и чакаме бомбите на кораб "Рожен". Само върху нас да не падат, че лошо", коментира друг.

Изпълнителният директор на БМФ капитан Александър Калчев, заяви, че постоянно получава информация от местните пристанищни власти, от капитана и агента на кораба и само нея смята за достоверна.

"Това, което виждам на клипа, е наистина очевидно ракетна атака, но е далеч от пристанището. Пристанището е защитено от железен купол, знаете какви са възможностите му. Смятам, че няма абсолютно никакъв риск", каза к.д.п Александър Калчев.

"Това, че израелските власти са определили ниска степен на опасност дава надежда, че няма сериозни опасности. И близките на екипажа не трябва да се безпокоят", коментира адвокатът по морско право Христо Раев.

В договора на всеки един моряк е предвидена възможност да поиска евакуация, ако се чувства застрашен, обясни капитан Калчев. А независимо от нивото на опасност, всеки от екипажа на "Рожен" ще получи допълнително плащане за военен риск. Моряците са инструктирани за действия в случай на сигнал за опасност, каза още Калчев. А според адвоката по морско право Христо Раев екипажът на "Рожен" не трябва да напуска кораба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: моряциИзраелкораб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
2
 
! Отговори
туззеленскиК преди 6 месеца
Какво правят тези бандеровци на българския кораб ???? Всичко е заради тях??
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Прокълнатите кораби като "Рожен" където и да отидат почват военни действия, Украйна, Израел и къдели след това?
17
3
 
1
 
! Отговори
ВАДЕТЕ АРМИЯТА преди 6 месеца
ВАДЕТЕ АРМИЯТА веднага, полицията от Перник убива беззащитни Българи!
16
2
 
3
 
! Отговори
ТЪп преди 6 месеца
Ясно. Тези са каръци. Да не ги пускат да акостират никъде.
15
1
 
11
 
! Отговори
Itso преди 6 месеца
Следващото пристанище, на което Рожен ще акустира да се готвят за конфликт! :-)))))
14
3
 
6
 
! Отговори
Хубаво преди 6 месеца
Защо така????По медийте съобщиха, че е много спокойно наоколо и няма нищо страшно,Само ,че не е така!!!!!
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мрънкат за кинти.
12
3
 
16
 
! Отговори
абе преди 6 месеца
Тия с тоя кораб как винаги се озовават на място на предстоящи/започващи въоръжени конфликти? Службите да вземат да обърнат внимание на това корито:) Шегувам се, да са живи и здрави моряците, но най-добре е "Рожен" да не акостира скоро в българско пристанище. За всеки случай, че Тагаренко ни остави с оголени за.ници:)
11
2
 
12
 
! Отговори
Моряци преди 6 месеца
Кво правите там с това изгнило корито
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
'' Гърми се, молим се ... '' .................................... 500 годишната РОБСКА селска кръв си казва думата ... молете се роби, само че молитвите не са спасили нито един роб.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"в украинското пристанище Черногорск" - - - Отново пpocтoтия. Не существува такова украинско пристанище.
8
3
 
5
 
! Отговори
Мамон преди 6 месеца
За пари лиии? За много лиии?!
7
2
 
21
 
! Отговори
Осама Бен Гурион преди 6 месеца
Ааа бомби, по Бтвто казаха много сте били добре, чак ви завидях. Изобщо пропагандата е нечовешка. Един "журналист" който следи международния обмен каза, че Израел извършва високоточни удари по терористи в Газа. И се питам, тези 3000, които загинаха, много от които деца, всички ли са терористи? И всяка втора дума на всички коментиращи "експерти" е терорист. А Конфуцианството е казал "ако някой сочи другиго с пръст, трите пръста сочат него!
6
3
 
4
 
! Отговори
Black Sea преди 6 месеца
До 6. От Украйна зърно, за Израел клинкер, демек цимент. Други въпроси?
5
4
 
6
 
! Отговори
Black Sea преди 6 месеца
До 1. Нещо си се объркАл. Викаш евреите бомбят всичко наред. Даже и собствените си пристанища. Ти добре ли си? А на БГ моряците, ревльовци ще каже като ги е страх, да поискат смяна. Ще им пратят. Ама досега никой не е поискал. Що ли? Обикновено като стане такава ситуация, корабособственика предлага увеличение на заплатата, военен риск, за периода на опасността. Та навярно нашенските мореплаватели искат повечко пара, напълно разбираемо, ама от друга страна, олеле майко, стрелят.
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Български морски флот е собственост на Домусчиев. Какво разнася Домусчиев с корабите - преди в Украйна, сега в Израел, само той си знае.
3
6
 
20
 
! Отговори
Шефрет преди 6 месеца
Български и украински моряци. Тагаренко и Наркомана пласират помощите за Укрия)
2
3
 
22
 
! Отговори
ЦСКА София преди 6 месеца
За мутрата Домусчиев,човешкия живот не струва нищо.Важно е да прави пачки,пък моряците, кучета ги яли .
1
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма ги руснаците да спасят българските моряци този път. Кофти. А ционистите бомбят всичко живо от бебета до линейки и не им пука за международните норми.

Спонсорирани публикации