44,8% от българите не вярват, че можеш да се лекуваш добре без връзки в лекарските среди

69% са категорични, че нямат равен достъп до специалисти
4 ное 2023 19:57, Нели Христова
50
44,8% от българите не вярват, че можеш да се лекуваш добре без връзки в лекарските среди
Снимка: БГНЕС

Половината българи не вярват, че могат да получат добро здравно обслужване без връзки в лекарските среди. А тенденцията за недоверие се запазва устойчиво през последните четири години. Това сочат данни от представително проучване, проведено от Националния център за парламентарни изследвания.

44,8% от участвалите в проучването отговарят отрицателно на въпроса “Възможно ли е да получиш добро здравно обслужване у нас, ако нямаш връзки с лекари”, съобщават от "24 часа".

49,6% пък не вярват, че е възможно да получиш качествено здравеопазване в малък град. Интересното е, че на това мнение са и столичани. А 60,3% са убедени, че е невъзможно, ако не си платиш услугата.

Проучването на тема общественото мнение по актуални проблеми в сферата на здравеопазването е проведено в периода 15-28 септември 2023 г. по метода на полустандартизираното интервю сред над 1000 пълнолетни българи от цялата страна.

Най-големи критики здравната система отнася по отношение на достъпа до специалисти в малките и отдалечени населени места, бързината на спешната помощ и контрола над здравните заведения.

От проучването става ясно, че ситуацията с лекарите в малките населени места се влошава. 69% са категорични, че нямат равен достъп до специалисти, а през 2019 г. те са били 63%. Увеличение има и при тези, които посочват, че в населеното им място няма болнично заведение - от 27 на 33%.

5257 са населените места у нас към края на 2020 г., от които 5000 са села, а останалите - градове, по данни на Националното сдружение на общините в България. Лични лекари обаче има регистрирани в едва 239 града и 627 села. В още девет града и 491 села има джипита, работещи на непълен график. Във всички останали 929 малки града и 3882 села, в които живеят 800 хиляди души, или 12% от населението на България, достъп до първична медицинска помощ няма.

63,4% от запитаните не са сигурни, че биха получили качествена медицинска помощ. Проблемът обаче не е в лекарите, тъй като отново според близо 2/3 от запитаните в България има много добри специалисти, а в липсата на съвременна апаратура и добро оборудване (46%), на улеснен достъп на пациентите до квалифицирана медицинска помощ (34,9%) и на достатъчно информация къде може да се потърси качествена услуга (31,1%). От анализа на данните става ясно, че значителна част от хората, които се оплакват от ограничен достъп до здравеопазване, през последната година не са лекували свое заболяване именно заради отдалеченост на болничното заведение или липсата на лекар специалист.

Като решения на проблема анкетираните предлагат подобряване на контрола на всички нива, на условията в държавните болници, както и повишаване на заплатите на специалистите.

Повече от половината българи смятат, че здравната система не осигурява нито навременна спешна помощ (недоволството тук е нараснало с 9% спрямо 2019 г.), нито добри условия за лечение в болниците.

Държавата не помага за намаляването на употребата на цигари, алкохол и наркотици

Мнението е категорично - посочено е от 80% от попитаните. Според анализаторите обаче проблемът в това отношение се задълбочава, като в края на 2021 г. почти половината смъртни случаи в страната са вследствие именно на вредни навици.

Ниската оценка за ролята на държавата се оправдава и от резултатите - 35% са посочили, че имат хронични заболявания, спрямо 31% преди четири години.

Очаква се обаче през следващите години това да се промени, тъй като в основата на Националната здравна стратегия 2030 са инвестиции с цел ограничаване на рисковите фактори като пушене, алкохол, наркотици и нездравословно хранене.

Любопитни са и причините, на които запитаните отдават здравословните си проблеми.

Според 43% са в резултат на стрес на работното място, според 30% - на липса на пари за качествени здравни услуги, а 28% смятат, че са заради нездравословно хранене.

Все пак изследването отчита и положителни резултати най-вече по отношение на профилактиката 59% са обяснили, че са доволни от профилактичните прегледи спрямо 39% през 2019 г., а 42% са похвалили съвременната и точна диагностика на заболяванията.

Плавно се увеличават желаещите да има частни здравни фондове, които да действат успоредно с НЗОК, като вече са 23%.

