КНСБ иска още 86 млн. лева за заплати в сектор "Култура"

Синдикатът настоява бюджетът за култура да достигне до 1% от БВП
1 ное 2023 11:35, Стела Стоянова
18
КНСБ иска още 86 млн. лева за заплати в сектор "Култура"
Снимка БГНЕС, архив

"Имаме нужда от култура не за да пълним оборотите на големите компании, а за да имаме духовен живот.

Държавата отстъпи от функция "култура" през последните две години и половина в момент, когато кумулативната инфлация беше между 30-35%. За функция "Култура, спорт, почивки дейности и религиозно дело" бюджетът е осигурил 1.1 млрд. лв. или 0,56%. Като оставите само култура, са 838 млн. лв. или 0,4% от БВП. Това е функцията с най-малко пари".

Това заяви главният икономист и директор на ИССИО / Институт за социални и синдикални ицследвания и обучение/ Любослав Костов по време на пресконференция, на която бяха представени исканията на КНСБ към Бюджет 2024 в сферата на културата, предаде БГНЕС.

"За следващата година БВП ще бъде 205 млрд. лв. Нашето глобално искане с хоризонт от няколко години е тези разходи да станат 1% от БВП.

Още по темата

Ако министърът на финансите реши веднага да приложи тази мярка за следващата година, то парите за култура в Бюджет 2024 трябва от 800 млн. лв. да станат 2 млн. лв. още от догодина", добави Костов.

Той уточни, че настояват за ръст на стандарта. "Това, което искаме, е минимум 35% ръст на стандарта за музеите, националната библиотека, читалищата и т.н. Като всичко нагоре е добре дошло, но това е минимум, от който ние няма как да отстъпим", посочи той и каза, че настояват за допълнителни 38 млн. лв. за читалища, 11 млн. лв. за регионални библиотеки, 10 млн. лв. за музикалните дейци, и 6,2 млн. лв. за професионалните фолклорни ансамбли.

"Говорим за 86 млн. лв. повече в Бюджет 2024 г. за ръст на заплатите за всички, които изброих", обяви той.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов каза, че всички в държавата сме длъжници на хората, работещи в сектор "Култура". "Тези нива на заплащане в културните институти са меко казано обидни за работещите в тях", смята той. Капитанов призова всички работещи в сектора да защитят своите доходи, и ги прикани да се включат в днешния протест. "Днешното действие, което се случва в София и цялата страна, е само първата крачка, ако исканията не се осъществят", поясни Капитанов.

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев посочи, че няма статистика за това колко хора са напуснали сектор "Култура" заради ниски възнаграждения. "Работещите в сферата на сценични изкуства в България са 2500 човека. Ако държавата не може да се погрижи за общо 5000 души в целия сектор, то каква е тази държава? Ние не чакаме само на държавата. Ние за тези доходи работим всяка вечер, репетираме всеки ден, пълним зали и правим проходи, които влизат в държавата, и е логично тези приходи да се върнат под някаква форма при хората. Ние връщаме като културна индустрия в Бюджета около 5-6%, а получаваме 0,4%", каза той и допълни, че България категорично има много талантливи творци.

"Много голям става проблемът в това, че тези 51 държавни културни института в цялата страна вече се задъхват от липса на хора, които да работят там. Младите колеги, които завършат в НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят в Народния театър", каза той и добави, че заплатите в провинцията са унизителни. Според него в най-скоро време в извънстолични театри няма да има кой да играе.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: БВПкултураБюджет 2024
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма пачки за култура,има за Украйна и стадиони
10
1
 
0
 
! Отговори
Zemedelec преди 5 месеца
Учил съм с любо тлъстото, рядко *** хитряга на държавна хранилка!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кога в България ще си отиде социализма ? Нали идеята е да сме равни а пазара да реши кой е културата и кой да стане ,,кадри,, за ,,бизнеса,, ? Не може държавата да решава кой ше прави култура и кой не . То по принцип *** и мошеници винаги ще има точно работа на държавата е да не им дава парите на данъкоплатеца . Това е липса на държава . Не може Холивуд да фалира а ние по социалиатическия принцип да издържаме тия .
8
6
 
0
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 5 месеца
Програмист взема средно 7хил лева и не го е еня нито за култура нито за духовност. И в същото време точно тия програмисти много обичат да се женят за актриси за да има кой да им възпитава децата. Ако не се вдигнат данъците на програмистите България няма да се оправи.
7
1
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
Тези синдикати продължават да ограбват хората които си плащат членски внос и държавата.
6
5
 
1
 
! Отговори
Johny преди 5 месеца
До алоо,ти от коя колиба изпълзя ,че не знаеш ?Всички плащат и то доста повече от Бг.Дори Македония в Румъния е повече от двойно!
5
3
 
8
 
! Отговори
алоо преди 5 месеца
Има ли друга европейска страна,която да плаща заплати на актьори?!?!?!?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КНСБ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Финансирането за музеи и библиотеки трябва да е сериозно. Театрите обаче са нещо друго. Ако те изкарват толкова много пари , колкото той твърди ( пълни зали и т.н.) да им оставят парите при тях. Театрите да са на собствена издръжка. Ако се справят добре ще имат много високи заплати. Ако не се справят добре - не си пълнят залите , значи ще са с по-ниско заплащане. Абсурден е призивът " те са 5000 в страната и държавата да се погрижи за тях" .Те не са с увреждания, че да имат нужда от грижи.
2
0
 
2
 
! Отговори
карачанаков преди 5 месеца
Само да питам кой беше 86 на изборите и има ли някаква връзка с тези 86 млн. например гласуваме с 86 и получаваме 86 млн.
1
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 5 месеца
Пари нема действайте :)))