БАН пуска онлайн правописен речник през май догодина

Достъпът до платформата ще е напълно безплатен
24
БАН пуска онлайн правописен речник през май догодина
Снимка: Pixabay

През май догодина официалният правописен речник на българския език на БАН ще бъде достъпен в онлайн вариант.

Дигиталният речник се изготвя по поръчка на МОН. Новата платформа "Берон" ще съдържа модули за правопис, правоговор и граматика.

Работата по речника върви в срок. Проектът се изпълнява от 2022 г. По него работят езиковеди от Института за български език, участват и специалисти от Института по информационни и комуникационни технологии.

"Днес хората търсят информация предимно в интернет. В плавното преминаване от хартията към електронното издание на речника, трансформирането на информацията в дигитална среда се оказа едно от предизвикателствата при изпълнение на нашия проект. Остава въпросът как да бъде структурирана информацията в дигитална среда", коментира пред БНР доц. Татяна Александрова от секцията за съвременен български език в Института за български език.

Достъпът до платформата ще е напълно безплатен.

Освен официалния правописен речник, са разработени и допълнителни ресурси, които се основават на случаи от езиковата практика и най-честите грешки в нея.

Предвидено е съдържанието на речника да се обогатява периодично, като така ще се преодолеят ограниченията на хартиеното издание, уточни доц. Александрова.

"Новите лексикални единици ще бъдат ясно сигнализирани при търсене и ще се знае кога са включени", добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: банречникправопис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много закъсняват. Такъв речник трябваше да направят още през 2010-2012 години.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Самоограмотяване-за който иска
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хубава новина на 01.11 . Супер ! Един правилно празнуван 24 май с достъпен речник на книжовен български език. Ще е от полза на много хора от различна възраст, етнос, професия, за всеки, който иска да ползва " Родна реч, омайна, сладка...."
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз мога по-бързо да го преснимам и да го кача
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре, значи евентуално можем да се надяваме и на по-грамотни постове в този форум. Ама догодина.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво ще купиш, бе, 2? Не можеш ли да четеш? Достъпът ще е безплатен. Ако си искал да купиш, вече 11 години го продават на хартия. 35 лева. Ама на безкнижните им се вижда много.
12
1
 
4
 
! Отговори
Риба на крив кюнец преди 5 месеца
Разгеле. Очаквах това да се случи, когато минем на квантови компютри. И тея като КАТ и синия талон. Като екостикерите по колите. Остава успокоението, че народ, който с хартиена разписка удостоверява наличието на електронна винетка, НЕ МОЖЕ да бъде унищожен!
11
2
 
3
 
! Отговори
Ооо преди 5 месеца
Това е нивото на българския БАН. Подготовка на правописен речник! Едно време правиха опити и изследвания с радиоактивни материали, разработваха се машини и съоръжения сега произвеждат - речник! Сигурно е пълен с чуждици и затова се е наложило преиздаване..
10
1
 
5
 
! Отговори
Vesko преди 5 месеца
Крайно време беше!!! Това е една добра новина.
9
1
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
" Селските " терикати и съучастници в корупционните схеми и практики показват някаква заинтересованост към българите с цел лично облагодетелстване на гилдията им .
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво! Каква иновация - ще имаме речник, при това онлайн! Невероятно, тези трябва да се кандидатират за Нобелова награда, или поне Грами минимум! Тъпотията е почти еднаква със звеното в БАН търсещо как да направи жълто паве. Хората имат ИИ, дето пише книги в реално време, а нашите умове щели да пускат онлайн речник ама догодина! Има джаджи с размера на писалка, които превеждат от десетки езици в реално време, а нашите ще пускат речник, при това онлайн (да не забравят да го направят платен,ей)
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А сайтаджиите не знаят какво е това чудо "Берон"! Името на д-р Петър Берон НЕ е включено в материала им днес за народните будители.
6
1
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Навремето се бе появила една програмка, мисля пак от старците на БАН, която можеше да коригира граматиката или по-точно да дава препоръки. Това бе преди 15 години...да се бяха забързали малко.
5
1
 
2
 
! Отговори
Браво бе. преди 5 месеца
30 години няма кой да препише една хартиена книга и да я направи на уеб страница. Сега да помислят освен като уебсай да се направи и като приложение което да се инсталира на операционна система, мобилна или десктоп и да може да се ползва и без интернет връзка.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Май догодина" като май месец догодина или като май ще пусне догодина но може и да не го пусне
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Две години за един речник. Това е страхотна производителност на труда. Особено, ако се използва готова платформа, върху която просто се преписват вече съществуващи хартиени варианти. Копи пейст и готово. Само дето в БАН сякаш са преписвали по една дума на час.
2
2
 
1
 
! Отговори
е все е нещо , преди 5 месеца
ще го купим . Лекарство за ковид не измислиха . 5 валентна ваксина българска също . Науката е важна .
1
4
 
3
 
! Отговори
Банан преди 5 месеца
В БАН знаят ли колко букви има в българската азбука?