Лекар: Все по-лечим е стерилетът с развитието на технологиите

40% от причините са при мъжете, 40% - при жените, а 20% - при двамата
Обновена: 13 ное 2023 12:09 | 13 ное 2023 11:33, Анисия Иванова
8

Над 140 хиляди двойки у нас се нуждаят от асистирана репродукция. Това показват последните анализи на фондациите. Между 20 и 50% причина за инфертилитета е мъжкият фактор.

"Когато започнахме да се занимаваме с инвитро, беше към края на 1988 година, много години минаха. Инвитрото беше начин да се заобиколят запушени тръби при жената. Тази процедура обаче се разви изключително много - и технологиите, и лекарствата, които се използват, и показанията. Един от големите успехи в нея е, че започнахме да лекуваме тежкия мъжки фактор", каза в "България сутрин" акушер-гинекологът по репродуктивно здраве - д-р Георги Вакрилов.

По думите му преди това тежкият мъжки фактор е бил като присъда.

"Минаваше се на донорска програма, сега много по-малко се използва, тъй като мъжкият фактор е лечим. Колкото повече се развиват технологиите, толкова по-лечим става стерилитетът, толкова по-малко хора не могат да имат деца. Когато започнахме да лекуваме стерилитет, се говореше главно за женски стерилитет, мъжкият беше някъде отстрани. Мъжете започват да осъзнават, че проблемът може да бъде и при тях", допълни д-р Вакрилов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Смята се, че 40% от причините са при мъжете, 40% - при жените, а 20% - и при двамата.

"Има случаи, в които мъжкият фактор предоминира. Продукцията на сперматозоидите в тестисите изисква по-ниска температура. Ако това условие не е изпълнено, продукцията на сперматозоидите страда. Тесните и силно стегнати гащи водят точно до това. Екстремните спортове, бойните спортове също допринасят за това", коментира един от доайените в медицината.

Той припомни, че с възрастта има промени и при жените, и при мъжете: "След 45 години започват тези промени да са по-съществени. От една страна намаляват броят и подвижността на сперматозоидите, а от една друга страна се получава възможността да се получат генетични изменения."

Д-р Вакрилов подчерта, че изследванията при мъжете са много по-лесни, отколкото тези при жените.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
не само това преди 5 месеца
Децата са инвестиция без възвръщаемост. Огромени разходи, лишаване от комфорт, от личен живот и от професионално развитие за деца които след това ще заграбят цялото ви имущество и ще ви захвърлят в старчески дом.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В днешният свят да имаш деца е наказание. Първо че отглеждането им струва страшно много пари, второ системата ще ги съсипе и ще ги превърне в поредните *** и трето те като пораснат няма да имат работа защото икономиката сега се трансформира към към друг модел в който хората вече не са нужни.
4
2
 
3
 
! Отговори
Глобален кризис преди 5 месеца
Икономиката рухва, пренаселения, свръх консуматорско общество, климатични промени, цивилизацията ни е пред унищожение. ТРЯБВА да се намалява населението на Земята и да се НАБЛЯГА на КАЧЕСТВОТО, а НЕ на КОЛИЧЕСТВОТО. Тези хора, които не могат да имат деца са болни и с дефекти и не следва да имат деца. Онези пък дето се множат като зайци и мишшки пък създават неграмотни бедни деца които да просят, грабят и да стават терористи. Трябва баланс и качество на живот и на генетиката, социално положение
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Легализирайте сурогатното майчинство за хетеро двойки и ще решите бързо проблема на много двойки със задържане/износване на плода. Толкова много украинки пуснахте в България. Могат да заработват докато си почиват на морето ни. В Украйна им плащаха от цял свят за сурогатно майчинство. Има търсене. Легализирайте предлагането. В Англия беше 9000 паунда услугата да ти родят твое бебе. Имам млади познати на под 30 години, вече 3 инвитро със зачеване но без износване. Психически много зле се отразява.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само дето никой не иска да ражда ...
1
0
 
2
 
! Отговори
Стерилетът, а? преди 5 месеца
Уж ви плащат и за да проверявате какво пишете. Особено в заглавията.