ПСС предупреждава: Не подценявайте планината, условията са зимни

В събота в Стара планина стана трагичен инцидент с турист
13 ное 2023 09:05, Нели Христова
3
ПСС предупреждава: Не подценявайте планината, условията са зимни
Снимка: БГНЕС

"Повтаряме непрекъснато - условията в планините са зимни, не подценявайте планината и не надценявайте собствените си възможности", това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба - БЧК.

В събота в Стара планина стана трагичен инцидент с турист. Жена загина, а други двама бяха спасени, благодарение на бързата реакция на служители от РУ-Казанлък и екип на Планинска спасителна служба.

С наближаването на зимата метеорологичните условия в планината стават все по-опасни, а планинските спасители съветват туристите да са изключително внимателни, когато поемат на разходка или поход.

Според Емил Нешев съветите на планинските спасители доста често се пренебрегват. Той даде повече информация какво е станало при трагичния инцидент през уикенда в Стара планина.

"Групата е тръгнала в 11.00 ч. на обяд с идеята да минат прехода хижа Мазалат - хижа Триглав, което за този сезон непрекъснато повтаряме, че е късно излизане. В 17.30 ч вече е тъмно. Как са се движили и какви проблеми са имали по пътя все още не е ясно, но в крайна сметка чак в 2.30 ч. през нощта се обаждат на 112, за да кажат че са в бедствие. Ако два часа по-рано сме били при тях, може би е щяло да оцелее жената. Това са техни думи. В случая грешни преценки, грешни решения, които са взети или пък не са взети правилни решения, водят до такива инциденти", подчерта Нешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
5
 
0
 
! Отговори
в америка местните преди 5 месеца
планинци работят шерифи и планински спасители . там има жертви , като тука . Обявяват забрани и следят за спазването . Това е когато има ураган , буря , лавини . снегонавявания . Само в определени случаи . Не объркват хората . Чужденката забрана не е видяла . Отишла е в 2 през ноща и е поискала помощ . ако имаха шейни да са я повозили . и спасили .
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хубав ден!
1
2
 
0
 
! Отговори
Пепи преди 5 месеца
След два месеца - ппс казва - ще има хубаво време . Излезте в планината