Решението да няма добавки за пенсионерите било политическо

Не било нужно да се орязват допълнителните пари за Коледа
Обновена: 23 окт 2023 10:20 | 23 окт 2023 10:20, Камелия Цветанова
96
Решението да няма добавки за пенсионерите било политическо
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не е нужно добавките на пенсионерите да бъдат орязвани. Това коментира пред Нова Нюз икономистът Румен Гълъбинов.

Той уточни, че през април предишното правителство също е обявило, че няма да има добавки за най-възрастните хора, но после е променило решението си.

„Да, трябва да има актуализация на пенсиите и тя ще продължи, но за не пречи на пенсионерите да се дават добавки за Коледа и Великден”, каза той.

Според него решението е повече политическо, отколкото икономическо. Гълъбинов каза, че все още голяма част от капиталовите разходи също са под въпрос. „Комбинацията от несигурни и по-добре планирани бюджетни приходи и нарастващи разходи не е добра”, уточни той.

Не мисля, че ако дерогацията на „Лукойл” отпадне по-рано, цените ще се повишат. Тя няма толкова голямо отношение към тях. Към момента „Лукойл” работи не само с руски петрол, а с  микс. Много по-важно е какво ще е поведението на суровия петрол на международния пазар”, добави още Гълъбинов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 52: те по документи и сметки може да излезе, че ще имаш да взимаш Х, но когато приходите са У, а У трябва да стигне за Б лица, да не се окаже, че накрая всички ще взимате еднакво, без значение от сметки и калкулации защото това, че на книга имаш да взимаш, когато няма от къде да ги вземат за да ти ги дадат, пак ще вземеш колкото ти се отпуснат. И да, ще се води, че имаш да взимаш от една фалирала държавна институция Х лева. Тази система работи само ако работещите са повече от пенсионерите!
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 36, щом пенсионираният иска да работи => си плаща данъците. Осигуровките не би следвало. Правете разлика между данък и осигуровка.
49
6
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 50 Асан, разбирам, че не ти е приятна истината, но колкото и грозна да е тя, е такава. До 52: човек, въпроса не е днес, а утре как ще е. За тази година приходите от осигуровки са почти 11 милиарда, разходите за пенсии са 19 милиарда. Тоест към 2023 имаме дупка от 8 милиарда и тя с всяка изминала година става все по голяма. При 70 милиарда държавен бюджет почти 1/7 да отива за пълнене на дупката в НОИ, според теб до кога ще изкараме така? И това е днес, след 10 години ще е още по катастрофално
48
4
 
1
 
! Отговори
ПРИМЕР до Радослав преди 6 месеца
Момче , ще ти дам моя пример за да те мотивирам .Пенсионирах се в началото на тази година , работих 40 години в една и съща фирма - частна , обикновен работник . Всичко беше на светло и се плащаше на НОИ . Пенсията ми е 3100 лева след увеличението от 1 юли с 12% .Съвет - в НОИ няма грешка - има формула - плащаш и накрая слагат чертата със Сметката .
47
3
 
6
 
! Отговори
Радвам се преди 6 месеца
Че няма да има коледни добавки,защото ги дават само на ниските пенсии.Моята е с десетина лева повече и не получавам добавки,Между другото ,имам две дипломи да висше образование,но заплатите ни бяха ниски в сравнение с необразоватите.
46
4
 
