Учени от БАН с награди за високи научни постижения

Тържеството бе по повод Деня на народните будители
Обновена: 1 ное 2023 14:23 | 1 ное 2023 14:23, Красимир Ангелов
14
Учени от БАН с награди за високи научни постижения
Снимка: БГНЕС

Трима учени от Българската академия на науките получиха почетен знак „Марин Дринов“ на лента на тържествено събрание по повод Деня на народните будители.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски връчи отличията. За високи научни постижения в областта на социологията на образованието наградата получи проф. Пепка Бояджиева. Проф. Владко Мурдаров беше отличен за значителни заслуги в областта на българското и славянското езикознание. Проф. Нели Косева беше наградена за многостранната си обществена, организационнна и експертна дейност и за значителния си принос за издигане авторитета на Българската академия на науките, както и на българската наука, у нас и в чужбина.

Заместник-председателят на Академията чл.-кор. Евдокия Пашева откри празника, който се проведе в зала „Проф. Марин Дринов“.

"Не е редно само на първи ноември да честваме и да си спомняме за тези мъдри мъже и жени, които прозряха, че духовното будителство и духовното просвещение са в основата на развитието на един народ", каза заместник-председателят на Академията чл.-кор. Евдокия Пашева . Тя допълни, че най-доходоносната лихва е от инвестицията в наука и образование.

"Вярно е, че в момент на безверие и политическо лутане обществото обикновено се обръща към миналото си, за да търси духовните стимули в действията и идеите на своите предци. И в нашето съвремие има достойни хора", каза чл.-кор. Евдокия Пашева.

На тържественото събрание в БАН награди от Съюза на учените в България получиха трима учени от Академията. В категорията до 35-годишна възраст бяха отличени д-р Десислава Гергинова и д-р Мария Аргирова от Института по органична химия с Център по фитохимия. За високи научни постижения беше награден чл.-кор. Христо Найденски от Института по микробиология. Отличията връчи председателят на Сьюза на учените в България проф. Диана Петкова.

По повод Деня на народните будители в БАН беше представена изложба, посветена на 170 години от рождението на Стефан Панаретов – общественик, дипломат, възрожденски просветител и един от най-големите дарители на Българската академия на науките. Експозицията е подготвена от Централната библиотека и Научният архив на БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Eдин Българин преди 5 месеца
Мурдаров е доказано ДС ченге!
12
3
 
3
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 5 месеца
Че има ли учени в БАН бегоеба. Там са само синодални старци дето човъркат под полите на младите чистачки
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Юлиан Ревалски е от Симитли
10
3
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
Бояджии и лападжии . Поредната подигравка с българският народ и още повече на тези , които сме от български произход . Отново се показва манталитета на " децата на социализма " . Днес вече е явен . Това показва , че няма промяна в стила на работа и общуване на всички държавни институции и служители . Тоталитаризма очевидно е на мода в Република България .
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
СТОЛЕТНИЦИ ПО ДЪНКИ... САМО В БАН
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТОВА СА ПРЕДСМЪРТНИ НАГРАДИ
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Учените от БАН наскоро са успели да кръстосат... крака и седят така по цял ден!
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То в БАН са останали само крадливите старци с хилядни пенсии и смучещи фонд научни изследвания и европроекти. Глейте ги, с бастуниии в ръцете и па се бутат да крадат.
5
0
 
8
 
! Отговори
До Фонд научни из- преди 5 месеца
следвания /3/ Не ми говори за този фонд. Освен разобличителната книга за далаверите му, написана от проф. Хорозов, имам и лични наблюдения как един неголям институт подви опашка пред бившия Председател на Съвета на партийните секретари (в един от някогашните Единни центрове на БАН) и прати в този фонд като свой представител бившата парт.секретарка на първичната партийна организация в същия институт. Жената беше потресаващо неука и патологично злобна. Сътвори много пакости и във Фонд "Научни изсл
4
0
 
7
 
! Отговори
Свидетел преди 5 месеца
Видях едно научно постижение, беше високо 3 метра! Не е ниско.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много уважавам признанието, което макар и рядко, но все пак някои наши учени получават в чужбина, без да са били преди това препоръчани от българска страна на някой чужденец, от когото зависи награждаването и който има някакъв келепир от връзки с България. Но никак не уважавам и не обръщам внимание на наградките, които днешните нашенски учЕни се дават един на друг.
2
5
 
2
 
! Отговори
фонд научни изследва преди 5 месеца
ния пръщи и се къса . големите множество научни проекти с патент търсят фими да ги плащат . Нобелови лауреати още няма и няма скоро да има . Е ами да подкрепят правителството и да му помагат . Не е нужно БАН да работят и финансират Украйна .
1
0
 
8
 
! Отговори
Краденето преди 5 месеца
На лични данни сьщо