Д-р Николова: Е-рецептите лишават колеги от възможност да лекуват

София не е България
24 окт 2023 10:51, Стела Стоянова
11
Д-р Николова: Е-рецептите лишават колеги от възможност да лекуват
Снимка БГНЕС, архив

Седмици след като се въведе новата електронна система за издаване на електронни рецепти, пациенти и лекари се сблъскаха с редица трудности. Някои от тях настояват да се върнат хартиените рецепти. От Министерството на здравеопазването обаче твърдят, че връщане към хартиения вариант няма да има.

"Поне за някакъв период от време трябва да има възможност да се издават и двата вида рецепти - хартиени и електронни. Да, личните лекари ще изписваме електронно рецептите, но за колегите, които са в невъзможност да извършват това нещо, трябва да имат възможност да изписват хартиени рецепти", каза пред БНТ д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Български лекарски съюз.

Тя коментира, че на вчерашното спешно заседание в здравната комисия не са взети конкретни решения, но са били изслушани всички страни.

Още по темата

"Лишават се колеги от възможността да упражняват професията си с тези електронни рецепти. Лишават медици от възможността да изпишат терапия за пациент. Предписването на лекарствата касае възможности свързани и с техниката, трябва да имаш добър телефон, добър интернет. Но София не е България. Това се очертава като голям проблем за спешните медици. Много други колеги пък нямат РЦЗ номер, не са регистрирани като лечебни заведения и не могат да предпишат терапията на своите пациенти", коментира д-р Николова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: лечениее-рецепти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 6 месеца
Do popa ot poduene. И за каква аванта става въпрос. Или повтаряш копейки новите опорни.
10
8
 
3
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 месеца
заглавието трябва леко да се промени: "Е-рецептите лишават колеги от възможност за аванта"...
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Д-р Гергана Николова - МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ!!!!!!!!!!!
8
8
 
2
 
! Отговори
Хм преди 6 месеца
Ха колегите ѝ не били регистрирани и това е някак си проблем на системата? Пълни глупости.А до техниката да не говорим. Както всеки един лекар знае. Системата е от близо две години в "тестов" период. Стига някой лекар да си е мръдна пръста да издава чрез нея. Дали са им време. В това число и да си закупят техника. Която възлиза на има няма 600лв. Раздели го на две години и да видим. Левче на ден от печалбата за две години. Направо умирам от смях.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Д-р Хинков,какво търсите при тези шарлатани?
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Този човечец д-р Хинков изобщо не е за там! Да се оттегля докато е време,да прекъсне опетняването на името му! Да не се излага повече,не е такъв човек! С най-добри чувства,д-р Хинков,но не ви подхожда този пост !
5
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А бе стига сте дърпали обществото назад! 21 век сме! Всички имат смартфони,дори и старите бабички цъкат по форумите! Вестници никой вече не продава,цялата информация е в мрежата,няма аналогови телефончета дори на село! В цяла Европа рецептите са електронни,е като отидеш на лекар ти изписват на хартия,но в аптеката гледат кода с твоите данни! Стига глупости!!!
4
2
 
16
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 6 месеца
Как може ние обикновените българи да защитим своите права за лечение за достъп до лекарства КОЙ ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ ШАРЛАТАНИ
3
0
 
16
 
! Отговори
Асан преди 6 месеца
Фелдшеро на сели нема айфон и компютер ;)))
2
0
 
14
 
! Отговори
МВР РУХНА преди 6 месеца
МВР са се продали на Роми, полицаите не реагират за престъпления извършени от Джипси, проверете! Полицията в България е ПРОБИТО от роми в цяла България!
1
2
 
21
 
! Отговори
ъ преди 6 месеца
Важно е приятелските IT фирми да вземат парата и управленците да отчетат успехи в дигитализацията пред онези в Брюксел. Че щели да измрат бадева още няколко десетки хиляди българи, на кого му пука? Изходът от електронната ситуация в БГ е един здрав бой по кратуните на управленците. За предпочитане е боят да е аналогов.

Спонсорирани публикации