3
 
! Отговори
хе хе хе преди 6 месеца
Радослевчо, мойто момче, ти ако си платил и един лев данък, аз ще се прекръстя на Асан /не Василев/. данъкът ти го удържа и внася Посолството или съответното НПО, което ти е работодател. Осигуровките също. Накрая ти си получаваш, колкото там получаваш, за да дразниш нормалните хора. Така че недей вряка много и се готви да гласуваш за кандидата на ДС. който не бил комунист, а много капиталистически капиталист:)
45
5
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 46: НОИ да си смята каквото иска, но с 2 милиона пенсионера, 1.5 милиона Христо Христовци и 1 милион държавни *** от 6 милиона население сега защо си мислиш, че като се пенсионираш след 30-40 години ще има работещи да ти изплащат пенсията? Или си мислиш, че в НОИ има натрупване на капитал и, че ще има пари тогава специално за теб?
44
4
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 46: внасяш в общата каца, идва време да се пенсионираш, изчисляват ти пенсията и ще имаш да взимаш защото няма достатъчно работещи за да внасят за голямата пенсия която уж трябва да взимаш. ПП: частни фондове не влагат във високо рискови активи и затова печалбата им е ниска мозъчно донорче! Чел той комуниста днес и пак не разбрал за какво става на въпрос!
43
4
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 28: нали циврите срещу криенето на данъци? Еми направете индивидуални партиди в НОИ, защото в момента аз нямам стимул да се осигурявам на реалните си доходи след като след 20-30 години като се пенсионираме ще взимам с 50 лева повече от теб! Аз да си плащам данъците, ти да караш на минимална и заплата в плик и накрая ще взимаме наравно защото са ти индексирали пенсията спрямо инфлацията! Е къде ми е стимула да внасяме? Кажи бе комунист?
42
3
 
4
 
! Отговори
DO Радослав преди 6 месеца
С твоя акъл и без НОИ ще взимаш пенсия от 1 лев .НОИ отчита осигурителния принос по години трудов стаж и внесени осигуровки . Частните Фондове отчитат само пари - тоест - солидарен и капиталов принцип .Ще ти дам един пример - ти лично се осигуряваш в ЧПФ - парите ти са инвестирани в Уолстрийт в биткойни - Хамас напада Израел и всичко се срива , включително и твоята пенсия .
41
5
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 28: знам, че си дърт комунист и изповядваш най чистата форма на комунизма, а именно, чуждите пари са най желани! НОИ е фалирал от десетилетия заради такива като теб, държавни *** които чакат частника да внесе, за да има за тях! От обща каца се краде най сладко! С тези изкуствени вдигания на пенсии хора с 40 години осигурителен стаж взимат колкото социално слаби Христо Христов който цял живот е бил в маалата и се е прехранвал с бране на метали!
40
4
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 6 месеца
До 18,19,23: 1. Нали имаш лихва! 2. Съгласен съм, да си махна парите от НОИ и да ви оставя да ви плащат пенсии от парите дето сте ги внасяли, тия дето ги няма! 3. От 2000, ама с мижав процент спрямо НОИ е вноската. Внасяш в НОИ 100, в ЧПФ 5 и очакваш същия резултат? А, че НОИ е фалирал от десетилетия? Че скоро даже от държавния бюджет няма да могат да я кърпят тази продънена каца? Тогава ще взимате пенсия голяма и истинска като на Боко и Шиши обещанията!
39
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Ало Тиквата,ние пенсионерите искаме да станем като Гърция,ТАМ ЩЕ дават Коледни добавки на пенсионерите
38
1
 
1
 
! Отговори
юряяя! преди 6 месеца
Дерогацияя!!
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 38 - Повече ми звучи, че те я яд и гледаш, да ги очерниш, без да предлага решение на проблема (не, че има такъв).
36
5
 
11
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 6 месеца
Програмист взема средно 7хил лева и има над два апартамента. Въпреки ,че взимат такива колосални доходи, програмистите масово се регистрират като ООД-та , сключват междуфирмени договори а не трудови и се осигуряват на минимума. Така избягват да плащат осигуровки и за пенсионерите няма.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 29 - Данък, да, но тук говорим за осигуровки.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Анонимен 33, защото всички плащаме." - Ти плащаш, за да имаш ТИ право на обезщетение за беразботица, за да ти расте на ТЕБ пенсията. Вече пенсионирания нито ще получи повече пенсия, нито ще излезе на борсата.
33
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 33, защото всички плащаме. Това, е работи е лично негово решение и няма основание да получава повече само защото е пенсионер. Да освобждава мястото и да си седи в заслужена почивка. Кой получава и песния, и заплата... че и не иска данъци да плаща. Егаси наглостта вече!
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 30 - И защо да плаща човека? Нито ще му се вдигне пенсията, нито ще получава обезщетение за беработица ... аман!