"Достъпно за вас" ще е 8 месеца, народът граби евтино олио в първия ден

Всички продукти в кампанията отговарят на закона и не са имитиращи
16 ное 2023 10:26, Анисия Иванова
66

Минимум 50 хранителни стоки в големи търговски вериги вече са продават на по-ниски цени. Те ще бъдат брандирани с логото на кампанията "Достъпно за вас".

"Потребителят има достъп до информация да избере от кой обект какви продукти да закупи. Повече прозрачност - по-добър сблъсък между търсене и предлагане - това е главното, в което се разпределя мярката. Към момента се наблюдават надценки от порядъка на 5-8%, което е една нормална търговска практика. Мярката е планирана за осем месеца. Още сме във втория ден, но показва оптимизъм, че може да сработи", коментира председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

"Имаше олио на много добра цена, сериозни количества се изкупиха. Всички продукти в мярката отговарят на закона и не са имитиращи. Потребителят не трябва да купува на всяка цена, не е казано, че трябва от един обект да се изпълни потребителската кошница. Главната цел е подобряване на конкурентната среда и повече прозрачност", заяви Иванов.

По думите му инициативата започва да се разраства, проявява се и интерес към продукти от първа необходимост, които не са само храни.

"Добра информация има от гледна точка на промоционалните пакети, на които мярката е обозначена със стикери. Оформи се и една нова тенденция, че въпросните стикери се слагат и за повече от седмица. Нищо от това не е насила, всичко е по желание. Всичко зависи от търговската политика", каза Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Ще имаме цялата стойност на потребителската кошница каква е била в определен момент, след като се натрупа информацията", посочи той.

На въпрос как да сме сигурни, че цената е добра и стоката не е стара, Иванов отговори, че ако в даден магазин някой допусне да предлага нещо с много ниско качество и на много ниска цена, потребителят не трябва да го купува. По думите му има продукти, които са законово разрешени, но са с ниско качество. В такива ситуации председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища съветва да не проявяваме безхаберие, а да сме добре информирани.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
евтино е олиото вероятно защото е от "хубавото" украинско с обеднен уран
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как може народът да ^граби^евтиното олио, срам да ^граби^, е не го ли плаща.:))
45
1
 
2
 
! Отговори
TDI mania преди 6 месеца
Нафтата е 2.85 олиото 2.50
44
1
 
22
 
! Отговори
Ужас преди 6 месеца
Оставям настрани безумните политически и пазарни решения. Но каква е тази истерия с това олио? Помня преди две години, като почна да расте цената, купуваха по 20 литра на цени 4лв, после си стана пак 3лв. Сега ще се избият пак на 2.5лв. Какво го правят толкова това олио? Едно домакинство колко да потребява? Ние ползваме 1л по 3-4 месеца. Дали ще е 3 или 4лв все тая. Не е полезно да се тъпче толкова мазно. А и не е чак такъв фактор 1лв на бутилка. Истерия и безумия по магазините...
43
2
 
14
 
! Отговори
Дони преди 6 месеца
Народ дето мисли главно за и с гъ3a си...
42
5
 
9
 
! Отговори
Цоцолана от Люлин преди 6 месеца
олио имами оште от преди ковит мажат ми купи 300 ботилки от кафлант на промоциа.ништо му ниама имами оште останали но мажат ми днес пак беши вав кафлант и купи 100 ботилки олио на добра цина.имами фризири 3 и купихми свинско мисо 200 килограма от испаниа много качиствено за 4лв килото.и боркани ште свария сас мисо.тулетна хартиа имами ошти от ковит насам
41
1
 
20
 
! Отговори
Коки преди 6 месеца
Преди 89-та олиото беше основна стока, ако нямаше олио,хората недоволстваха, щом и днес най- важно е олиото, то какво се е променило за 34 години?
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След 2 години инфлация щяло да има нормални цени 8 месеца, вие разбирате ли какви глупости прави правителството, да не кажа гаври
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По-скъпо е, освен това "намалените" продукти са техните марки от които печелят в пъти повече и на млякото 2.90 кое му е евтиното?
38
6
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 месеца
С 12 бутилки олио изкарвам 1 год. (3 членно домакинство). И 10 лв. да е - не ме бърка
37
2
 
21
 
! Отговори
странно преди 6 месеца
пият ли го това олио ?
36
3
 
11
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 6 месеца
Ахаааа.......8 месеца и след това всичко е цветя и рози!
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А като Билата се била отказала, не може ли никой да не влиза в нея за десетина дни? Нека ги видим, що ще правят тогава.За 500лв покупки (без МЕСО и без АЛКОХОЛ) в Била не успях да напълня хладилника,а на касовата бележчица, дълга около метър, пише, че съм бил спестил 200лв. Чувствам се богат и гладен.
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 34...нещо си в неведение...При заплата от средно 1700...1800... беларуски рубли и при курс на еврото от почти 3 и малко рубли за евро...какъв е според теб резултата...пиши да видим...
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Била не искала да участва, друго си е да предлагат олио на промоция по 5-6лв литъра.
32
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По крадливо и лъжливо племе от българското няма. А като стане началник или бизнесмен, тия качества се утрояват.
31
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 34, да бе копейко, знаем че в Беларус и в Путинова Рус (не знам защо си я пропуснал) цените са много ниски, доходите са високи, всички са богаташи, а от чешмите им тече мед и масло! Само не сме наясно по два въпроса: 1) Защо никой нито един европеец (примерно германец, французин) не е емигрирал към този "рай на земята", и 2) Защо и ти самия още не си отишъл там???
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 34, защото е ЛЪЖА, особено това за заплатите
29
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Беларусь няма такова нещо като "Достъпно за вас" и цените им са 2 пъти по-ниски от тук, а заплатите им 2 пъти по-високи. Не са в ЕС и Нато.. Защо така се получава?
28
1
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 6 месеца
засега само в кауфланд има съгласие за тази инициатива цените обаче са многовисоки олио може да се намери и за 1.99 лв за литър в други вериги в кам итмаркет не бяха чували за подобно нещо поредната подигравка с българите