Ще избегнем стагфлация, но ще има съществено забавяне на икономикатa

Бивш зам.-министър: Няма изгледи цената на петрола скоро да падне
24 окт 2023 19:45, Анисия Иванова
10
Ще избегнем стагфлация, но ще има съществено забавяне на икономикатa
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не очаквам висока инфлация, която да доведе до стагфлация, но може би ще видим съществено забавяне в икономиката в средносрочен план. Инфлационните очаквания се дължат преди всичко на геополитическото напрежение и горещите войни в региона, което държи цените на суровините високи. Няма изгледи цената на петрола скоро да падне. Компаниите в САЩ ревизират прогнозите си за годишните продажби заради проблемите в Близкия изток и риска за ограничаване на транспортните коридори. Предизвикателствата с веригите за доставки се превърнаха в новото нормално, а "процесът на разкачане на Китай от Западния свят продължава с пълна сила". Това каза Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал", бивш зам.-министър на икономиката, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

През последните няколко седмици се наблюдава скок на доходностите по облигациите, както държавни, така и корпоративни, което значи, че компаниите и някои държави изпитват трудности при осигуряването на финансиране на своите дейности чрез облигации.

"Рязко скочиха доходностите и в САЩ, и в Европа. Инвестиционният рейтинг на американските корпоративни облигации вече носи над 6-6,5% доходност в долари, в Европа доходностите скочиха над 5% за такъв тип облигации. Това значи охлаждане на икономиката, проблеми с финансирането в средносрочен план на компаниите, както и по-малко възможности държавите да харчат пари, защото голяма част от приходите им ще отидат за обслужване на по-високи лихви по новоиздадените дългове".

Това е така, защото централните банки сигнализират към пазарите, че ще продължат вероятно политиката на вдигане на лихви или няма скоро да прибягнат до сваляне на лихви, поради продължаващите инфлационни очаквания. А инфлационните очаквания се дължат преди всичко на геополитическото напрежение и горещите войни в региона. Те държат суровините високи - нефтът отново се вдигна и няма изгледи скоро цената да падне, каза Янков.

"Инфлационното напрежение е всъщност това, което създава базата на вдигането на лихвата нагоре или доходност на дълга, защото американският петролен стратегически резерв е почти празен, САЩ трябва да започне отново да купува нефт на пазара. В същото време напрежението в Иран, което е свързано с войната между Израел и палестинците. Ако тя ескалира, това ще се отрази на цената на нефта, а и предлагането от Персийския залив ще намалее в световен мащаб. За това очакванията за инфлация, за продължаващо напрежение върху цените съществуват".

Най-малкото, което можем да очакваме от цената на петрола е да не отстъпва от сегашните си нива, обобщи гостът. Той се съгласи, че при тези сравнително високи цени на петрола нараства риска от рецесия за европейската икономика. "Това е охлаждащ механизъм - както високите лихви по облигациите и държавен дълг, така и високите цени на суровините са фактор за охлаждане".

Дългосрочно високите лихви, които се поддържат от централните банки, ще охладят инфлационния потенциал. Да, енергоносителите може да са на високи цени, но това вече е калкулирано в цените и няма да имаме нова, голяма инфлационна вълна, но потребителите въпреки това ще бъдат по-предпазливи в харченето си заради очакванията за рецесия. Но от друга страна това има охлаждащ ефект върху цените, обясни Янков. "Така че, аз не очаквам висока инфлация. Тоест, стагфлация - не, но може би съществено забавяне в икономиката - да, в средносрочен план".

За отражението на геополитическото напрежение гостът коментира, че американските компании ревизират прогнозите си за годишните продажби с оглед потенциален проблем в Близкия изток, а именно по-широкомащабен конфликт, който ще доведе до ограничаване на транспортните коридори за снабдяване на суровини, материали и готови стоки между САЩ и Азия.

"Отново говорим за проблеми с доставките, както на компоненти, така и на готова продукция. Става дума и за по-високи цени на базовите суровини и оттам идва ревизията за по-ниски продажби и по-ниски печалби. Съответно очакванията за по-ниски резултати водят до по-ниски цени на акциите. Всичко това много се ускори заради кризата с Израел".

Предизвикателствата с веригите за доставки се превърнаха в новото нормално, категоричен бе събеседникът.

Проблемите, идващи от напрежението по оста САЩ-Китай, Никола Янков коментира като каза, че "процесът на разкачане на Китай от Западния свят продължава с пълна сила". "Това е политически процес и се движи от усещането за риск на инвеститорите, че китайската държава, която е трудно предвидима, с оглед на начинът, по който там се взимат решенията, може да реши да направи рязка стъпка по отношение на Тайван или други регионални свои съседи в Южнокитайско море - да се ограничи търговията, да се наложи морска блокада или да се предприемат военни действия. Това би довело до изключително негативен сценарий и санкции върху китайски активи в чужбина".

"Това е причината китайците да продават американските си облигации - защото тези активи могат да се окажат блокирани в САЩ, както са блокирани сега руските активи в чужбина За това китайските суверени фондове постепенно намаляват своята експозиция, което прави Китай по-свободна като държава, за да действа без риск от санкции и блокажи. Но от друга страна самият китайски пазар, на който е трудно да участва чужденец, защото има квоти за инвестиране на чужди пари (...), се подкрепя от китайската държава, защото там са инвестирани спестяванията на стотици милиони китайци".

Големите пари в света се движат от американските и западноевропейските компании в бизнеса с управление на пари и това е нещото, което ще определя ценовите нива на световните борси, включително и на китайските пазари. Европейските компании за управление на активи реагират по същия начин като американските, каза още гостът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Аз Кочо преди 6 месеца
Кой го е еня за Русия?!
8
0
 
1
 
! Отговори
Аз Кочо преди 6 месеца
САЩ са най-големият производител в света на суров петрол и петролни продукти, те са най-големият производител в света на природен газ, те са голям износител на петролни продукти с висока стойност (бензин, дизел, реактивно гориво и др.), те са огромен износител на природен газ по тръбопроводи и LNG, той е огромен износител на други газове, като бутан, етан и т.н. Има най-голямата нефтохимическа индустрия в света и е огромен износител на продукти, произведени от нефтохимическата промишленост.
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Процесът на разкачане на Русия и Китай от колективния запад набира обороти и продължава с пълна сила. Сами се напъваха да изолират Русия и в резултат се изолираха от евтините ресурси.
6
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До 3 "Берем плодовете на продажните политици които ни навряха в европейския концлагер!" - 85% гласуват за ЕС и НАТО. Берем каквото посяха тези неграмотни про'с'таци!
5
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Още санкции!
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Инфлационните очаквания се дължат преди всичко на факта, че Хегемонът и Еесовската Зона трябва да си избият от някого милиардите помощи за бендеро-нацисткия киевски режим, към които се прибавиха и милиардите помощи за Израел.
3
3
 
8
 
! Отговори
Шефа преди 6 месеца
Къде видя в България икономика ? Берем плодовете на продажните политици които ни навряха в европейския концлагер!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма изгледи цената на петрола скоро да падне, защото дефицитът му в световен мащаб расте. Русия и ОПЕК нямат никакво намерение да увеличават добивите и да намаляват своите печалби. Който не е доволен да минава на зелена сделка. Да пита Акушерката за инструкции.
1
0
 
5
 
! Отговори
Лош преди 6 месеца
Не виждам как може да се забави нещо което не съществува.