Нов проблем с е-рецептите - блокират при лекарства за деца

Някои от изписаните медикаменти от месеци не са на пазара
20 окт 2023 09:53, Стела Стоянова
18
Нов проблем с е-рецептите - блокират при лекарства за деца
Снимка БГНЕС, архив

За още проблеми с електронните рецепти алармира д-р Гергана Николова пред Нова тв. Някои блокирали при лекарства за деца.

"Много хубаво нещо е електронната рецепта, но за миналата година от 40 000 електронни рецепти са изпълнени 800. Това трябваше да покаже на здравното министерство, че има някакъв проблем. И вместо да пуснат пилотно примерно в сто лекарски практики, за да проиграят системата, те казаха, че го въвеждат от днес за утре повсеместно. Проблемът какъв е? От началото на годината сме издали 37 млн. електронни рецепти. Само че се създаде едно приложение с неясни критерии, което от днес за утре лиши много лекари от правото да изписват лекарства", допълни тя.

"Първият проблем е, че ти като лекар, ако не си лечебно заведение, не можеш да се регистрираш в приложението и да издаваш рецепта", посочи тя.

Още по темата

"Уж се борим с дефицита на лекарства и резистентността, но вече не може лекаря да изпише антибиотик под определен брой таблетки, колкото е нужно за например 5-дневно лечение. Сега като се изпише антибиотик, трябва да се купи цялата опаковка, блистер само не може. По този начин ли борим дефицита? И какво става с останалото количество лекарство, което не му е нужно на пациента - ще го даде на съседката, защото било действало добре. Това от една страна удря по джоба на пациента, а освен това фармацевтите вече не могат да направят кремче, мехлемче с антибиотик на пациента, както беше преди, защото той ще трябва да си купи няколко опаковки антибиотик, за да му го направят в аптеката, вместо само нужното количество", допълни още д-р Николова.

"Случва се хората да дойдат в аптеката с рецепта, в която има продукти, които ги няма от месеци на пазара. Така че технически трябва да се изчисти списъка и номенклатурите, за да може лекарят да изпише това лекарство", което е налично в мрежата, коментира Маргарита Грозданова от Българския фармацевтичен съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 6 месеца
Веднага се предлага рецептата да бъде изпълнена в аптеката към практиката на личния лекар. Само там можело да се намери веднага лекарството,комбината е заформена от лекар - аптекар. Последният съответно връща процент в пари на доктора за насочения клиент. Тази схема е отдавна и се знае от хората. Всички по веригата трябва да бъдат на хранени.
15
0
 
0
 
! Отговори
абе преди 6 месеца
Тя работата с Е-рецептите стана като с жълтите павета. Ама правителствата, понеже са евроатлантици, яко натискат за "електронни" услуги. За да могат техни авери с IT фирмички до усвоят едни парички от ЕС, някой да не си помисли, че за друго. Пък лекари, аптекари и пациенти, кучета ги яли. Дева некадърниците му и в държавния, и в "частния" сектор. Усвоители на поръчки.
14
0
 
6
 
! Отговори
THE BEST преди 6 месеца
Чудя се само - в България за всичко друго ми е ясно , че хората са се примирили и не им се протестира - ни за вода , ни за ток, ни за гориво, Но за ЗДРАВЕТОТО ти да става въпрос - и да си мълчиш и да се примиряваш - не ми е много обяснимо. При положение, че си ПЛАЩАШ лечението. А и се вижда, че има големи пропуски в електронната системата. Здравето ти да зависи от интернет и програми ..........
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 1 Честито на "гордите" "европейци" - роби, продължавайте да се наслаждавате на "промяната" и "реформите", реализирани от марионетките на посолството. Скоро пак има избори, пак гласувайте за тях, ако сте мазохисти!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До АВИАТОР 10, ти не си аиватор а просто клакьор. Пожелавам ти да изпиташ на гърба си това пестене на нерви, време и пари, да му се насладиш пъноценно. И може да крещиш обичайните лозунги в прослава на сглобката и менторите и от САЩ.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
С 39 градуса да обикаляш от аптека на аптека.
10
17
 
3
 
! Отговори
АВИАТОР преди 6 месеца
ЕЛЕРОННИТЕ РЕЦЕПТИ ПЕСТЯТ ВРЕМЕ, НЕРВИ И ПАРИ!!...
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
От бълхарски АйТи-та само дървени рецепти могат. Толкоз са им силиците на милите. Могат само пари да събират за некадърсството си
8
0
 
5
 
! Отговори
направиха преди 6 месеца
фармацевтите ел, ,,специалисти,,-не сте добре-това е търгашество-никой да не гласува
7
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пичуе, на това му се вика проблеми които съпътства стартирането на всяко ново нещо. Другарите блокираха възможно най-дълго всичко де що е електронно - електронна администрация, рецепти, гласуване, КАТ и прочие електронни неща, които в цивилизования свят са норма от много години. Няма как обаче, ще се случват нещата, колкото и да не им ви иска на рашистите.
6
2
 
0
 
! Отговори
по новия закон преди 6 месеца
докторса може да вдигне ръце от пациент ако пийва и пушка , разбирасе употребява и кафенце . Щом не се грижи за себе си да мрее . така ако дятеоо е *** и постоянно е с 10 лекарства докторса логично не се напъва достатъчно - да поръча от турция евтини лекарства, или щом родитела се пиива патронче с цигара - той е виновен, та да страда .
5
0
 
13
 
! Отговори
aaa преди 6 месеца
Нали искахте промяна - ей ви на вижте ги колко са кадърни от промяната, всичко което правят е провал след провал. Добри идеи, но тотално некадърно и некомпетентно изпълнение.
4
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вместо поне 6 месеца хартиените и електронните рецепти да са валидни едновременно докато не се изчистят възможните проблеми властта както винаги хвърли болните на кучетата да се оправят кой както може.
3
0
 
1
 
! Отговори
е това се е получило преди 6 месеца
ненарочно . миналата година опитаха и не стана . в бг това докарва търгашите на черно . цената по 3 . позната е случката с кръвта дето няма и само срещу толкоз и веднага получават . поне се видяха за седмица страните и обсъдиха положението . ами проблема от експеримента едва ли сам и с чакане ще се разреши . по скоро - не . ще чакаме .
2
0
 
12
 
! Отговори
... преди 6 месеца
както винаги искахме да се получи по-добре ама стана какво винаги е ставало! Инак то в аптеките от началото на лятото не се намира инсулин! Но пък като пишеш на здравната каса ти казват ааа ние нямаме сигнали за такова нещо!? Пиша им ами ето аз ви пращам сигнал от 2 месеца се снабдявам с инсулин от Гърция! Отговора им беше ето ви телефона и маила на официалните дистрибутори! Естествено на посочените телефони никой и до сега не отговаря, ама .....
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече седмица без достъп до здравеопазване за много от нас.

Спонсорирани публикации