Пациенти с диабет: Спрете незабавно реекспорта на инсулин

Това са 150 000 човешки съдби, пишат те
Обновена: 1 ное 2023 23:05 | 1 ное 2023 19:04, Стела Стоянова
0
Пациенти с диабет: Спрете незабавно реекспорта на инсулин
Снимка БГНЕС, архив

За незабавно спиране на реекспорта на инсулини настояват в отворено писмо пациенти с диабет и техните близки.

"Не може в 21 век да сме подложени на геноцид заради лобита, печалби и реекспорт. Не може заради интересите на шепа фирми да ни превръщате в заложници. Ние не сме просто статистика. Зад всяка цифра стои човешки живот", пишат авторите в апел до премиера, управителя на НЗОК, министъра на здравеопазването, финансовия министър, депутатите, членовете на КЗД и ИАЛ, до омбудсмана и дори до председателя на ЕП. Конкретният повод е липсата на инсулини „Фиасп“ и „Тресиба“ в аптечната мрежа у нас.

"Оцеляхме в условията на COVID епидемия, оцеляваме и днес в условията, в които ни поставяте с липсата на желание да се справите окончателно с този болезнен проблем, а именно – липсата на инсулин! Вие имате властта и лостовете да прекратите тази война срещу инсулинозависмите деца и възрастни. Тази борба за всяка капчица инсулин не може да продължава, заявяват в позицията си "185 деца, майки, бащи, братя, сестри, родители, нищожна част от всички инсулинозвисими пациенти в България", пише скенер.нюз.

Около 40 000 инсулинозависими пациенти с диабет тип 1 и приблизително 110 000 хиляди с диабет тип 2 са на инсулинова терапия.

"Това са 150 000 човешки съдби, зависими от вашите решения“, подчертават авторите на писмото. Те заявяват, че с липсата на инсулин в аптечната мрежа са поставени в условия на дискриминация по признак увреждане. „Без инсулин, няма живот. След 96 часа без инсулин, настъпват тежки, фатални и необратими усложнения. Спрете реекспорта сега", настояват авторите на отвореното писмо, чийто инициатор е Деяна Стоянова, майка на 12-годишната Джулияна, която е на терапия с инсулин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари