Зърнопроизводители: Украински слънчоглед се внася като румънски

Българският трудно се търгува, има над 2 млн. тона
26 окт 2023 22:52, Анисия Иванова
29
Зърнопроизводители: Украински слънчоглед се внася като румънски
Снимка: БГНЕС

Членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите от граничните райони сигнализират за засилено преминаване на камиони, натоварени със слънчоглед. Според фермери, търговците вкарват слънчоглед от Украйна, след това го транзитират до България като румънски. Като такъв, той остава в България, без да се нарушават въведените ограничения в първа точка от подписания меморандум на 20 септември. Във връзка с опасенията за неизпълнение на споразумението, Асоциацията на зърнопроизводителите е депозирала писмо до премиера акад. Николай Денков и до министъра на земеделието Кирил Вътев.

Пред БНР председателят на Асоциацията Илия Проданов подчерта, че в момента от Румъния на ден влизат между 4 до 8 хил. тона слънчоглед.

"Това е изключително голямо количество слънчоглед. Това е може би капацитетът за преработка на всички предприятия вкупом".

По думите му купувачите са български фирми. Преработвателните предприятия са тези, които го вкарват, а камионите са основно украински и молдовски, уточни той.

"Колегите по места, където този слънчоглед се разтоварва, говорят с шофьорите на камионите и те казват: "Ние натоварихме в Украйна", казват и градовете, откъдето се товари. То е до болка и кристално ясно, че слънчогледът е украински".

Проверката на границата е по документите на стоката, обясни Илия Проданов. Според него сигурно има вариант за по-обстойни проверки на произхода на този слънчоглед. По думите му държавата може да изиска допълнителни документи, но към момента това не се прави. Той е категоричен, че държавата, заедно с бизнеса и бранша, трябва да намерят начин за излизането от ситуацията.

В същото време българският слънчоглед много трудно се търгува, а цената му пада всеки ден, отбеляза Илия Проданов. По думите му в момента цената е между 600 и 650 лв. на тон. В страната има над 2 млн. тона слънчоглед от старата и новата реколта.

"Ако ще продължаваме да си играем на котка и мишка, няма никаква полза нито за държавата, нито за нас, производителите. Трябва да се изчистят тези детайли - как ще се контролира, има ли волята, има ли държавата инструмента, за да го прави, ако не - да създаде такъв, и да сме сигурни, че интересът ни е защитен".

Зърнопроизводителите напомнят още, че има законодателни проблеми, които се "влачат 10 години". По думите на Проданов без волята на Министерския съвет и Народното събрание няма как да бъдат решени. Според него на първо място трябва да се разбере, че земеделието е приоритет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А украинската захар IZZI защо мирише толкова гадно?!
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те, зрънчатите г-на ще видят, като почне да се внася унгарски слънчоглед сорт Орбанчук, като украински!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ЕИИИЙЙ Зърнари ако ви няма храната в България ще е много АМА МНОГО ЕВТИНА....
16
2
 
2
 
! Отговори
До Обективен преди 6 месеца
Точно така, купи си украинско брашно и готви с украинско олио. То е за такива като теб . Яж, яж, ама повечко хапвай...То е баш за такива като тебе.Гълтай не спирай...
15
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 6 месеца
Тука има много "умници" ,които явно не могат да боравят с клавиатурите - а е много просто да отвориш брошурите и да се убедиш ,вместо глупости да пишеш. И брашно тип 500 от днес в Кауфланд има по 79 ст. Ако не е украинско какво е? А?
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да бе За това слънчогледовото олио падна цената му.Благпдсрим на,, родните"зърнопроизводители че ни увидомиха по какъв начин да свалим цените на олиото Само внос ..Само внос и цените падат.Останалото е неконкуренция и монопол...И ,,пачки" и ,,кюлчета"
13
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Безмитните стоки правят дъмпинг на цени а в случая не са поне качествени. Принудиха българите да ядат украинските отпадъци по неволя това е кофти.
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хляба от вносното жито лепне по устата а олиото е неприятно на вкус.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може би не си разбрал че украинските суровини са без мито а това е решение на държавата и правителството по заповед на щуката /от ЕК , но не ми прилича на пазарна икономика а нещо точно обратното. Съжалявам.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Производители БЪЛГАРИ и преработватели и търговци БЪЛГАРИ ( внасящи украинския слънчоглед ) не могат да се разберат помежду си, но държавата и правителството виновни. Производителите изглежда очакват на преработвателите да им се опре един пистолет в челото и така да отиват да купуват от тях.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До обективен е тррол да така е.
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Може да не ви допадат нашите производители но поне продукцията е добра за разлика от украинската.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цената на олиото е драстично ниска понеже на партидите изтича срока на по важно е че вноса на украинско масло прави дъмпинг или нещо такова. За качествените показатели няма да говоря защото нямам информация.
6
2
 
3
 
! Отговори
Обективен е трол преди 6 месеца
Преди малко лъга в Агри.бгБг, сега обикаля другите медии Айде изпий си олиото и лягай, дядка
5
2
 
20
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 месеца
Тия нашите зърнопроизводители искат като слезнат от Бентлито с младото гадже, да попитат трактористите, дето им орат нивите за по 800 лева заплата как върви. После да изсумтят недоволно, че бавно се работи, а им е купил трактори Ламборгини за половин милион всеки. И да няма евтин внос разбира се. И като си продадат продукцията на цена, която смятат за справедлива, тоест олиото по 20 лева ако може бутилката да се замислят къде да си купят имот в Европа, че тук си имат къщи по на 3 ката :)))
4
17
 
14
 
! Отговори
Слабоумни сте преди 6 месеца
Оставете това с цените бре !!! Качеството - отровата която консумираме ! Тоя слънчоглед е бъкан с радиация и какви ли не химикали! Всичката продукция от Украйна е американска собственост. Е*ахти простия народ!
3
5
 
9
 
! Отговори
Земеделец преди 6 месеца
Ясно е , че има такъв внос . Решението е смъкване на рентите в страната . Тази година която започва се очертава пак губеща . Цените на земята също ще паднат . Последната година тези които продаваха земя бяха полудели . Сега почват да се осъзнават . Цените на олиото няма как да паднат , а цените на хляба са странно високи . Дължи се на хлебопроизводители и търговци .
2
5
 
13
 
! Отговори
Зърнар преди 6 месеца
Ако може никакъв внос,... Да изкупят бугарските роби нашето олио и зърно на 5торни цени от тия в ЕС.
1
8
 
14
 
! Отговори
Обективен преди 6 месеца
Аз съм доволен - от голяма търговска верига си купих олио на 1,99 лв.

Спонсорирани публикации