Арест в ефир: Журналистът Николай Ганчев с разказ от първо лице

Най-малко 9 представители на медии са задържани по време на протеста
Обновена: 19 ное 2023 21:20 | 19 ное 2023 20:56, Анисия Иванова
77

Сред задържаните в нощта на протеста бе и спортният журналист на "Дарик" Николай Ганчев. Пред Bulgaria ON AIR той подробно разказа какво се е случило и как е видял събитията от първо лице.

Вечерта на 16 ноември. Протестът срещу Българския футболен съюз ескалира. Спортният репортер на "Дарик" Николай Ганчев предава от мястото на събитието.

"Блъскат граждани, изнасят се някои от тях с мир, но навлизат, нахълтаха в бар 75", предава на живо журналистът през цялото време в ефира на медията. Над 6000 зрители виждат как той бива задържан от органите на реда. И казва – не ги е провокирал по никакъв начин.

"Един от полицаите започна да ме бута. Каза: "Върви бе, върви бе". Аз се спрях, опитах да му обясня, че съм журналист, че отразявам събитието, показах му, че имам акредитация, бадж за самия мач, исках да му извадя и прескарта. До такава възможност не се стигна, не се заинтересува много какъв съм и защо съм там", каза журналистът.

Колегата на Николай – Стефан Стоянов, идва, за да обясни на полицаите ситуацията. Но без резултат.

"Имаше доста невинни, които нямаха абсолютно нищо общо с този протест, които бяха задържани тук за 10-15 минути", допълни Николай Ганчев.

Полицаите започват да освобождават след проверка задържаните един по един. Без да е разпитван, репортерът на "Дарик" също е освободен.

"Един полицай каза на своя колега: този е от медиите, пускайте го. Дори не се наложи да си покажа личната карта или прескарта. Просто ме пуснаха. Явно вече осъзнаха какво са направили", каза журналистът.

И други журналисти са се оплакали от отношението на полицаите в нощта на протеста срещу ръководството на БФС.

"Към момента имаме данни за девет човека. Повечето случаи са свързани с удряне с палки, с юмруци. Някои от тях са удостоверени от Съдебна медицина. Дори и в 1-2 от видеата се чува как журналистите казват: "Аз съм журналист" и въпреки това е документирано как биват удряни, предавано е на живо, в реално време", обясни Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти в България.

Асоциацията на европейските журналисти в България иска независимо разследване на случаите на агресия и съветва всички пострадали да подадат жалби.

"Това категорично са събития с високо обществен интерес, не може да се очаква, че журналистите ще се скрият някъде в страни и няма да излъчват това, което ги интересува всички", добави Черешева.

"Когато си журналист, когато си пратен на терен, твоята мисия е да бъдеш очите на хората, да им показваш какво се случва, да не прикриваш", завърши журналистът Николай Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали има документирано на видео ареста и обясненията, защо четем разказ от 1во лице, а видеото не е включено?
61
2
 
7
 
! Отговори
Закривай милицията! преди 5 месеца
И наново! 60 000 хрантутника на тлъста държавна хранилка! И всичко 1 категория труд! Вън от там пожарна, гражданска, пощи.....
60
1
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 5 месеца
Най-безмислената структура в държавата е МВР. 90% от хората работещи там мечтаят да са мутри ама не им стиска за това стават минцифайки за да се крият зад значките си, а другите 10% са хора търсещи скатана службица в държавна структура и цял ден да не правят нищо. През съзнателния си живот тази структура не ми е била полезна, даже ми е навредила. За справка не съм осъждан, не съм задържан, не пия алкохол и не употребявам наркотици.
59
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щом работиш в телевизия, не може да си хулиган!!! Справка-Волен Сидеров......
58
5
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 5 месеца
До 63 - алоооо агитаторът на червено-мутренската клика това което пропагандираш помага само на престъпните сегашни политици да останат във властта, гъбарите и риболовците не харесват тези политици и само отказът им от вот може да ги измете, това е техният мирен протест, но само разумният човек може да разбере това !
57
2
 
9
 
! Отговори
До 63 преди 5 месеца
Да не искаш да кажеш, че белгийците са проsт народ, че отказаха да гласуват 3.5 години докато не получиха нови некорумпирани политици ? Защо ли Белгия тогава е на светлинни години пред България, може ли да не ми даваш проsто изказване, понеже сам се определяш като "умен" българин в бедна държава ? Какво ли означава за теб поговорката "проsт народ - слаба държава" ? Има ли случай българинът някога да признае вина от проsтотията си ?
56
1
 
