Пилотно въвеждат е-рецепти за всички лекарства

Засега става дума за ограничен брой лекари
Обновена: 18 ное 2023 16:14 | 18 ное 2023 16:10, Стела Стоянова
50
Пилотно въвеждат е-рецепти за всички лекарства
Снимка БГНЕС, архив

Пилотно въвеждаме изписване на е-рецепти за всички лекарства в ограничен брой практики, за да могат лекарите, използвайки софтуера да дадат обратна връзка. Това заяви премиерът акад. Николай Денков с представители на здравното министерство, Министерството на електронното управление, Изпълнителната агенция по лекарствата, както и с лекарския и фармацевтичния съюз, за да решат проблема с електронните рецепти за антибиотици и антидиабетните медикаменти.

„Постигнахме съгласие лекарствата за диабет да се изписват с електронни рецепти. При тях няма проблем. До края на март ще бъде гратисният период, в който лекарите ще могат да изписват антибиотици и на хартия“, обясни Денков. По думите му през този период ще се усъвършенства системата. Вероятно ще се договорим за малка част от лекарите, които работят извън амбулатория и извън собствена практика да имат възможност да изписват лекарства, както досега и след 1 април“, уточни здравният министър проф. Христо Хинков.

„Помолихме за тази среща, за да запознаем с проблемите, които имаме. Искахме гратисен период, в който да се отстранят проблемите. Поемаме ангажимент да предложим на МЗ и на НЗОК всички, които работят изцяло с електронни рецепти, да получат стимули“, обяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Стимули ще искат и от фармацевтичния съюз, допълни председателят му Димитър Маринов. Той обаче подчерта, че още няколко дни антибиотиците ще се изписват електронно, защото за да влезе в сила гратисният период трябва наредба на МЗ, пише скенер.нюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Антон преди 6 месеца
Оставка!
41
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 6 месеца
Няма да си купя нищо от аптеката. Трябва все на лекар да ходя , даже за 1аспирин. Накупих си лекарства от Одрин за половин година. Хсктр
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Кое е по добро пръстов отпечатък или е-рецепта, все едно, как ке се лечите, с билки или баячки, резултатът е един...... .:))
39
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Рецептата е за да информира пациента какво, по колко и кога да пие! Информативен документ. Денков се опитва да го превърне в разрешително за закупуване на медикамент, като отнема правото на гражданите до достъп до лекарства и го заменя с лекарите като орган решаващ и разрешаващ достъпа до медикаменти. Малко свободи останаха в България ... При това ги отнема гном с максимум 10% подкрепа от населението. Баси демокрацията
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е защо не, всички мълчат, възрожденците, русофилите, левите, десните, само народът негодува, еми....А лекарите, е като при ваксините бонуси.:))
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По добре ИИ да лекува и пише рецепти. Аптекари и лекари след час- два с пациент/без чакането по опашки/, може и да се справят, но хората, болните хора, ще чакат с часове и ще обикалят с часове, докато някой не издържи от болежки и напрежение. Е отишъл си, виновни няма, такъв е животът, такава е и системата с бонуси.
36
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Но мен ме преглеждат опитни пенсионирани доктори без изследвания дори, но пък са доста адекватни. Ами сега? Ами при кризи - жлъчни, хипертонични и пр.?
35
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Защо стимули за нещо уж по-добро - те се дават за трудно нещо. Трябва да съществуват и двата начина на изписване, както е в други страни.
34
1
 
15
 
! Отговори
the best преди 6 месеца
Колко хубаво ще е за всичко да се иска е-рецепта. Какво чакане по лекари ще падне. А колко хубаво е като ти кажат, че програмата не работи или НЗИС не работи или още по-хубаво - няма интернет - и здравето ти да зависи от това! ЗА огромно мое съжаление повечето хора искат е-рецепти, след като нито се протестира , нито се пише на някоя институция или партия - да може да се променят нещата. А на всичкото отгоре - се и плаща за това лечение - НЕ е безплатно. Е това вече - не го разбирам.
33
0
 
17
 
! Отговори
Ванката преди 6 месеца
Бих искал да знам кои лекари са се включили в пилотната програма, за де НЕ ходя при тях! Не желая да си крещя като изоглавен ЕГН-то в аптеката!!!
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Поемаме ангажимент да предложим на МЗ и на НЗОК всички, които работят изцяло с електронни рецепти, да получат стимули." Аха, и сега заради едните "стимули" целокупното население ще я руча е-рецептата.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това защото с антибиотиците тръгна много "успешно", нали? ***.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До лекар: А като вас лекарите това ви затруднява, защо не реагирате? Ни гък, ни нищо. Никой от съсловието не реагира и не пише и протестира. Аптекарите също. Мълчат и викат: "Ми ще се оправим."
29
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бананова република , ама с Е рецепти и Електронни бележки.
28
0
 
11
 
! Отговори
незнайко преди 6 месеца
Рецепти-ИМА,ЛЕКАРСТВА НЕ!!!(ЗА ДИАБЕТ).
27
0
 
37
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 месеца
Категорично против електронните рецепти съм, това безумна бюрократщина, която затруднява достъпа на пациентите до адекватно лечение и води до ненужни опашки пред кабинетите и ненужни разходи за подновяване на рецептите на всеки няколко месеца за хронично болните.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За тези "пилоти" трябва яка авиокатастрофа или ПВО за да ни се махнат от главите. Само бог може да ни отърве от тези агресивно некадърни терористи.
25
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За пореден път го пиша, но никой не се замисли за старците по забутаните села, където на десетки километри няма ни аптека, ни лекар и някой фелдшер от дъжд на вятър ги преглежда и им изписва илачи. На тях обикновено им купува хапчетата я кмета, я някой друг с кола като ходи до града. Сега тези хора нямат никакъв шанс въобще да си вземат лекарствата, но за това никой не говори и За проблема с лекарите и аптеките по по-малките населени места също, но за дигитализация нонстоп се плямпа.
24
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
След като ни натрапиха тези електронни рецепти и стана пълен хаос и множество хора се почувстваха онеправдани, гей дружинката, която управлява се оказа доволна от резултата и затова продължават в този дух напред. Значи искат още по-голям хаос и още повече да тормозят нас - населението. Остава въпроса защо все още са на власт?????
23
3
 
12
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 6 месеца
ОГРАНИЧАВАТ БГ ОТ ЧУЖБИНА ДА НЕ МОГАТ ДА СИ КУПЯТ АНТИБИОТИЦИ, КОГАТО ЛЯТОТО СИ ИДВАТ ИЛИ ЗИМАТА ПО ПРАЗНИЦИТЕ.ИМА РУМЪНСКИ, ТУРСКИ, МАГАЗИНИ,КЪДЕТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ. НЕ КУПУВАЙТЕ!!!!!