Николай Василев: Учуден съм от обратите с бюджета

Не подкрепям социалната му част и съм против дерогацията
18 ное 2023 19:52, Стела Стоянова
20
Николай Василев: Учуден съм от обратите с бюджета
Снимка БГНЕС, архив

Никакъв разум не виждам, учуден съм от обратите, които настъпиха с бюджета само последните 24 часа, коментира бившият министър на икономиката Николай Василев пред Нова тв.

Според него са направени две промени: „Едната е правилна - 2,4 милиарда лв. от пренос на газ, които я влязат, я не влязат, но засега нито един лев не е влязъл, ги махнаха от приходната част на бюджета, за да не се заблуждаваме, че ги имаме и да ги изхарчим предварително, преди да разберем, че ги няма. Второто е – отделиха поименно за кои общини ще има капиталови разходи. Тоест да не си мисли управляващата партия, че ще има само за нейните общини."

Въпреки това Василев продължава да е критично настроен към дерогацията и не разбира защо изобщо я има.

„От началото съм на страната на хората, които критикуват тази дерогация - обясни той в предаването. - Изобщо не разбрах преди година и половина защо ни трябваше тази дерогация. Не знам дали ще си спомним през последните 15-20 години по колко теми България е заплашвала с вето ЕС. Не мога да се сетя дали е имало такива случаи. А сега за интересите на една руска рафинерия, заплашихме ЕС с вето, получихме право на дерогация, а се оказа следното – държавният бюджет не спечели нито един лев за година и половина. Потребителите също не спечелиха, защото плащаха цена, която щеше да си е такава и ако нямаше дерогация. Говори се, че рафинерията е спечелила от дерогацията милиарди, които са отишли в бюджета на друга държава – агресор. А ние? Всеки зрител може да предположи защо някой го е правил това нещо."

Според Николай Василев през всичките години от 2019-а политиците искат да имат огромни дефицити, а всъщност това са били добри години за икономиката и е трябвало да има излишъци. „Не могат да ме впечатлят с аргументи за 3% дефицит. С друга бюджетна политика, можеше да завършим този мандат с 30 млрд. дълга, сега ще го завършим със 70 милиарда", каза Николай Василев.

Самият той не би подкрепил и социалната част на този бюджет, защото системите не са реформирани.

„Раздаваме пари в огромни количества, без да има покритие в НОИ или икономически растеж - аргументира се бившият министър. - Не знам от колко години никой не говори за икономически растеж, инвестиции, включително чужди инвестиции, подкрепа на малкия и средния бизнес, капиталови пазари, лицензионни, регистрационни, разрешителни режими и тяхното облекчаване, стимулиране на износа. За тези неща не се говори. В момента държавата е единствено в режим „вземане на дългове и раздаване на пари". Бих подкрепил държавата да има много по-голям икономически растеж, по-големи инвестиции и по естествен път, без бюджетни дефицити, цялото население да има по-високо доходи."

Растежът идва от инвестиции, износ, иновации, инфраструктура, туризъм, коментира още бившият министър на икономиката.

„Не съм сигурен, че изобщо сме се запътили и сме се приближили към Еврозоната - допълни още той. - Ние бяхме по-близо до Еврозоната преди 15 години, отколкото сме сега. Сегашният финансов министър два пъти отлага датата. Първо беше 23-та, после 24-та, сега е 25-та. Не бих се учудил да я отложи и за по-нататък. Но ако някой иска сериозно да влиза в Еврозоната, той не води такива политики."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
КОКИ БОКИ ЩО СЕ КАХЪРИШ??? ЩОТО ТИ Е КЪСА ПАМЕТТА ЛИ???!!!...
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още едно генералско чедо, захлебило се в политиката.
11
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 месеца
Аа,"специалистът",който оправи БДЖ?!Ужас...
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Накратко идеята на всеки либертарианец: "Добра среда за бизнеса, лоша среда за населението."
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И ти добре де нагуши покрай царя.Айде,моля ти се,нямаме нужда от твоите съвети.Заври си ги там,където слънце не изгрява.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дребните мъже са комплексари,но демонстрират високо самочувствие.Ядохме му попарата и на тоя.Както и на неговия приятел Милен Велчев.
7
3
 
18
 
! Отговори
ко речи? преди 5 месеца
Малкия Мук участваше в разграбването на държавата. Сега се прави на луд.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя и на снимка не искам да го виждам!По-зле е и от постната пица.
5
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Ники, защо се чудиш? По-комунист от Асен няма, както и по-некадърен като финансов министър. Дори надмина Румен Гечев и Орешарски. Философията му - раздаване на калпак и живот на заем - няма да доведе до нищо добро и, за съжаление, скоро всички ще го разберем.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този неуспешен и корумпиран бившак като какъв говори?
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще ви оправим за 800 дена... малкия мук си прави пас
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз не съм рептил, както мислят хората. Аз съм извънземен хищник. Храня се с мозъци - изсмуквам си по малко. От всички ви съм посмуквал, но го правя по малко - вие дори не разбирате.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ники Мук, ти си г-н Никой.