7
 
! Отговори
До 60 преди 5 месеца
Пич, ако всички бяха отишли за гъби днес дали ДПС и ГЕРБ биха досаждали от екраните с алчните си за пари очички, дали Пеевски щеше да досажда на зрителите и да се надсмива над бедното население все едно, че казва "САЩ ли ще ме плашат с корумпираността ми" ? По-добре да умра от отровна гъба отколкото да гласувам за предложен крадец от ДС/БКП създали ДПС/ГЕРБ/Възраждане или ПП/ДБ читав политик няма явно сред тези които днес ПРОДАЖНИТЕ *** представят и интервюират !
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 62 До 60 Сега гъбите ли станаха виновни,че една Тиква управлява и окраде народа в продължение на 12 г.,продължава и да води в класациите по избори и днес ? Когато гласуваха 65-70 % и ГЕРБ печелеше тогава имаше ли виновни,или днес при 30 % гласоподаватели гъбарите да поемат вината вместо простаците които не знаят защо отиват на избори,за кюфте или за 50 кинта ? . . . По слабоумно обяснение не съм чел досега! Кое е по лесно да промениш един глас от гласувал или милиони гласове от милиони гласув
54
0
 
6
 
! Отговори
До 60 преди 5 месеца
Сега гъбите ли станаха виновни,че една Тиква управлява и окраде народа в продължение на 12 г.,продължава и да води в класациите по избори и днес ? Когато гласуваха 65-70 % и ГЕРБ печелеше тогава имаше ли виновни,или днес при 30 % гласоподаватели гъбарите да поемат вината вместо простаците които не знаят защо отиват на избори,за кюфте или за 50 кинта ? Някога в тази кошара ще се намери народ който да не търси вина,а РАЗУМ ? Ай sиктиR гъбарите му биле виновни на тоя неадекватник, а не разделениет
53
3
 
7
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 5 месеца
Бийте журналята, не закачайте ултрасите!
52
3
 
5
 
! Отговори
Докато българите в преди 5 месеца
изборния ден ходят за гъби ще бъде така! Някои мислят, че няма връзка едното с другото, нооо не е така! За слабообразованите ще си остане загатка! Каквото засяли, такова прибрали!
51
2
 
4
 
! Отговори
Хммм преди 5 месеца
Сцената да се преиграе,абе нема жертви оляни с доматен сок.Фърлете бой на режисьора и втори дубъл.
50
6
 
11
 
! Отговори
тъпомер преди 5 месеца
Леле леле,на тия тук дето призовават полицията да бие,са стопроцентови страхливци,заради такива мъжаги сме още в каменната ера,сигурно от един шамар ще се у....е,но тук бабаити.
49
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Горкото мамино синче.Задържали го за 10-15 мин.и сега ще обиколи всички медии за да се жалва.
48
9
 
15
 
! Отговори
Въй да еба преди 5 месеца
Какво приключение. Горкия, задържан за 10 мин
47
7
 
11
 
! Отговори
Ха,ха,ха преди 5 месеца
И как ще докажеш, че наистина си бил арестуван ?!?!
46
3
 
17
 
! Отговори
Съчувствам преди 5 месеца
им докато не почнат с тирадите, че са бастионите на истината. Точно в България журналистиката ни е толкова независима, колкото и държавата от чужди интереси.
45
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От "Дарик" да бяха изпратили жена да отразява събитието.Сигурно нямаше толкова да мрънка.
44
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами не се изненадвам аз лично! На власт е Пак " Борисовата полиция"! И те така преди 3 - 4 години Биха и Арестуваха! ПП тогава се противопостави,но Не им се чакаше да се оправят нещата,с просто им се " Управляваше"! И за това Задружно се " Гушнаха" с Групировката на Бившето МутроКомунист и започнаха " Заедно да управляват"! И то Всички! Ей за ТуЙама никога Нема се Упрайм!!-:((
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Покрай сухото,винаги може да изгори и суровото.Какво толкова?!Щом си журналист,винаги трябва да си готов за всякаква ситуация.Иначе си избираш безопасна професия и никой няма да те закача.

Спонсорирани публикации