От данните става ясно, че повечето от тях са в добро здраве и заплати над средната за страната. Идеята е, че по този начин парите ще се събират в индивидуална партида и всеки ще ги разходва за себе си. Такова е желанието на близо половината от запитаните - 48%, макар и част от тях да предпочитат да остане само здравната каса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А сега напишете и колко са починалите от Ковид в тези градове и села, където има само ГП или няма доктори.
37
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Бялата мафия е по-опасна от наркомафията.При наркотиците имаш избор.Може да употребяваш или не.Ако се разболееш,неизбежно попадаш в лапите на бялата мафия.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само 44, 8%? Не вярвам всички останали 55, 2% да са с връзки. Има нещо гнило в изследването.
35
2
 
2
 
! Отговори
праватаНАлекаря преди 5 месеца
И АВТОРИТЕТА НА ЛЕКАРЯ БЯХА ОТНЕТИ, КАКТО И НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ !!! ПОЛИТИЗИРАНИпрофесии ОЗНАЧАВА КРАЙ НА ПРОФЕСИОНАЛИЗМА И НАУКАТА !!!
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На всички е ясно, че се лекуват само богатите за останалите се имитира дейност и се източват пътеки. За 33 г. здравеопазването удари дъното и българите намаляват стремглаво. Болниците трябваше да са държавни и вместо тази голяма субсидия да се дава на 240 изедници, парите да отиват в държавните болници. Така само се подиграват със здравето на хората, а ако си беден умираш. Зъболекарството е същото, хората масово са без зъби поради липса на пари.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хората с ковид ги лекуваха само от ковид и не им правеха никакви други изследвания и не им даваха лекарствата за другите болести, което всъщност умори много хора. В чужбина ги изследваха от до и ги лекуваха, но тук само си вземаха допълнителните пари и хич не се напрягаха. Много възрастни хора си отидоха заради немарливото отношение в болниците.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ковид измамата сътворена от лекари доказа, че лекарите са мошеници. Изобщо не трябва да им се вярва. Връзки, или без, при всички случаи попадаш на търговци на живот. Техният девиз е "Лъжа за пари"!
31
1
 
10
 
! Отговори
Мхм, преди 5 месеца
А останалите 97% не вярват, че парите от здравната каца отиват по предназначение!
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Драги журналисти, "борци за правда и слобода" питайте управляващите ни от 30 годин насам къде е индивидуалният номер на обикновения българин ,внасял редовно пари за здравно оситуряване и пенсия ,тогава се пишете демократи ,къде можем да видим колко сме внесли всеки за себе си в тези фондове , иначе усложливо ни заплашвахте със санкции ,ако не изпълним Законо за втория пеНЦионен стълб и пишете ,че така ще се стабилизира системата ...КЪДЕ СА НИ ПАРИТЕ или поне открийте кой ги присвои или прахоса
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Със пари е зле , без пари е още по зле.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако не даваш допълнително пари не може.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Можеш да се лекуваш без изобщо да имаш нужда от помощта на докторята за целта. Можеш също така да живееш по начин, по който да нямаш нужда да лекуваш каквото и да било.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересно, но не разбрах парите за здравно осигуряване коrто плащам къде отиват. Виждам че за мен, осигуряващ се над двадесет и пет години нищо няма. Плащам на други държавни дружества? Къде ми са плащанията? Може би да се допитам до Българския Съд?
25
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Интересно, аз през последните 7 години посещавах без връзки 16 пъти 7 различни болници в 4 различни отделения и навсякъде бях добре лекуван. Пари давах само на касата на болницата, една част плаща здравната каса, една част аз. В повечето случаи плащах минимални суми. На кого ли да вярвам?
24
0
 
19
 
! Отговори
anonimen преди 5 месеца
Не е вярно, че не можеш да получиш качествено здравеопазване без пари, и с пари не можеш! Просто няма как - гледат си те като поредната пътечка, какво като плащаш, всички плащат? Навсякъде е бройката, без особено замисляне, и диагностиката куца, и профилактиката, и апаратурата, и отношението, и най-евтините закупувани лекарства абе ...всичко. И да имаш парите, пак си в ***
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Системата на Костов. Изпуснаха духа от бутилката като направиха лекарите търговци. Как лъжеха, че личния лекар с куфарчето щял обикаля и лекува болни!
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То и връзки да имаш пак ти трябват и много пари да раздаваш за почерпки. За сменяне на чаршафи 20 лв това беше минимума който ми взеха в държавна болница пак за почерпка.
21
1
 
17
 
! Отговори
пасарела преди 5 месеца
Мен ме срам да пиша , че ако нямаш познати и връзки нямаш шанс да си жив !!
20
0
 
16
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 месеца
А знаете ли какво става в съдилищата ? Знаете ли как се спечелва дело ? Ситуацията е два вида - с връзки , и без връзки . И как се намират "свидетели" ! ! !
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По плана Ран-Ът искат да унищожат всички държавни болници и да има само частни.Ако го направят и връзките няма да ви помогнат.За пари да не говорим.Едва ли повечето имат.