Над 100 000 електронни фиша са изпратени на нарушители на пътя

Гл. инспектор Мария Ботева с подробности пред Bulgaria ON AIR
8 ное 2023 13:34, Анисия Иванова
15

Над 100 000 електронни фиша са изпратени на нарушители на пътя след въвеждането на новата система за електронно връчване, която е в сила от 16 октомври.

"Този SMS, който получават, съвсем не е да се реализира административно наказателна отговорност, а с информационен характер - цели да извести човека, че има издаден вече съществуващ документ - фиш, електронен фиш за нарушаване на скоростните режими и наказателно постановление", поясни гл. инспектор в отдел "Пътна полиция" Мария Ботева в студиото на "България сутрин".

Данните - телефонен номер и електронна поща сме оставили в структурите на МВР пир подаване на документи за подмяна или издаване на СУМПС. Другият начин за проверка е чрез системата за сигурно електронно връчване на Министерството на електронното управление, която е свързана със системата на МВР.

Гл. инспектор Ботева припомни, че фишът се съставя на място при спиране за установено нарушение и шофьорът има 7-дневен срок за заплащането на глоба в 80% размер.

"Електронните фишове за установяване на нарушение на скоростни режими и наказателни постановления първо трябва да бъдат връчени и тогава да бъдат предприети действия по заплащане или обжалване", уточни гостът на Bulgaria ON AIR.

Тя показа как изглежда съобщението, което бихме получили на телефона си. То е по-кратко и съдържа основна информация.

По-подробни са данните, които бихме получили на електронната си поща. Включително линк към МЕУ.

"Ако проследят посочения линк, хората могат да влязат в системата на МЕУ. Ако човек има създаден профил да продължи процедурата и отвори документа, който е в pdf формат, това ще се счита за връчване на електронен фиш. Това не е фишинг атака, може някои хора дори да са забравили за фишовете", каза още гл. инспектор Мария Ботева.

Срокът за заплащане на санкцията в намален размер, когато е връчена по електронен път, е 14 дни.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пак не разбрах къде да си проверя какво имам невръчено и на каква стойност е
12
0
 
3
 
! Отговори
. преди 5 месеца
Смяна на всички шефове на КАТ , това е събирачница на пари , около тях умират непрекъснато хора , те клечат по храстите да събрират пари от мигачи и такива щуротии, няма ги на кръстовищата , няма ги на местата където стават истински сериозни нарушения , смяна на всичките им шефове , те дават заповедите !
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 11 - самия факт че имаш фиш занчи че си в нарушение пич. Няма какво да скатаваш, ами си плащай глобата и карай адекватно следващия път
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Терорът на правителството на ПП и ДБ срещу българите продължава безнаказано. Ще си проверя фиша, но в същия момент той ще ми се счита за връчен и вече съм в нарушение! Б
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки ден, всички медии заети да публикуват какво вършат корумпираните трудоустроени ceлuнчuта и пеефски. А то е ясно на всички,нищо полезно, само усвояване и крадене.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 6, глупости :) До 14 дни имаш отстъпка. След това пащаш пълен размер. Много обичате да мечтаете :) Стига писахте отявлени глупости. това е равно на онзи, който иска да взема жилищата на хората като в барселона :) На едно ниво сте!
7
3
 
8
 
! Отговори
! преди 5 месеца
Време беше! Сега намалете администрацията и всичко ще си дойде на мястото.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Англия до 14 дена не платиш ли глобата,става двойна.След това расте постояно.Хората плащат веднага.
5
0
 
8
 
! Отговори
anon преди 5 месеца
Айде след 14 дена ги питайте колко са платени:)
4
3
 
7
 
! Отговори
Public enemies преди 5 месеца
Тая приема ли разплащане на фишове към КАТ в натура.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Корумпираните създадоха хаос в изборите . След всеки избор , населението вижда манипулациите на партиите против Местната Власт. Но няма да им мине номера . Колкото повече избори толкова по ще сме до Европа и НАТО .
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не се счита за връчен, ако имате регистрация в системата за електронно връчване на документи си я деактивирайте, ако ви питат за имейл или телефон - нямам!
1
3
 
4
 
! Отговори
малко са , аз преди 5 месеца
на един светофар гледах по нова за 1 час 26 000 нарушения . 1 път глобен на всеки 10 пъти нарушил са сигурно повече . Да . Затова от глоба смъртността не пада .

Спонсорирани публикации