Чакат се тапи на "Хемус", почва ремонт на два тунела

Скоростта ще бъде ограничена до 50 км/ч
7 ное 2023 12:04, Стела Стоянова
18
Чакат се тапи на "Хемус", почва ремонт на два тунела
Снимка БГНЕС, архив

От 8 ноември започва основен ремонт на тунелите „Топли дол" и „Правешки ханове" на АМ „Хемус", предупреди Агенция "Пътна инфраструктура".

До юли догодина тръбите в посока Варна ще бъдят затворени и цялото движение ще бъде поето от платната в посока София. След това ще стане обратното, трафикът ще се тъпче в ремонтираните тръби в покока София, за да бъдат рехабилитирани водещите към морската столица.

Така се очертават за дълго "тапи", които ще тормозят пътуващите по северната магистрала, пише "Сега".

От АПИ подчертават, че строителните работи са неотложни - това ще са първите основни ремонти на двата тунела, откакто са построени преди около 40 години.

Скоростта по отворените тръби, които ще поемат трафика и в двете посоки, ще бъде ограничена до 50 км/ч.

От пътната агенция се извиняват на шофьорите "за причинените неудобства", като изтъкват, че строителните дейности са необходими, за да се осигури безопасността на движение през съоръженията и те да отговарят на всички европейски изисквания.

Тунел „Топли дол" е дълъг малко под 900 метра. Намира се на 39-ия километър на автомагистралата и е в експлоатация от 1985 г. Рехабилитацията на съоръжението предвижда изграждане на нова хидроизолационна и отводнителна система, нова облицовка и тротоарни блокове. Ще бъде извършена реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна. Ще бъдат изградени две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението. Ще бъдат обновени асфалтобетоновата настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация.

Ремонтът е възложен след проведена обществена поръчка на „ОРС - ИНФРАСТРУКТУРА" ООД. Договорът е на стойност 42 617 853,59 лв. с ДДС.

Тунел "Правешки ханове" е при 54-ти км на АМ „Хемус" на около 1,8 км от пътния възел за Правец. Въведен е в експлоатация в края на 80-те години на миналия век. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е подобряване на отводняването. Ще бъдат основно ремонтирани вече изградените 7 напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела. Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др.

Ремонтът е възложен на ГБС-Инфраструктурно строителство" АД. Договорът е на стойност 47 756 186,84 лв. с ДДС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: тунелиремонт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Ssw преди 5 месеца
За тези пари, нови да прокопаят , по евтино ще излезе
16
0
 
1
 
! Отговори
Ами преди 5 месеца
Жена ми е от Силистра, плаче ми се като тръгнем да ходим при тъщата. Преди 2 месеца пътувахме и установихме, че за пръв път от 13 години минаваме по ул. Хемус без да има ремонти по тунелите. Е, явно беше за кратко. Ако, някой знае алтернативен маршрут към Силистра моля да сподели, минавал съм по Тракия през Ришки проход - Шумен, ама се удължава. Може би подбалканския ще свърши работа и после през Шипка - Велико Търново...
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е възможно, това пепеаси. Те ще оправят тунелите окончателно. Това е последния подобен ремонт. Вече има промяна, от силите на Доброто!
14
0
 
8
 
! Отговори
Крадене преди 5 месеца
Мале *** ще пада краденеее. Ще се краде до 9-то коляно.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В тълковния речник срещу корупция пише= да строиш магистрала в България
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
*** магистралата..тя излезе по=скъпа от тунел до Луната
11
0
 
8
 
! Отговори
... преди 5 месеца
значи в България магистрали да сториш! Хем няма магистрала хем после с парите можеш да си купиш вили и къщи където си искаш по света! цената няма значение! Верно след това магистрали няма или евентуално ако има те след няколко месеци, че даже и дни са за основен ремонт ама ... ко ти пука! те парите в магистралите се крадът толкова лесно, че ........
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бах мамъ тия ше кажем имаме хиляди тунели.. постоянно всяка година ремонти
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко пъти ще ги правят тея тунели? С тея пари дали нямаше да прокопаят нови? Само за крадени мислят, а магистрала няма и няма.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
от 25 години текът различни ремонти по тия 3 тунела...
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какво се чака ?Че вие спирали ли сте ? Не съм разбрал
6
0
 
16
 
! Отговори
Залози преди 5 месеца
Колко години очаквате да ги ремонтират 900 м тунел? Аз залагам до 2026 поне. А вие?
5
2
 
7
 
! Отговори
мизерия преди 5 месеца
мизерия и разруха навсякъде. Да изчезва това жалко подобие на държава от картата и да се приключва. Жалко...
4
1
 
11
 
! Отговори
…. преди 5 месеца
гнусна, гадна и окрадена държава, населена с роби
3
0
 
15
 
! Отговори
хаха преди 5 месеца
*** това не е магистрала, а бездънна яма за пари на властимащите. Само, че с техните джипки и лимузини по за 150 бона плюс не се усеща и не ги бърка дали ще се счупи. Защото са милионери от кражби и ще си купят други. Раята с коли до 20 бона ще мре и ще киха на майстори. Такава ни е съдбата в тази бандитска държава. Да ни мачкат и да ни тъпчат тези в парламента. Тези са по-страшни от Хамас и Хизбула взети заедно. Фанатизирани душмани на бедния и изтормозен българин.
2
0
 
28
 
! Отговори
Така е преди 5 месеца
Така е като тази магистрала се ползва единствето да се краде. 40 години мега крадене и разсипване. От тия 47 милиона 27 ще се откраднат изневиделица. Ремонтът ще е с най-евтивине материали и ще се пести, така че след 5 години пак да е за ремонт. Всичко е изчислено и направено. Схемата работни безотказно
1
0
 
17
 
! Отговори
Експерт преди 5 месеца
Цялата магистрала е за затваряне. Дупки, неравности, бабуни. До 1-2 години така ще се изтърбуши, че няма да може да се ползва изобщо. Тотал щета!