Асен Василев: Ако не се справя с Бюджет 2024, директно си отивам

Разговорите с партньорите са довели до определени компромиси, призна той
Обновена: 19 ное 2023 20:39 | 19 ное 2023 20:39, Анисия Иванова
188
Асен Василев: Ако не се справя с Бюджет 2024, директно си отивам
Снимка: БГНЕС

„Ако не се справя с Бюджет 2024, директно си отивам.“ Това заяви  финансовият министър Асен Василев в предаването „120 минути“ по bTV.

Разговорите с партньорите за бюджета са довели до определени компромиси, обяви той.

Партньорите на ПП-ДБ от партия ГЕРБ са изразили притеснение, че приходната част е била леко завишена и затова се е наложила корекция на сметките в последния момент, каза финансовият министър.

„Ако нямаме салдо 3% тази година и не постигнем салдо 3% догодина, това означава една основните заявки на кабинета за еврозоната да бъде провалена. Такова нещо ако се случи - аз директно си отивам, но аз лично не вярвам, че ще се случи.  Работи много усилено, за да не се случи“, каза Василев.  

Василев коментира и премахването на дерогацията за „Лукойл“, което също доведе до напрежение сред партиите, подкрепящи кабинета - ГЕРБ и ДПС.

„Основната роля на държавата трябва да бъде да премахне монопола на рафинерията „Лукойл“ на българския пазар“, смята той.

Василев очерта и какво следва.

„Има две цели на дерогацията - да не отиват парите при Путин и да не се увеличат цените, затова трябваше да е плавно. Намери се решение за двете цели. На първи януари - максимално кратък срок да се ограничи износа за трети страни, и на първи март вече да се спре и ползването на руски петрол за вътрешния пазар“, добави финансовият министър.

Асен Василев потвърди, че има информация, че „Лукойл“ се продава и тя циркулира и сред парламентарните групи.

„Държавата не участва в продажбата. Цената се определя от възможностите за бъдещите печалби. Дерогацията така или иначе си отива и новият собственик трябва да си осигури неруски нефт“, коментира още той.

Очаквам ръст на приходите за догодина с 22%, обобщи Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ей , то било елементарно бе- фалирваш държавата и си измиваш ръцете с оставка? Затвооор за теб, жалкааааар!
109
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми как да не очакваш ръст на приходите, след като си заложил десетки милиарди в дефицит....??? И ще харчиш като Крез, а ще плащаш още по-скъп дълг. А в същото време НОИ е пред фалит, с дупка от 10млрд. То, че сме мало*умни, мало*умни сме, ама ти съвсем ни все за калинки! Така, че хващай самолета и се измитай веднъж завинаги от тези земи!!!!
108
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ти ако не се справиш няма да си тръгваш а направо влизаш зад решетките... щял нашия да си тръгва то така всеки може...да си прави експерименти
107
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Отдавна трябваше да ни освободиш от присъствието си .
106
3
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 5 месеца
Направо събирай чантата и да те няма! Ти и тази година се справи, нали? Ай сиктир!!!
105
5
 
10
 
! Отговори
... преди 5 месеца
Я СЪМ 76 НАБОР , КАТО ИМАМ БЛИЗО 8 ГОДИН ОТ ГРАНИЧНА МИЛИЦИЯ. ПЪРВА КАТЕГОРИЯ , А СЛЕД ТОВА У ТРЕТА... И Т.Н. КОГА ЧЕ ДОСТИГНЕМ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ НЕ ЗНАМ ЧЕ ОНО ПО СКОРО ИЗВЪНЗЕМНИ ЧЕ ДОЙДАТ.
104
5
 
1
 
! Отговори
... преди 5 месеца
ПИТАЙ ГО ТОЯ ПЕНСИОНЕР ЧЕ 50-ТИ НАБОР ЧЕ ОТ КВО СЕ ЛИШАВА. ПИТАЙ ГО ОНЯ У ФАНТАСТИКО ЧЕ КЪДЕ МЕТЕ И ЧИСТИ А СЛЕД ТОВА Е КАСЕИРКА НА КАСАТА...ЗА ИМА НЕМА 1000ЛВ. ЗАПЛАТКА.
103
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пенсионната система е пълна порнография! Над 40 години се лишаваш, за да получаваш 4..5 години, мижава пенсия!
102
1
 
11
 
! Отговори
Ръб! преди 5 месеца
Доплаща ли токът на енергийно бедния Лукоил?
101
1
 
5
 
! Отговори
До 110 преди 5 месеца
Хампарцунян, ти ли си?
100
0
 
0
 
! Отговори
... преди 5 месеца
НАДЕЖДА ДОЙЧЕВА И ПОЛИНА СТАНЧЕВА - ХАМИД. СНИМКА - ГУГЪЛ. ИЗМАМНИЦИ !!!
99
2
 
9
 
! Отговори
кокорчо преди 5 месеца
тръгвай си от сега!
98
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Този ококорен *** ограби спестяванията на хората с надутите цени и от там и увеличеното ДДС. Този опуления директно трябва да отиде в затвора доживот, а не да си отиваш хей така. Ще носиш отговорност за всичко което съсипа и окраде в България шарлатанин долен.
97
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Случаен минувачРадев е марионетка на посолството. От там му наредиха да ги инсталира във властта.
96
4
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 5 месеца
Отивай си. Ще кажа 3 думи - "много", "ти" и "здраве". Хората още през 2021 те видяха що за стока си. Но най-виновен е Радев. Ако не ви беше издигнал тебе и Киро - щяхте да гледате властта през крив макарон.
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Продължение от 110 : Това имаме за финансов министър - човек с куража на мишка и манталитета на агент на ДС. Може би най-катастрофалната комбинация в близката ни история. Наблюдаваме абсолютното дъно на финансовата политика на България от поне 1997 г. насам.
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дупката в бюджета няма скоро да бъде затворена. Още в настоящата година ще има поне 1 млрд. разлика между очакваните приходи от ДДС и реалните. Догодина почти със сигурност ще е по-голяма, защото Василев залага още по-високи приходи от ДДС. Ако не ги заложи ще трябва или да приеме бюджет с дефицит над 3% от БВП или бюджет на практика без капиталови разходи. Текущите разходи посмъртно няма да ги свали, защото го е шубе от политическата реакция.Това имаме за финансов министър - човек с куража на мишка и манталитета на агент на ДС. Може би най-катастрофалната комбинация в близката ни история.
93
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като ти гледам бюджета, май и ти си бил на 8 хиляди без кислород... не ни измъчвай повече
92
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Затова си пази настоящ адрес в САЩ.
91
0
 
6
 
! Отговори
Гроби Таласъма преди 5 месеца
Вайсман Асан, ша са справи, ша изтупа кат брашнен яувал фирмите и фирмичките и ша си земе неговото, т.е. електората ша изгладува и изстудува еврозоната;))) Как? Само той си знае и не му е за първи път, де! Ша устиска и тоа пат!