Моряк от "Рожен": Бяхме едни от първите свидетели на началото на войната

Не е имало кой знае каква комуникация с офиса в Български морски флот
Обновена: 19 окт 2023 09:09 | 19 окт 2023 08:51, Нели Христова
27
Моряк от "Рожен": Бяхме едни от първите свидетели на началото на войната
Снимка: БГНЕС

Бяхме сигурно едни от първите свидетели на началото на войната в Израел. Това коментира пред БНТ Стойчо Ангелов - старши помощник-капитан на кораба "Рожен", който тази нощ се прибра в България с още трима моряци.

"В 6:30 на 7 октомври бях на мостика на вахта и веднага видях атаката - десетки ракети в една и съща посока започнаха да летят към Газа. След половин час атаката се прехвърли към Ашкелон и около 8-9 часа видяхме първите взривове в Ашдод , бяхме на около 3 мили (6 километра) разстояние. В 10:30 часа сутринта стана взрив на около 200 м от нас".

Корабът "Рожен" е бил закотвен - никой не е очаквал, че нещо такова ще започне, бяха празници, каза още Ангелов.

В началото не е имало кой знае каква комуникация с офиса в Български морски флот, не са дадени инструкции и не е била предложена евакуация на българите. Същата сутрин на пристанището са пристигнали израелски власти, които са уверили моряците, че Ашдод е едно от най-защитените места в страната. Екипажът обаче се е притеснявал след снаряда, попаднал близо до кораба.

По думите му, за да няма притеснение сред гражданите, сирени се пускат само на местата, към които са насочени ракетите.

"Щом при нас има сирени, значи ракетите са насочени към нас и очакваме да бъда обезвредени. Няма как човек да не се страхува", разказа Ангелов.
 

По думите му решението дали да напусне кораба е на всеки моряк. Дори пътя до летището представлявал риск, защото там хора се отвличат всеки ден.

"Първите притеснения бяха, че при самото излитане има риск от атака към нашия самолет, но после се оказа, че 15 минути след като излетяхме, получи авария и се върнахме в Тел Авив. Слава Богу, стигнахме благополучно до София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В 6:30 летяли ракети към Газа? На път за летището отвличали хора? Тоя боцман слави фотев или ще е гипсиран от страх милия, или е природно и опасно за околните ***.
19
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 6 месеца
един вид ал бънди си е изкарал агентурата от кораба, и сега тия дето де факто са на работа там ще го отнесат.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво! Герои! хи хи хи
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рожен не беше ли в Мариупол като почна войната в Украйна. Сега пък Израел... следващият път като тръгнат на някъде, да публикуват дестинацията, да знаем къде ще гърми
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Защо ми се струва, че само българи биха си напуснали работното място от страх.
15
3
 
5
 
! Отговори
А сега де... преди 6 месеца
До Анонимен Той този ,,капитан " изобщо не знае в коя посока на картата е ,,Газа".Приказва глупости ..., може би от страх.Или репортеето е сбъркало .......
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоя кораб не беше ли в Мариопул миналата година, когато започна войната? Май все се бутат между шамарите.
13
1
 
6
 
! Отговори
Morski преди 6 месеца
До Анонимен 6- Ти гоУем спец стана по Морско право!Хайде всеки да си гледа професията ,че да сме наред! За твое и на всички помирисали море само лятото - ВАХТА НА МОСТИКА СЕ ДАВА ПОСТОЯННО-24/7/365!!! Затова Холандия е това което е ,защото печели не от чадърен бизнес ,а от морски транспорт целогодишно, а ние сме една западнала "морска" страна" ,която даже централата на *** е в Шопландия, а не като нормална държава - в най-големия и важен град на държавата- ЦОЦИАЛИЗЪМ по Шопски!
12
1
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 6 месеца
До Загрижен:Чакай бе!От държавния бюджет и стотинка не е платено.Ти защо се притесняваш?А?Кое те дразни?Ти,на кораб стъпвал ли си?И това не са моряците от Севастопол.Екипажите се сменят.А и фирмата е частна.Защо е тази злоба бе?
11
3
 
7
 
! Отговори
Ютубер преди 6 месеца
Началото го даваха по Ал Джазира на живо. Една репортерка се снимаше пред една сграда. И 5 ракети американски влязоха в сградата с така точност и прецизност и я събориха. До сега се питам как Хамибабас знаят да работят с такова оръжие, от къде го имат и са толкова точни? После ги даваха как с мотори и знамена по шалвари минават най- добре охраняваната граница в света. Въпросът е кой ги пусна?
10
7
 
8
 
! Отговори
Загрижен преди 6 месеца
Страхливци - плащаме да ги прибират втори път същите мушмуроци! Предният път от Севастопол!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"В 6:30 на 7 октомври бях на мостика на вахта и веднага видях атаката - десетки ракети в една и съща посока започнаха да летят към Газа." ?????
8
3
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 месеца
Риск на...професията,някои от моряците на Магелан,ги изядоха...*** на времето.
7
3
 
4
 
! Отговори
Off преди 6 месеца
А бе понасраАте се малко....
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И кво като сте били първите? И сега Орден Стара Планина ли искате...??
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Сярата" стигна ли до получателя ?
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"В "6:30 на 7-ми окомври бях на мостика на вахта" трябва да означава че е спал като пън след запоя и са го стреснали взривовете. В пристанищата може и да има вахтени обаче за граждански кораби ме съмнява на мостик вахта да се дава. Само охрана някаква от един човек ужким да обикаля кораба някой да не открадне нещо.
3
2
 
9
 
! Отговори
Велин от Велинград преди 6 месеца
Като стане нещо, което разтърси света, винаги се появяват разни типчета и типеси, които търсят внимание- ама колко близо бях, ама на 5 метра от мен, ама пет секунди след като си тръгнах...а след час пишат в тубата, как пак те първи чули великото парче на Азис, докато репетирал в неква кръчма, пък те търкали ламината наблизо...
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мир в света може да има само кога сащ,исрал и ционизма ги няма.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е***и и каръшкия кораб,д**ба,да го режат за скрап ,че само трагедии с Него. Вчера им се разралил самолета след излитането и трябвало да кацнат обратно на летището четиримата моряци от Рожен.Б**и и карък са теа....

Спонсорирани публикации