КТ "Подкрепа": Трябва да се гарантира жизненият стандарт на хората

Не било нормално да се вдигне минималната заплата, но и данъците
12 ное 2023 22:15, Нели Христова
21
КТ "Подкрепа": Трябва да се гарантира жизненият стандарт на хората
Снимка: БГНЕС

Трябва да се гарантира жизненият стандарт на хората. Това заяви за БТА главният икономист на Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа" Атанас Кацарчев в предстоящото обсъждане на пакета от промени в данъчните закони и проекта за държавен бюджет за 2024 г.

Той коментира, че не е нормално да има увеличаване на минимална работна заплата от догодина е едновременно има предпоставки за вдигане на данъчната тежест. Кацарчев напомни, че според статистиката 2/3 от домакинствата у нас са на прага на жизнен минимум.

Така той коментира предвиденото право на всеки две години общините да променят данъчните оценки, ако цените на имотите са се вдигнали с над 10%. Оттам на всеки две години ще се вдига и данъкът, който е промил от данъчната оценка на недвижимите имоти.

От КТ "Подкрепа" заявиха в своя позиция преди дни, че в пакета данъчни промени, внесени от Министерския съвет в парламента, има предложения, които не са обсъждани в Националния съвет за тристранно сътрудничество. От синдиката дадоха пример с текстове "с които се създава възможност за рязко увеличаване данъчната тежест върху домакинствата, което ще се отрази отрицателно върху жизнения им стандарт".

Навремето, като се правиха данъчните реформи по отношение на местните данъци и такси, всяко едно нещо беше придружено от реален пример – колко би струвало за малък, среден, голям апартамент или за къща, до какво увеличение на данъчната тежест ще доведе новото облагане, отбеляза Кацарчев.

Асен Василев каза, че са сметнали, че пенсиите ще се вдигнат с 11%, но ако вдигнат таксите, това означава „довиждане" на увеличението на пенсиите, коментира още той.

Според главния икономист на КТ „Подкрепа" по отношение на бюджета и на данъчната политика са важни принципите. Ако нещата са хаотични, никой не е сигурен утре в каква посока ще поемат, обясни Кацарчев.

В петък министърът на финансите Асен Василев представи основните параметри на проектобюджета на държавата за 2024 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Лош преди 5 месеца
Ще се гарантира ама на куково лято!Ще си гарантират милионите някои.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прическа "Отмъщението на фризьора". Този трябва да си смени фризьора, а стария да го даде под съд.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Давайте! Осигурявайте"базов доход". Пари, срещу нищо. Кой е чел Маркс, Енгелс и Адам Смит се сеща какво следва. Сега масови съкращения в Крос Монтана. В Пловдив, в индустриалната зона също. Вместо автомобилен завод, фотоволтичен парк в Ловеч. Пппрост народ, слаба държава. "Крадливите" гербери бяха търгнали да настигат изоставането в инфраструктурата и нейното поддържане. Ама едни се изтъркаляха по площадите и къде са 8милиарда, дето ГЕРБ ги крадяха годишно? Къде са по 2 магистрали на година?
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като са толова много бедните домакинства, защо не мога да намеря място на паркинга, в заведението и в курорта? А за опашки в хипермаркетите за строителни материали и битова техника? Малко магазинче не може да просъществува, ако не продава цигари!!! Какво не разбирам?
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 13 Я уточни кой е грабителя? Този, дето е плащал данъци и ВИСОКИ осигуровки, децата му са в България и внасят редовно осигуровки. А той за това получава я има, я няма 10% повече от този, дето няма един лев осигурителна вноска и децата му са в чужбина и не внасят осигурителни вноски в България? Пенсиите в България са малки защото има социални пенсии и най-вече масово неоснователни инвалидни пенсии. Тарикати, изяждащи парите на съвестните. С *** народ толкова!
14
0
 
2
 
! Отговори
Еврогейец преди 5 месеца
Беден и неук народ лесно се управлява, никакво увеличение на доходите на българина!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 14 И защо да не я облагат? Ще ползваш направеното с данъците на другите, а ти, щото те мързи да се квалифицираш или работиш няма да плащаш? Иначе за цигари и алкохол имаш пари? Ама за данъци не ти стигат? Толкова свободни места с възнаграждение доста над минималната има, но няма кой да ги заеме. И ако някой я заема, на втория месец се отърваваме от него, защото за нищо не става. И като му осигуриш дохода, как ще го накараш да започне да работи? Аман от гении!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кога ще спрете да облагате с данък минималната заплата
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Народът гласува за грабителите си. Къде са милионите пенсионери, къде са бедните, къде са бачкаторите? Ами, те са десни и гласуват за десните партии, които са лобисти и работят за много печалба на богатите, малки данъци за бизнеса, за малки заплати и пенсии. Кой е недоволен, кой е беден? Вчера имаше избори и те показаха, че няма бедни, само богати и доволни хора.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 10, много удобно забравяте за хазарта :) Да не ви е слабост?
9
3
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 месеца
Спрете да вдигате заплати и пенсии , а след това да вдигате данъците с по голям процент от този на заплатите и пенсиите.. Не пипайте нищо.С вашите *** реформи ставаме все по бедни.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Държавата в момента може да гарантира само свръхпечалбите на Лукойл, мобилните оператори, банките, модерната търговия, дори самата тя се нареди след главните рекетьори и готви на простия си народ нови данъци, гарантира ви мизерен живот!
7
4
 
4
 
! Отговори
Riho преди 5 месеца
Пич, жизнения стандарт не се гарантира. Той се изработва. Вие, синдикални пиавици, можете да гарантирате само вашия Стандарт и като гледам червеното Ванче и синдикалните босове, добре го правите
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Галена е най добрата правят и клипове, танцува, пее жена мечта. Точно никга тя ще се промени. Урааааааа
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя па циркаджия от кой цирк го изтърваха ?
4
1
 
5
 
! Отговори
Нострадамус преди 5 месеца
Нали ви казах че ще ви вземат копторите. Пак ще си живеете в тях, но под наем.И трошляците ви също ще бъдат премахнати от улиците - сами ще ги върнете на скрап като данъците и застраховките станат повече от годишните ви подаяния.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всички синдикати се сетиха че съществуват, след като ПП-ДБ дойдоха на власт. Досега, от 30 години, спаха.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дясната политика е да се осигури висока печалба и фондове на бизнеса и богатите, а те да решават колко да отпускат на работниците. Българинът гласува заа десните и за дясна политика. Бизнесът е десен, бедният народ избира десни политици и после се оплаква. Лявата политика трябва да балансира десния бизнес и да балансира интересите и да защитава населението. Бизнесът купува изборите, партиите и се страхува от ляво управление. Наивният и глуппав народ гласува за враговете си.
1
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Хей какво стана?Вие го гарантирате вече 30 години!!!!!Много сме ви благодарни Кой ли Подкрепя ПОДКРЕПА???????.

Спонсорирани публикации