Българинът обича пържола, животновъдството е нужно

Може да осъмнем с празни рафтове за ЧНГ заради нова наредба
25 окт 2023 11:00, Анисия Иванова
29

Българинът консумира около 30 кг свинско месо годишно. В битката със сивата икономика Министерството на финансите въведе нова наредба за транспортирането на местните продукти. Тя е в сила от 1 октомври за стоки, които са внос от Европа.

"Наредбата се отнася за фискалния контрол на стоки с висок фискален риск, каквито са месото и месните продукти. Всяка една стока от друга държава от ЕС трябва предварително да бъде декларирана в софтуер на НАП и това затруднява работата ни. Освен че предварително се въвеждат доста данни, трябва да бъдат информирани от НАП в колко часа даденият камион ще стигне до получателя. Ако има разминаване в количеството, което пристига, нямаме право да приемем доставката, трябва да уведомим НАП, за да направят корекция и след като получим уведомлението, можем да приемем доставката", обясни главният експерт в Асоциацията на преработвателите Диляна Попова в студиото на "България сутрин".

Един от проблемите за бранша е нуждата от назначаване на допълнителен персонал във фирмите, който да въвежда данните в софтуера към НАП. За 20 дни работа са установени и недостатъци - при готови документи не могат да бъдат нанасяни корекции.

Желанието на бизнеса е наредбата за стоки от България да не влиза в сила от 1 януари 2024 г., а да има отсрочка за оптимизация.

"Наистина проблемите ще са големи. Да не осъмнем някоя сутрин и в магазините да няма продукти. Трябва да се автоматизира софтуерът на НАП, да не блокира след 1 януари. Искаме да не се декларира ежедневно всяка доставка, а месечно получателят и изпращачът да декларират доставките", заяви Попова.

Пред Bulgaria ON AIR тя беше категорична, че новата наредба няма да изсветли сивата икономика, а само усложнява работата на легалните фирми.

Диляна Попова коментира и данните за промяна в консумацията на месо. В ЕС тя е намаляла минимално, но у нас тенденцията е друга: "Има леко увеличение на консумацията. Традиционно у нас консумираме повече свинско, затова то най-много се е повишило. Следва пилешкото месо. А овче и козе месо традиционно се консумират по празниците"

Свинско месо ежедневно похапват между 8% и 24% от възрастното население, а птиче - 7-17%. около 50% от децата консумират от 2 до 4 пъти седмично месо, което е в рамките на препоръчителния прием.

"Ние искаме да работим с българско месо, но е недостатъчно за месопреработката. В последните години се прокарва мнението, че животновъдството вреди на околната среда - не е точно така. В природата има равновесие, което не трябва да се нарушава. Не може да съществува земята без животновъдство. В България ще си продължи тенденцията за леко повишаване на консумацията на месо", убедена е Попова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
Аз 30 кг. свинско месо ги ям за има-няма 2 месеца. Тази статистика сигурно включва и вегани :))) Иначе 30 кг. за година да ядеш прави по 82 грама на ден. Тоест по 1 кебапче
20
1
 
0
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 5 месеца
Обича дъ апва пражола я . И ракия дъ пие.И чужди булки дъ такоаа. Обаче най могу обича Амортията .
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Когато отивам в ресторант искам Една Пържола от 200 лева.Ако Не дадат касов бон Не плащам.Не сме толкова богати,че си поръчаме евтини пържоли.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На бэлгарина му дай почивки,маса пиетне ядение и всички други около нено са виновни
17
1
 
4
 
! Отговори
Пояснявам преди 5 месеца
Няма ТКЗС, няма нито пържоли, нито домати, нито мляко, нито агнешко - има само фермери. Има само чесън от Китайската народна република.
16
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имаше време, когато коментарите бяха по-интересни от самите статии. Сега кремълскиъе тролллове въртят едни и същи опорки...
15
10
 
16
 
! Отговори
Урсулю : преди 5 месеца
"Никакви пържоли за колонията! Ще ядете щурци, скакалци и брашняни червеи! Бъдете демократи и евроатлантици! Спасете планетата от себе си! В името на нашите евроатлантическите ценности (каквото и да значи това...)"
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те другите не обичат пражоли...
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ликвидирахме плодовете и зеленчуците, сега ще ликвидираме и месото. Едни макарони не можем да направим като хората. Всичко е внос.
12
0
 
10
 
! Отговори
пак преди 5 месеца
стъкмистика,30 кг е общата консумация на месо,но мисирките обичат да украсяват за да изглежда всичко прекрасно,средната световна консумация е 34 кг месо на човек,в някои латиноамеринкански страни около 100
11
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това просто не е вярно .Българина обича куркума , киноа , елда и тн ...
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Па я ядем и кебапчета и кюфтаци!
9
7
 
13
 
! Отговори
РАБОТЕЩ преди 5 месеца
Стига сте плакали.Всичко трябва да се декларира,защото така сме си постлали-да се лъже,заради лично обогатяване.Ако всеки беше съвестен в работата си законите щяха да бъдат други-както е в ЕС.
8
1
 
13
 
! Отговори
Абе аз ли нещо не преди 5 месеца
разбирам или тоя казус е леко фантастичен? Ще поръчам от някъде 20 килограма от какво и да било и доставчикът ще се мине да ми прати повече, и не само това ами и аз ще кажа, че не мога да приема повече от поръчано... намирисва ми тая работа.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не сте забавни
6
7
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Българинът най-обича да пие на авантата, ама вече няма :))))))))))))) Скъпа е ракията.
5
2
 
3
 
! Отговори
по изгодно е в гол преди 5 месеца
емите кланници да се транжира . Гледачите на животни за пържоли да ги носят в германия и да ги продават . така ще изкарат нещо . тук нито субсидии , месокомбината го изкупува изгодно . стек рибай 600 гр 490 лв , или риба филе консерва .
4
2
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 5 месеца
асанке а ти най-обичаш юмашкУ мляко както много пъти си ни казвало...
3
2
 
24
 
! Отговори
... преди 5 месеца
няма скакалци да ям или соев бургер... ша ви у такоата
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Със скъпи зеленчуци хората ядат месо