Ресторантьори: След 9% ДДС сме внесли 132 млн. лв. повече за 2022 г.

НАП ни атакува с изопачени данни, твърдят от бранша
10 ное 2023 12:20, Анисия Иванова
48
Ресторантьори: След 9% ДДС сме внесли 132 млн. лв. повече за 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват своето учудване от поредния опит за грубо изкривяване на данните за ползите от намалената ставка ДДС за сектор ресторантьорство.
В откровено организирана от НАП атака с изопачени данни се твърди, че при 4.6 млрд. лв. оборот през 2022 г. са внесени едва 7 млн. лв. ДДС, се казва в нова позиция на БАЗ и СЗБ.

Данъчното законодателство обаче е обвързано и ефектът от намаленото на 9% ДДС води до общо увеличение от преки данъци в размер на 132 млн. лв. за 2022 г. в сравнение с 2019 г. Това става ясно от елементарна коректна справка дори от изопачено представените от НАП данни.

А изопачението идва от факта, че в представените от приходна агенция данни в зависимост от изгодата им в различни части на таблиците им са събирани дейности с различна ставка на ДДС. От справката за 2022 г. липсват приходите от около 7700 луксозни обекта в хотелите, които обаче са отчетени за 2019 г.

За 2022 г. не са включени малките заведения, които не са регистрирани по ДДС заради по-ниски обороти, но съставляват огромна част от бранша.

БАЗ и СЗБ разполагат с точен анализ на ползите от намалената ставка, който ще бъде представен пред Парламентарната комисия по бюджет и финанси както и на парламентарно представените партии.

Материята наистина е сложна и ние вярваме, че в Парламента ще се срещнем в професионалисти, които разбират от нея и няма да се мъчат да я изопачат в полза на неясна изгода – да ощетят бюджета, за да навредят по някаква причина на сектор ресторантьорство.

Предварителните ни разговори по темата ни карат да сме оптимисти, че това наистина е така.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: данниНАПДДСБАЗСЗБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На тия мутри бих им сложил 40% ДДС ! Който ходи по кръчми , да си плаща !
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Те хотелите и ресторантите са на мутри и депуати. Максимално ще бавят връщането на ДДС то на 20%
19
1
 
18
 
! Отговори
твърдо против 9% преди 5 месеца
Аз съм твърдо против ДДС-то да им остане на 9%. Беше мярка по време на пандемията и ограниченията, но тях ги няма. Работят си на пълни капацитети с вдигнати цени. Да не говорим, че това е най-сивият сектор (касови бележки, работно време, трудови договори, осигуровки и т.н.), но и най-много реват за помощи. По-добре ДДС да е 9% на някои хранителни стоки от първа необходимост. Кръчмите не са такива. А при хотелите, то си е 9% от много години и без това. Въпроса е за пивниците и дискотеките.
18
1
 
12
 
! Отговори
Перниканец преди 5 месеца
А дали не е така, щото се дигнаха тройно цените, съответно и ДДС, а?
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каквото и лъжат кръчмарите, истината е, че укриването на оборот и данъци при тях е национален спорт. Намаляването на ДДС бе замислено за да им помогне по време на Ковид истерията. Тя отдавна мина. Отделно, че намалението не доведе до намаление на цените, а от там и да повишат броя на клиентите... Просто някои акумулираха по големи печалби и това им се услади. Затова и сега бранят далаверата по всякакъв начин
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
кръчмите и кръчмарите им да не са някаква национална ценност, та да плащат по-малко от останалите?... и като цяло данък 9% беше за периода на карантина, такава отдавна няма, а те продължават със смешния данък... за качество и цени в заведенията да не говорим
15
1
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 месеца
В БГ само кръчмите и хазарта са с привилегии.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не ходя от две години на ресторант. Подиграват с хората и цените там. Салата една шепа - 12.00 - 15.00 лв. Ядене за "Бог дапрости" от 20 лв. нагоре. Яжте си ги. Тъкмо се храним вкъщи здравословно. До преди това ходехме поне по 1-2 пъти седмично семейно на заведение и правехме оборот. Заведенията бяха пълни. С лакомията си вие, ресторантьори, ни изгонихте от там - и нашето семейство, и редица други нормално мислещи хора, които сами работят за парите си, а не ги крадат от държавата или от друг.
13
2
 
13
 
! Отговори
Мъдрец преди 5 месеца
Уважаеми ресторантьори,ППДБ са се разпищолили и пари в държавата НЯМА! В тази връзка приемете, че повсеместното стригане няма да Ви подмине!
12
0
 
7
 
! Отговори
Кире преди 5 месеца
Напрай сметка колко са укрили и дължат за всички предходни години?!?!?
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На Кокорчо не му стигат парите, януари държавата ще фалира защото няма да може да покрива новата минимална държава, сега тъпунгела прави схеми държавните служители да му плащат осигуровки и други подобни хакове, смешен гофрен е Кокорчо, тъпо гейчи!
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тплкова къпо стана по ресторантите , че човек не смее да отиде със семейството ако има някакъв повод .Няма да им стъпя ! Трябваше да намалят цените с намалянето на ДДС , а те ги вдигнаха двойно и тройно , измамници
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хубаво самопризнание. Икономическа, а защо не и криминална полиция да се задействат за недекларирани доходи и неплащане на дължими суми през предходните години.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
50% ддс за Кръчмарите народа на ресторант не ходи само Кирчо и Кокорчо :)))
7
0
 
20
 
! Отговори
РОРО преди 5 месеца
Качете им го на 30%, кожодери и некадърници. Една салата 15-20 лева ти я харчат. Ай сектир оттук!
6
0
 
15
 
! Отговори
! преди 5 месеца
Вдигай ДДСто до плащат като всички останали!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ресторантите задължително само с пос терминал, даже и бакшиша така и ще съберат още. Асене прочети.
4
0
 
17
 
! Отговори
Ivan преди 5 месеца
Кви ресторантьори сте вие,бе?!Банда некад.ърници,които не престанаха да реват,щото примката за плащане на данъци все повече се затяга.Ресторантьори са във Франция,Италия,Гърция-да не продължавам.Качете се на една кола,отидете в гореспоменатите държави и се научете как се прави бизнес с ресторанти.На малкия им пръст не можете да стъпите.Банда рекетьори.Не е лошо да не знаете,лошото е,че не искате да се научите.На гл.упаците винаги им е трудно,безспорен факт!
3
0
 
2
 
! Отговори
едни внасят , а преди 5 месеца
други харчат . ето затова не излиза сметката с ддс . нексо и други магнитски ги пощади . финансовия министър преди 8 години харчеше много .
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да, след минимум 30 % поскъпване... А тези 132 млн какво представляват в процентно отношение?