Българинът дава най-много пари за здраве от джоба си в Европа

Страната ни се нарежда на последните места по демографски показатели
3 ное 2023 21:30, Анисия Иванова
30
Българинът дава най-много пари за здраве от джоба си в Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тепърва ще наблюдаваме риска от това да не може да се лекуваме заради липсата и застаряването на кадрите у нас. Българинът е един от европейските граждани, които дават най-много пари за здраве от джоба си, това коментира д-р Боряна Алексиева, съпредседател на Комитет "Здравеопазване", Американска търговска камара в България, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Гостът смята, че тепърва ще видим у нас риска от това да не може да се лекуваме заради липсата и застаряването на кадрите.

"Здравеопазването не би трябвало да се третира като разход, а като една естествена инвестиция, която да влезе и да бъде заложена в програмите, мисленето и приемственост във всяко едно правителство“, допълни гостът.

В последните 20 години се наблюдават големи промени и нарастване на бюджета в здравната система, но все още тези инвестиции са малко, смята гостът. Вижда се, че частните инвеститори като фармацевтичните компании, тези за проучвания и оборудване, трудно оцеляват. Целта е да се намери формат, в които управляващите, Министерството на здравеопазването, здравната комисия към Народното събрание, Български лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса да имат еднакви посока и тон, като поставят българския пациент в центъра на системата.

Въпреки големите инвестиции в последните години, България се нарежда на последните места по демографски показатели.

"Българинът е ощетен, от гледна точна на това, че е един от европейските граждани, който дава най-много пари за здраве от джоба си“

Виждат се стремежът на правителствения и неправителствения сектор за инвестиране в профилактика, извънболнична помощ и насърчаване на ранната диагностика да бъде осъществена. Американската търговска камара и другите търговски камари можат да помогне с идентификацията на пробойните в здравната система, нуждата за оптимизация на разходите и бюджетирането.

Част от доклада на Американската търговска камара, представен на конференцията, показва, че българинът масово възприема всичко свързано със здравеопазването като разход, гостът обясни, че трябва да се мисли в посока, че това са инвестиции за здраве. Тя каза, че българските граждани са първи по отношение на „out of pocket” (извън джоба) разходите, които са различни от разходите предвидени за тяхното лечение.

"Почти 50/50 е инвестицията на държавата и личната инвестиция на българските граждани“

Българското здравеопазване има широки възможности за развитие, но бизнесът не може да се справи сам с тази задача, за това трябва заедно да се работи с всички, които имат глас, политическа воля и политическо желание, за да съдействат, обясни гостът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всъщност плаща най-малко. Като процент е най-много, но като сума е най-малко. Второ, здравните ни осигуровки са много ниски, както и пенсионните.
17
0
 
2
 
! Отговори
Роза преди 5 месеца
Да,наистина лечението стана адски скъпо!Всеки се справя както може.Моят личен лекар ми каза,че лекарствата в БГ били най-скъпите в Европа!Затова,като ми предпише рецепта,аз преценявам кое да купя и кое не.Същото е и с лекарите-с годините се научаваш да различаваш способните и човечни медици от алчните и некадърните.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нормално за територия с пропаднала столица софия
15
2
 
4
 
! Отговори
Иван Анисий : преди 5 месеца
Нали затова превърнахте болниците в търговски картели,издевателстващи над болни и нуждаещи се от лекарска помощ хора? В същото време прогонихте кадърните лекари заради мизерни условия на труд и ниски заплати,докато вашите шефове на болници се чудят какъв цвят да изберат за новото си мазерати,а Ботоксовата принцеса завлече едни тлъсти 70 млн от Александровка и още няколко чекмеджета през ковиТ пЛандемията!Здравната=офшорки,джобчетата и чекмеджета! И после ревете нЕма пари,баце!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
проста нация
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ТазИ лекарка още малко ще поиска и боткоса и да плАтиме. Щоти лекаря и работел със застраховки
12
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Е,,как така ,нали само с туршия и ракия ще се лекуваме и ще сме най...
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-доброто лекарство е чиста водица, чист въздух, светещо слънчице, чиста храница, чисти мисли, радостен живот без докторски стресове!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами българинът щом си гласува все за същите, значи е доволен!!!!
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спомням си преди 28г. имаше грипна епидемия и ми потече *** от носа и понеже имах иншуранс отидох на доктор и той ми предписа нещо за пръскане в носа. Като пръскам спира. Но на следващия ден пак тече. И така един месец. Отидох и си купих следващата пръскачка за носа и пак пръскам и така три месеца. После се замислих... та ако не се бях пръскал до седем дни Гриповите сополи престават. Оказа се че това пръскало е било експериментално и от 28 години престанах да ходя на пекари и съм здрав!
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българинът дава най много за здраве защото иска да живее. На запад не е по добре, болни хора чакат по дълго от Бг за прием, редът им идва не по записан номер, а по спешност.Хората чакат и обаждания за прием при специалист по месец и повече, системата им не е по добра. Не е по евтино, а ако няма осигуровка лошо. Безплатно лечени беше при бай Тошо. Евтини лекарства за стотинки пак при него. Лекари и зъболекари в поликлиники ,в училища,детски градини, села и градове. :))
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
и не получава нико от сърце честит геноцид
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-ниската здравна вноска в Европа - 8%, върху най-ниския доход в Европа. Най-ниския процент от бюджета за здравеопазване в Европа. Ако това не е вярно - здраве.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-много дава или, по-скоро, най-много му вземат?
4
0
 
9
 
! Отговори
България е на първо преди 5 месеца
в класирането за последни места! Само не разбрах споделянето на тази и подобни информации какво ще промени и как ще помогне. Някой да ме светне от тукашните разбирачи, или самият журналист да има предложение???
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
да, така е. В Германия плащат 16 % от брутната заплата. За това не дават от джоба си ;)
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Но пък и имаме най-малките здравни осигуровки спрямо доходите. И маса народ, който нищо не внася. Не може хем никой нищо да не внася, хем здравеопазването да е топ. Като добавим и кражбите и злоупотребите със средствата на касата от болници и лекари и хоп, ето ти българското здравеопазване. Изходът е лични здравни сметки, в които всеки сам спестява и са си лични. Същото е и за пенсиите. Системата Общ кюп отдавна не работи.
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много ни са алчни докторите, затова е така.