Кацаров: С рестрикции не се прави добра лекарствена политика

Така се постига само дефицит на лекарства
16 ное 2023 20:49, Стела Стоянова
8
Кацаров: С рестрикции не се прави добра лекарствена политика
Снимка БГНЕС

Проектът на бюджет на НЗОК за следващата година предвижда над 1 млрд. лв. повече в сравнение с 2023 г..

Това каза пред БНР Стойчо Кацаров - бивш министър на здравеопазането и член на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването.

НЗОК ще разполага през 2024 г. с бюджет от 8,163 млрд. лв. Проектът на бюджет е приет на заседание на Надзорния съвет на Касата и беше публикуван вчера на сайта на институцията.

Кацаров посочи, че има възражение срещу начина, по който се прави бюджета:

"Това, което е възприето от години, е, че първо се определят парите, след което наличните средства се разпределят спрямо участниците в здравната система. Така рискуваш заложените пари да не бъдат усвоени. Според мен трябва да е обратното - първо да бъде направен актюерски разчет на потребностите от медицинска помощ и на база на тези потребности да се изчисли какви средства са необходими за покриването им, след което да се намерят тези средства".

В този смисъл не можем да преценим дали този бюджет е добър или не, коментира бившият здравен министър.

Той обаче подчерта, че остойностяването и правилният подход не значи непременно по-високи разходи. Напротив - означава по-ефективно разходване на средствата и може би по-ниски обществени разходи за по-добро качество на услугите, допълни Стойчо Кацаров.

Правилната посока е медицината да става все по-инвазивна и амбулаторна, каза той. По думите му погледнато от страна на бюджета това означава да се предвиждат повече пари в извънболничната помощ и по-малко в болничната.

При бюджета за лекарства също има множество проблеми за решаване, които отново опират до ефективността на разходите, подчерта Кацаров. Според него само с финансови рестрикции добра лекарствена политика не се прави. Така се постига само дефицит на лекарства на пазара, допълни той. По думите му са необходими сериозни промени в тази посока. Само имитираме загриженост, но не решаваме проблема, смята той.

Кацаров не бил оптимист, че проблемът ще бъде решен, защото зад него стоят много сериозни интереси от реекспорт на лекарства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Амбряж преди 5 месеца
МЛЪК! Про да .жник. И фурнажийска лопата номер 1 за кромид планя. Пфууу
4
3
 
2
 
! Отговори
Asd преди 5 месеца
Антиковидара на Слави и Радев, който подведе толкова хора и като стана министър му се падна да измрат най-много хора и му се наложи да въведе зеления сертификат. Антисистемно настроените хора пак нищо не разбраха и минаха от Слави на следващия проект путински-Копейкин.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аре бе г-н Зелен сертификат
2
4
 
6
 
! Отговори
Странно, преди 5 месеца
....този не беше ли здравният министър-антиваксър, натресен ни от Радев, койно ни беше докарал до първо място в света по брой починали от Ковид? Когато показвате това лице,никога не пропускайте да споменете този факт!
1
0
 
6
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 5 месеца
Беше направил големи неразбории напук този лекар